Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Gašpuitis: Lēnīgs cenu kāpums turpināsies

Maijā, nedaudz negaidīti, patēriņa cenas samazinājās par 0,1%. To lielā mērā noteica cenu kritums pārtikai, respektīvi, cenu samazinājums augļiem un dārzeņiem, kā arī akciju ietekme uz pārtikas preču un dzērienu cenām. 

Rezultātā gada inflācija spēja uzrādīt vien 0,6% atzīmi.  Precēm cenas kritās par 0,1%, bet pakalpojumiem cenas pieauga par 2,6%. Preču cenu virzība lielā mērā atspoguļo reģiona zemās izaugsmes nosacījumus, eiro vērtību, kamēr pakalpojumu cenrāži vairāk pakārtojas vietējiem apstākļiem, kam raksturīgs algu spiediena pieaugums. Tādejādi tuvākajā laikā potenciālais cenu kāpums sagaidāms tieši no pakalpojumu puses un ne tik daudz no preču puses. Potenciālais risks pārtikas cenām ir mazinājies, tomēr nenoteiktību uztur iespējamie traucējumi saistībā ar Krievijas tirgu, tā pieprasījumu, gan gaidāmo ražu. Liela loma būs arī ECB panākumiem cīņai ar deflāciju un izaugsmes stimulēšanu. Kopumā ņemot vērā lēnīgo eirozonas atgūšanos un Ukrainas konflikta ietekmi, izaugsmes korekcijas ietekmē zemas inflācijas vide šogad saglabāsies. Aktīvākas cenu izmaiņas gaidāmas vien nākamgad, kad labākiem izaugsmes nosacījumiem klāt nāks tāds nozīmīgs faktors kā elektroenerģijas cenu brīvlaišana.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē