Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Grībauskaite: EK priekšlikums uzņemt 1105 bēgļus Lietuvai ir pieņemams

Eiropas Komisijas (EK) priekšlikums uzņemt kopumā 1105 bēgļus Lietuvai ir pieņemams, trešdien paziņojusi prezidente Daļa Grībauskaite, reaģējot uz informāciju, ka EK aicinās Lietuvu uzņemt vēl 780 bēgļus papildus tiem 325 imigrantiem, ko Lietuva iepriekš jau piekritusi uzņemt brīvprātīgi.

"Domāju, ka skaitlis, kas tagad Lietuvai tiek rekomendēts uz diviem gadiem, mums ir pieņemams, jo ir ļoti tuvs tām aplēsēm un objektīvajai formulai, ko mēs arī piedāvājām pašā sākumā.(...) Iegūstam to, uz ko cerējām un ko centāmies panākt, - lai formula būtu objektīva un īpaši nediskriminētu mazās valstis," viņa sacījusi žurnālistiem.

"Tādēļ es domāju, ka šis skaitlis potenciāli varēja būt arī 2100, bet palika 1105, un tas ir optimālais skaits, ko Lietuva divos gados spēj pieņemt, bet tam ir jāgatavojas. Valdībai ir jāgatavojas, jākoordinē darbība ar nevalstiskajām organizācijām un ar baznīcu," uzsvērusi prezidente. "Lietuvai ir jābūt solidārai un arī līdzjūtīgai."

Tikmēr Lietuvas iekšlietu ministrs Sauļus Skvernelis intervijā Lietuvas Radio vēlreiz paudis pārliecību, ka galvenie principi, uz ko jābalstās bēgļu uzņemšanai, ir brīvprātība un solidaritāte.

Viņš norādījis, ka ir svarīgi arī noteikt drošo izcelsmes valstu sarakstu, jo tas ļautu vieglāk un raitāk pieņemt lēmumus attiecībā uz 99% patvēruma pieprasījumu.

Lūgts komentēt Lietuvai paredzēto bēgļu skaitu, ministrs norādījis, ka šie skaitļi ir provizoriski. "To, vai tie atbilst mūsu iespējām, ceturtdien lems valdība. (..) Šis nosauktais skaitlis atbilst kritērijiem, ko Lietuva piedāvāja izmantot jau pašā sākumā, - iekšzemes kopproduktam (IKP) un iedzīvotāju skaitam. Ja runājam par problēmu, kas tagad vairs nav 40 000, bet 160 000 cilvēku, tad minētais provizoriskais skaitlis atbilst šiem kritērijiem," viņš piebildis.

Runājot par Lietuvas iespējām uzņemt bēgļus, Skvernelis norādījis, ka tās jāizvērtē pašai valstij. "Tas saistīts ar integrācijas problēmām, sākotnējo izmitināšanu, integrēšanu darba tirgū, veselības aprūpi, izglītības garantēšanu, bērnudārzu nodrošināšanu un citām lietām. Ir jāizlemj, cik varam uzņemt," viņš sacījis.

Jau ziņots, ka EK trešdien nākusi klajā ar oficiālu bēgļu sadalījuma plānu, kuram jāparedz 160 000 bēgļu sadalīšana Eiropas Savienības (ES) valstīs.

Plānots, ka vēl 101 imigrants Lietuvā ieradīsies no Itālijas, 328 - no Grieķijas un 351 - no Ungārijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē