Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Gašpuitis: Visticamāk, eksporta izaugsme šogad izpaliks

Ārējās tirdzniecības kritums janvārī ir satraucošs signāls, kas nozīmē, ka Krievijas negatīvā ietekme turpina par sevi atgādināt un uzlabojumi tuvākajā laikā nav gaidāmi, vērtē SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis.

Viņš domā, ka, visticamāk, gada laikā situācija stabilizēsies, tomēr sagaidīt eksporta pieaugumu ir salīdzinoši sarežģīti.

"Viss norāda, ka darbam pie eksporta diversificēšanas būs jākļūst vēl intensīvākam. Turklāt eksporta kritums ir papildu norāde, ka šā gada ekonomikas izaugsmes apstākļi būs izaicinošāki nekā pērn un valdībai nenāktu par ļaunu tam laicīgi sagatavoties," aicina ekonomists.

Šogad janvārī salīdzinājumā ar 2015.gada janvāri eksporta apjomi ir par 10,9% mazāki, bet importa - par 12,2%. Eksporta samazināšanos lielā mērā ietekmēja kritums tirdzniecībā ar trešajām valstīm, no kurām nozīmīgākais tirgus bija Krievija. Tās īpatsvars Latvijas eksportā no 9,7% 2015.gada decembrī saruka līdz 5,2% janvārī. Visvairāk saruka stipro alkoholisko dzērienu eksports. Tajā pašā laikā Krievijas īpatsvars importā pieauga līdz 12,5%, ko lielā mērā noteica dabasgāzes imports.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē