Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Eiropas Komisijas amatpersona: ES trūkst politiskas apņēmības pilnībā izskaust korupciju

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs trūkst lielas politiskas apņēmības pilnībā izskaust korupciju, - šādu secinājumu šodien Eiropas Komisijas (EK) rīkotajā diskusijā "Finanšu noziegumu un korupcijas apkarošana: veiksmes stāsti Eiropā un mācības Latvijai" pauda EK Iekšlietu ģenerāldirektorāta iekšējās drošības direktors un ES Antikorupcijas ziņojuma idejas autors Reinhards Prībe.

Ievadrunā Prībe atsaucās uz februārī publiskoto EK Eiropas Pretkorupcijas ziņojumu, kurā analizēta dalībvalstu cīņa pret korupciju. Viņš atgādināja, ka ziņojums godīgi atspoguļo katras valsts pieeju korupcijas apkarošanā.

Prībe gan atzina, ka pēdējo desmit gadu laikā sabiedrības izpratne par korupcijas sekām ir uzlabojusies, tomēr "korupcija ietekmē visas ES valstis, neviena valsts no tās nav brīva un katrā valstī tā ir specifiska". Prībe sacīja, ka minēto ziņojumu EK atjauninās ik pēc diviem gadiem, un darbs pie nākamā ziņojuma jau ir sākts.

Viņš atzīmēja, ka Latvijas amatpersonas solījušas ņemt vērā EK rekomendācijas. Prībe atgādināja, ka ziņojumā uzteikta veiksmīgi izveidotā elektroniskā datubāze, kurā redzami ziedojumi politiskajām partijām, kā arī atzinīgi vērtēts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbs. Tomēr nepieciešams uzlabot KNAB kapacitāti, tāpat jānovērš korupcija valsts iepirkumos un jāpārskata Saeimas Ētikas kodekss.

EK pārstāvis kā labu atzina ieceri izveidot Iekšlietu ministrijas drošības biroju, kura darbības joma arī būs korupcijas apkarošana, kā arī izteica aicinājumu korupcijas apkarošanai izmantot iekšējās drošības fonda finansējumu.

Kā korupcijas novēršanas veiksmes stāstu Prībe minēja Slovēnijā izveidoto tīmekļa aplikāciju, kas uzrauga valsts iestāžu finanšu darījumus un sniedz pārskatu par tēriņiem valsts iepirkumos. Savukārt Horvātijā nevalstiskā organizācija izveidojusi elektronisko datubāzi valsts iepirkumiem.

Kā Latvijas veiksmes stāsts minēts KNAB, kas ir iestāde ar labu reputāciju ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs. "Biroja cīņa pret korupciju ir daudzpusīga," atzīmēja Prībe.

Korupcijas radīto postu amatpersona ilustrēja, sakot, ka situācija Ukrainā ir piemērs, kā augsts korupcijas līmenis var pat iznīcināt valsti.

Kā LETA jau ziņoja, Eiropas Pretkorupcijas ziņojumā sacīts, ka Latvija ir panākusi progresu korupcijas novēršanā un apkarošanā, taču vairākās jomās jāturpina veikt uzlabojumus.

Kā potenciāli problemātiskās jomas EK ziņojumā uzskaitīta ieviesto likumu realizēšana, tostarp Saeimas Ētikas kodeksa ievērošana, valsts kompāniju caurskatāmība un publisko iepirkumu korupcijas risku novēršana un KNAB neatkarības aizsargāšana.

"Paveiktais darbs ir pozitīvs, bet saglabājas bažas par likuma normu ieviešanu," teikts ziņojumā.

EK iesaka stiprināt KNAB neatkarību un aizsargāt to no potenciālas politiskas ietekmes. Publisko iepirkumu korupcijas risku novēršanai ieteikts veicināt e-iepirkumu tehnoloģiju izmantošanu, kā arī nodrošināt lielāku konkurenci publiskajos konkursos.

Plānots nākamo ES pretkorupcijas ziņojumu izdot 2015.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē