Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +15 °C
Smidzinošs lietus
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Eksperts: Mums ir nepieciešami uzņēmēji, kuri vēlas mainīt pasauli un izpratni par biznesu

Šodienas bizness ir kļuvis globāls, tam grūti nodalīt robežas. No vienas puses, protams, ir labi strādāt atvērta tirgus apstākļos, kur pieejama plaša informācija (arī pircēji), tomēr tas saasina konkurenci, jo visas pasaules uzņēmumi ir nonākuši līdzīgos apstākļos. Lai šādā situācijā varētu veiksmīgi ne tikai noturēties savā biznesa nišā, bet to attīstīt, ir vajadzīgas zināšanas, izpratne par procesiem pasaules saimniecībā - gan lokālajā, gan starptautiskajā līmenī.

Kādas tad ir šodienas biznesa vajadzības? Parunājot ar uzņēmumu īpašniekiem un vadītājiem ir apstiprinājies, ka ļoti svarīgi ir spēt komunicēt un izprast dažādu kultūru atšķirības. Tomēr ne mazāk svarīgi ir strādāt ar informāciju: spējas atlasīt un analizēt informāciju par tirgiem kopumā un atsevišķiem biznesa procesiem savā uzņēmumā un nozarē. Informācijas pārpilnības apstākļos būtiskas ir spējas izprast problēmas būtību un atlasīt situācijai aktuālāko informāciju.

Ik dienu nepieciešams veikt padziļinātu izpēti, lai izprastu konkrētas vajadzības. Ne par velti šodien tiek realizēts integrētais mārketings un uz indivīdu orientēts mārketings, ir jāizprot gan nianses, gan kā sistēma darbosies kopumā.

Lai gan praksē, protams, ir uzņēmumu vadītāji, kuriem ir tikai vidējā izglītība, tomēr izglītojoties augstākā līmenī, tie gūst padziļinātu spēju pētīt un analizēt, veikt prognozes, ieviest sistēmpieeju, veidot zināšanas par plašu jautājumu loku, kas ļaus attīstīt konkurētspējīgu biznesu un iziet ārējos tirgos.

Lielākā daļa vadītāju domā lineārajā problēmu risināšanas metodoloģijā, kas nozīmē: identificē vairākus iespējamos risinājumus, katru analizē un izvēlas labāko. Starp vadītājiem ir tādi ideālisti, kas saprot, ka klients ir reāls cilvēks ar savām problēmām, nevis tirdzniecības apgrozījums. Šādi vadītāji tradicionālo tirgus datu vietā izmanto klientu neizteiktās vajadzības. Savā laikā Stīvs Džobss ir teicis, ka klients bieži vien nezina, ko pats vēlas līdz brīdim, kamēr jūs to viņam parādāt.

Pārrunājot izglītības lomu biznesā ar mūsu augstskolas absolventiem, pilnīgi visi apstiprināja, ka studijas maģistrantūrā ir devušas ne tikai izpratni par procesiem un to vadīšanu, bet ne mazāk svarīgi ir iegūtie kontakti studiju laikā.

Loģisks turpinājums ir studijas doktorantūrā. Ir uzņēmēji, kuriem ir izstrādātas dažādas sistēmas savā uzņēmumā vai uzņēmumu grupā. Svarīgi šo sistēmu aprakstīt un parādīt arī citiem. To var realizēt, izstrādājot promocijas darbu doktorantūras studiju ietvaros. Piemēram, SIA Sakret vadītājs Andris Vanags savā doktora darbā izstrādājis intelektuālās dominantes atvērto modeli, ar kā palīdzību iespējams gūt labumu gan uzņēmumiem, gan topošajiem vadības līmeņa speciālistiem, gan augstākās izglītības iestādēm.
Nereti nākas satikt uzņēmējus, kuri vēlas mainīt pasauli, izpratni par biznesu. To var realizēt studiju procesa, pētījumu un publikāciju rezultātā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē