Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Iereibuši velobraucēji sitas paši un apdraud citus. Ko darīt?

«Kopumā vasarā, pavasarī, rudenī, dienas, kad nav bijis traumētu velosipēdistu, ir retums. Un visbiežāk šīs traumas velosipēdisti ir guvuši paši krītot, nevis saduroties ar auto, turklāt vismaz pusē šo gadījumu ir bijis iesaistīts alkohols,» atzīst Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bunkše.

Šovasar veikts pētījums liecina, ka velo satiksmes intensitāte Rīgā kopš 2008. gada pieaugusi vairāk nekā četras reizes, turklāt arī policijas statistikā arvien lielāku daļu pieķerto iereibušo braucēju daļu sastāda velosipēdisti.

Traumētie velosipēdisti visbiežāk avārijā nodara pāri paši sev, salaužot rokas, kājas, plecus vai pat sasitot galvu, tomēr I. Bunkše atcerējās arī traģisku gadījumu, kad Rīgā, braucot lielā ātrumā, kāds velosipēdists notriecis cienījama vecuma kundzi, kura notikuma vietā mirusi.

Savukārt traumatologs Andris Vikmanis aizrāda, ka velo satiksmes regulējumā ir gana daudz nepilnību, kas rada papildu darbu mediķiem. «Piemēram, drīkst braukt pa regulējamām gājēju pārejām, bet pa neregulējamām tikai stumties, bet lielākā daļa to neievēro, un iznesas lielā ātrumā uz neregulējamas pārejas. Vajadzētu skaidrāku regulējumu, nodalot viņus no pārējiem satiksmes dalībniekiem, jo tagad, ja mēs redzam velosipēdistu, vai mums ir skaidrs, kur viņš brauks tālāk – pa trotuāru, pa autoceļu vai pāri gājēju pārejai?»

Kā izrādās, problēma ir arī ar iereibušo velosipēdistu sodīšanu, jo atšķirībā no autovadītājiem, viņiem draud tikai naudas sods, bet administratīvais arests vai transportlīdzekļa konfiskācija – nē. Tomēr no iereibušajiem velosipēdistiem gana liela daļa ir ekonomiski neaktīvi, tādēļ naudas sodus iekasēt no viņiem ir ļoti grūti, un preventīvo funkciju tie nenodrošina – piemēram, kāds 31 gadu vecs valmierietis braucot dzērumā ar divriteni pēdējo divu gadu laikā sodīts jau 20 reizes, bet no vecajiem niķiem tā arī nav atkāpies.

Gaidām komentārus!

Kā, jūsuprāt, velobraucēji ielās sadzīvo ar gājējiem un autobraucējiem?

Vai iereibušie velosipēdisti apdraud tikai sevi, vai arī citus?

Vai sodi par braukšanu dzērumā ar velosipēdu šobrīd ir adekvāti, vai arī tos vajadzētu mainīt?

Vai jums ir zināms kāds konkrēts gadījums, kad samaksājot policistam, iereibis autovadītājs būtu pārvērties velosipēdistā?

Rakstu par šo tēmu drīzumā lasiet laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē