Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Ekonomiste: Jāsasparojas, lai pierautos klāt augstākai latiņai

2014.gada pirmajās dienās plaši tiek runāts par latu-eiro nomaiņas tehnisko pusi, kas ir likumsakarīgi un saprotami, jo tas tieši skar visus iedzīvotājus. Tomēr eiro ieviešana ir ne tikai valūtas nomaiņa, bet arī Latvijas pievienošanās monetārajai savienībai, kur tagad ir nu jau 18 valstis. Kā Latvija izskatās uz citu eirozonas valstu fona?

Jāsaka, ka Latvija ir nabadzīgākā eirozonas valsts – ienākumi (pēc pirktspējas) uz vienu iedzīvotāju 2012.gadā veidoja 58% no eirozonas vidējā. Starpība ir diezgan liela, piemēram, Igaunijā, kas ir otra mazāk turīgā valsts eirozonā, šis radītājs bija 65%. No vienas puses, tas parāda lielu potenciālu - Latvijai ir, kur tiekties, un latiņa tagad ir nedaudz augstāka, jo eirozona vidēji ir par 7% turīgāka nekā Eiropas Savienība. No otras puses, tas, vai Latvija spēs šo ienākumu starpību būtiski mazināt, ir atkarīgs tikai no mums pašiem. Būšana "eiro klubā" var mums palīdzēt veicināt ekonomikas un labklājības kāpumu (piemēram, caur lētāku finansējumu), bet tikai kopā ar prātīgu fiskālo un strukturālo politiku (kas ir vietējo politikas veidotāju rokās). Diemžēl Latvijā ir arī augstākā ienākumu nevienlīdzība eirozonā, ko arī ir jārisina ar vietējiem politikas instrumentiem – eiro šajā ziņā mums diez vai var daudz līdzēt.

Tajā pat laikā, jāatzīst, ka Latvija jau ir paveikusi lielu darbu un pašlaik ir viena no spēcīgākajām valstīm eirozonā. Jau vairāk kā gadu Latvija ir straujāk augošā ekonomika eirozonas valstu vidū. Tas atspoguļojies arī darba tirgū un darba meklētāju īpatsvars 2013.gada vidū beidzot ir nokritis zem 12% jeb mazliet zem eirozonas vidējā līmeņa. Savukārt, budžeta deficīts un valdības parāds, kā arī inflācija Latvijā ir vieni no zemākajiem eirozonā.

Protams, visi šie cipari ir jāuztver ar zināmu piesardzību, jo ekonomiskā situācija starp eirozonas valstīm ir ļoti atšķirīga. Diez vai gribam tiekties uz Grieķijas vai Portugāles piemēru (kas noteikti vidējo statistiku "velk uz leju"). Visticamāk, gribam mācīties no Vācijas vai kaimiņvalsts Igaunijas. Latvija daudzos gadījumos ievērojamāk atpaliek no spēcīgākajām eirozonas valstīm, nekā salīdzinot ar vidējiem eirozonas radītājiem. Tas nozīmē gan lielāku potenciālu, gan lielāku paveicamo darbu sarakstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē