Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Gašpuitis: Darba tirgus turpina plesties

Ekonomikas spēja uzturēt pozitīvās tendences turpināja atsaukties arī uz bezdarbnieku iespējām atgriezties darba tirgū. Rezultātā šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinājumā ar pirmo, darba meklētāju rindas saruka par 16,8 tūkstošiem un veidoja 11,4%. Vēl pirmajā ceturksnī bezdarba līmenis bija 13%. Tā vienā ceturkšņa laikā Latvijas bezdarba līmenis ir paslīdējis zem eirozonas vidējā un sagaidāms, ka tas turpinās dilt arī trešajā ceturksnī.

Gada beigās, noslēdzoties sezonālajiem darbiem, uz ziemas periodu izmaiņas kļūs mazāk aktīvas. Lai arī dati kopumā atbilst tendencēm ekonomikā, nodarbinātība šajā laika periodā ir kāpusi mazāk, jeb par 8,8 tūkstošiem, kas ir tikai nedaudz vairāk kā puse no uzlabojuma. Tādēļ nelielu mulsumu rada ekonomiski neaktīvo iedzīvotāju skaita pieaugums par 8 tūkstošiem. Turklāt nav novērojams, ka iedzīvotājos ir pieaugusi skepse par izredzēm iegūt algotu darbu, jo salīdzinot ar pirmo ceturksni, šādu iedzīvotāju skaits ir samazinājies par 4,4 tūkstošiem. Iespēju šādam pavērsienam var būt gan apsekojuma neprecizitātes, gan, piemēram, tas, ka tiem, kam krīzes laikā bija nepieciešamība iesaistīties darba tirgū (studentiem, mājsaimniecēm u.c.) finanšu apstākļiem ģimenē stabilizējoties, interese par algotu darbu ir gājusi mazumā.Turklāt statistika iezīmē darba samaksas kāpumu. Grupas īpatsvars, kas saņēma minimālo vai mazāku algu, otrajā ceturksnī ir sarucis. Savukārt nelielu, bet tomēr pieaugumu uzrāda visas pārējās grupas. Tādejādi tā vai citādi, ziņas par finansiālās situācijas uzlabošanos caur šo aptauju apliecina arī paši iedzīvotāji. Tādēļ neizbrīna arī vērojamā patēriņa aktivitāte. Trešajā ceturksnī labvēlīgi apstākļi nodarbinātības pieaugumam saglabāsies, tomēr augstais bezdarba līmenis reģionos tuvākajā laikā neizzudīs. Liela loma būs atbilstošai informācijas pieejamībai par darba vietām tuvākajā apkārtnē un iedzīvotāju iespējas un vēlme tur nokļūt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē