Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Gerčikovs: Mikrouzņēmuma nodokļa likums pašreizējā redakcijā ir kaitīgs

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) sāk parakstu vākšanu pret deputātes E.Siliņas ierosināto un LR Saeimas pirmajā lasījumā pieņemto priekšlikumu paaugstināt mikrouzņēmumu nodokļa likmi līdz 15%. Uzskatu, ka šajā gadījumā LTRK nodarbojas ne ar saviem pienākumiem. Tā vispār nav LTRK funkcija. Tas nav attiecināms uz visu LTRK, bet gan tikai uz diviem organizācijas vadītājiem.

Mikrouzņēmumu nodokļa likums noteikti ir kaitīgs pašreizējā redakcijā. J.Endziņa kungs (LTRK priekšsēdētājs) un L.Caunes kundze (LTRK viceprezidente, nodokļu un nodevu eksperte) neoperē ar cipariem, bet tikai nepamatoti paziņo par šī likuma pozitīvo efektu.

Fakti norāda uz pilnīgi ko citu. Mikrouzņēmumu skaits divos gados ir palielinājies gandrīz desmitkārt un tajos deklarēti 53 tūkstoši nodarbināto. Vienkāršs aprēķins norāda, ka viņiem būtu jāsaražo bruto produkcija par gandrīz 1 miljardu latu (t.i. nu vismaz 20 tūkstoši latu reizināti ar 53 tūkstošiem). Jūs zināt, ka tas ir absurds - tādu sasniegumu nav. Darbavietu skaitam vajadzēja palielināties par 50 tūkstošiem, bet arī to nav. Tad, kas par lietu? Vienkārši - 90% no reģistrētajiem mikrouzņēmumiem ir sadalījušies daudzie mazie uzņēmumi, kuri maksāja algu aploksnēs, bet tagad, pateicoties šim likumam, pārgājuši likumīgā statusā. Jūs darba tirgū esat radījuši interešu konfliktu, jo mikrouzņēmumu darbinieki var saņemt līdz 500 latu uz rokas bez nodokļiem, turpretī parasto uzņēmumu darbiniekiem jāmaksā visi nodokļi. Mikrouzņēmumu darbinieki faktiski paliek bez pensijas, jo nenodrošina sev pensiju no atskaitījumiem 9% apmērā no uzņēmuma kopējā apgrozījuma.

Mikrouzņēmumu nodokļa likums noteikti ir jālabo. Pirmkārt, visiem darba ņēmējiem mikrouzņēmumos ir jāmaksā visi nodokļi. Otrkārt, likumā jāparedz visu mikrouzņēmumu dalībnieku obligāti atskaitījumi pensiju fondā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē