Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Dombrovskis: Uzņēmējdarbības videi Latvijā jābūt starp 20 pievilcīgākajām pasaulē

Uzņēmējdarbības vides pievilcība ir Latvijas ekonomikas konkurētspējas pamats – jo mēs vairāk atvieglosim uzņēmējdarbības veikšanu, jo mums būs vairāk gan pašmāju, gan ārvalstu komersantu, kas Latvijā radīs jaunus uzņēmumus un līdz ar to arī darba vietas, norāda ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (Vienotība).

"Ņemot vērā jau šogad veiktos pasākumus uzņēmējdarbības uzsākšanā, nodokļu jomā, investoru aizsardzības jomā, uzņēmējdarbības izbeigšanā un līgumsaistību izpildē, kā arī īstenojot šajā plānā iekļautos pasākumus, var prognozēt, ka Latvijas uzņēmējdarbības vides novērtējums Doing Business vērtējumā tuvākajos gados tiks iekļauts pirmajā divdesmitniekā starp 189 pasaules valstīm," turpina Dombrovskis.

Jaunajā Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu iekļauti 50 pasākumi, no kuriem 31 ir jauns pasākums, kas īstenojami tuvākajos 15 mēnešos, lai uzlabotu Latvijas uzņēmējdarbības vidi, sekmētu jaunu ārvalstu un vietējo investīciju veikšanu Latvijas ekonomikā, kā arī sniegtu iespēju paaugstināt Latvijas biznesa vides starptautisko novērtējumu.

Izskatīšanai Ministru kabinetā iesniegts Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plāns, kurā iekļautos pasākumus plānots īstenot līdz šā gada beigām un 2015. gadā uzņēmējdarbības uzsākšanas jomā, jaunā būvniecības procesa ietvaros, nekustamā īpašuma reģistrācijā, grāmatvedības un nodokļu jomā, e-pakalpojumu jomā, investoru aizsardzībā un līgumsaistību izpildē.

Uzņēmējdarbības uzsākšanas jomā plānots pilnveidot Uzņēmuma reģistra e-pakalpojumu, atvieglot uzņēmuma datu grozījumu veikšanu Komercreģistrā, veikt Uzņēmumu reģistra arhīvā esošo dokumentu elektronizēšanu un atteikties no uzņēmumu ģeogrāfiskās lietu piekritības, kā arī atteikties no reģistrācijas apliecību izsniegšanas nodokļu maksātājiem un nodokļu maksātāju struktūrvienībām, tajā skaitā, saīsinot struktūrvienību reģistrācijai veicamo dienu skaitu.

Jaunā būvniecības procesa ietvaros līdz ar jaunajam Būvniecības likumam pakārtoto normatīvo aktu izstrādes pabeigšanu tiks pārskatītas būvkomersantu reģistrēšanas procedūras, kā arī nodrošināta Būvniecības informācijas sistēmas pilnīga darbība.

Nekustamā īpašuma reģistrācijā vēl 2014. gada nogalē plānots praksē ieviest elektronisku nekustamā īpašuma reģistrēšanu (šobrīd Saeimā tiek izskatīti grozījumi Zemesgrāmatu likumā 3. lasījumā), savukārt 2015. gadā tiks izstrādāti grozījumi normatīvajos aktos, paplašinot no pašvaldības elektroniski saņemamās informācijas apjomu. 

Grāmatvedības un nodokļu jomā plānots izstrādāt jaunu Gada pārskata likumu, kas paredz izskatīt iespēju noteikt atvieglotas prasības mikro un mazajiem uzņēmumiem un pārskatīt obligātās revīzijas sliekšņus. Tāpat tiks vērtēta iespēja ieviest nodokļu maksājumu uzskaiti pēc uzkrājuma principa, lai nodrošinātu vienu kontu visiem nodokļu maksājumiem, vienkāršotas statistikas atskaites, kā arī tiks turpināts darbs pie EDS informācijas uzlabošanas.

Investoru aizsardzībā plānots pārskatīt Komerclikuma normas, izskatot iespēju noteikt kapitālsabiedrību dalībnieku līgumu noteikumu spēku, sekas un izpildāmību. Vienlaikus tiks vērtēta iespēja Komerclikumā noteikt normas, kas nosaka tām augstāku spēku, kad tiek konstatēti pārkāpumu gadījumi attiecīgo sabiedrības pārvaldes institūciju lēmumos un citas darbības automātiski atzīstamas par spēkā neesošām. Tāpat plānots izvērtēt iespēju veikt komercreģistrā pieteikto ziņu pareizības pārbaudi pēc būtības. 

Savukārt līgumsaistību izpildē plānots sakārtot normatīvo regulējumu elektronisko dokumentu aprites ieviešanai tiesu iestādēs, veikt augstākās tiesas reformu un kompetenču pārdali starp tiesu instancēm, veikt ar Šķīrējtiesu likumprojektu saistīto MK līmeņa normatīvo aktu izstrādi, kā arī turpināt darbu pie tiesnešu specializācijas principu stiprināšanas un noteikt lietas slodzes rādītājus. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē