Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ekonomikas ministrs: Citadeles pārdošanas darījumu var noraut, ja nenodrošināsim konfidencialitāti

Potenciālie Citadeles bankas investori neformāli ir pauduši neizpratni par to, kāpēc publiskajā telpā notiek informācijas noplūde par bankas pārdošanas procesu, ceturtdien žurnālistiem sacīja ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (Reformu partija).

"Visi šādi finanšu darījumi ir konfidenciāli, tā ir finanšu tirgus dalībnieku prasība. Ja nevaram nodrošināt konfidencialitāti, tad pārdošanas procesu var "noraut" un nopietni finanšu spēlētāji tajā nepiedalīsies," sacīja Dombrovskis.

Ministrs norādīja, ka pasaules praksē nekāda informācija par šādiem darījumiem publiski netiek izpausta un paziņojums par pircēju seko tikai tad, kad darījums ir noticis.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss (Vienotība) sacīja, ka šodien valdības sēdē tiks izskatīts Ekonomikas ministrijas sagatavotais piedāvājums samazināt bankas pircēju pretendentu loku un bankas pārdošanas procesu virzīt uz priekšu ar mazāku pretendentu skaitu.

Matīss arī norādīja, ka tiks turpināta pretendentu vērtēšana, paralēli šis jautājums tiks skatīts arī Saeimā, Nacionālās drošības komisijā, un, visticamāk, ka mēneša laikā Citadeles pārdošanas jautājums atgriezīsies valdībā jau ar vienu potenciālo bankas pirkšanas pretendentu.

Kā ziņots, intervijā biznesa portālam Nozare.lv ekonomikas ministrs Dombrovskis ieriekš skaidroja, ka vienošanās ar Eiropas Komisiju (EK) paredz, ka Citadele jāpārdod līdz gada beigām. Ja Latvijas valdība to neizdarīs, tad, visticamāk, EK pārņems procesu un pārdos banku ļoti ātri par, visticamāk, ļoti zemu cenu, prognozēja ministrs.

Banka Citadele tika dibināta 2010.gadā, restrukturizējot valsts pārņemto Parex banku. Patlaban Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% mīnus viena bankas Citadele akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

Pērnvasar valdība nolēma atsākt investoru piesaistes procesu bankai Citadele. Darījuma finanšu konsultants investīciju banka Societe Generale uzrunāja gandrīz 100 investorus, kas varētu kļūt par bankas Citadele stratēģiskajiem ieguldītājiem. Vairāki investori iesniedza nesaistošos piedāvājumus. Gala lēmumu par investoru piesaisti valdība plāno pieņemt šovasar.

Banka Citadele šī gada pirmajā ceturksnī strādāja ar 5,7 miljonu eiro peļņu pēc uzkrājumiem un nodokļu nomaksas. Citadeles grupa strādāja ar 5,9 miljonu eiro peļņu. Citadeles grupas kredītportfelis šogad pirmajā ceturksnī pieauga par 16,5 miljoniem eiro un sasniedza 1,07 miljardus eiro, bet bankas - par 13,3 miljoniem eiro, sasniedzot 938 miljonus eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē