Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Jaunsleinis jauno administratīvi teritoriālās reformas piedāvājumu dēvē par neizdevīgu pokeru ar iezīmētām kārtīm

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) ir gatava akceptēt jaunas administratīvi teritoriālās pārmaiņas, ja tās būtu efektīvas, šodien LPS domes sēdē sacīja LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis. "Bet, ja mūs aicina iesaistīties pokerā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, ne mūsu kārtīm, turklāt iezīmētām, neesam ar mieru," izteicās Jaunsleinis.

Gan viņš, gan pašvaldību pārstāvji uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvātajām reformām raudzījās negatīvi un brīžiem pat ar smīnu. "Tā vietā, lai analizētu, kāpēc mehāniskā pašvaldību apvienošana nestrādā, ministrija piedāvā: "Apvienosimies vēl, nostrādās!"" sacīja kāds no sēdes dalībniekiem. Tāpat tika uzsvērts nesamērīgais Eiropas fondu finansējums un pašvaldībām piešķirto līdzekļu proporcija lielajās un mazajās pašvaldībās, kā arī atbalsta trūkums.

Savukārt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) iebilda, ka VARAM piedāvājumu vajadzētu uztvert kā aicinājumu uz diskusiju.

Kā klātesošajiem stāstīja VARAM valsts sekretāra vietniece reģionālās attīstības jautājumos Ilona Raugze, ar šīm reformām ir jāgādā, lai Latvijas pašvaldības kļūtu spējīgākas. "Pēc pētnieku novērtējuma, līdz 2030.gadam iedzīvotāju skaits varētu pieaugt tikai Pierīgā, bet no galvaspilsētas tālākās teritorijās turpinās strauji samazināties," stāstīja Raugze, norādot, ka 80% Latvijas iedzīvotāju apdzīvo 38 pašvaldības, bet pārējie 20% ir izkliedēti 81 pašvaldībā.

"Taču teritoriāli lielākas pašvaldības nav reformas pašmērķis. Vēlamies, lai pašvaldībām būtu resursi, ko novirzīt attīstībai," sacīja VARAM ierēdne. Starp reformas ieguvumiem viņa minēja pašvaldību iespēju sniegt iedzīvotājiem daudzveidīgāku pakalpojumu klāstu, novirzīt lielāku finansējumu teritorijas sakopšanai un labiekārtošanai, kā arī paplašināt pašvaldības risināmo jautājumu loku, tādējādi nokļūstot tuvāk iedzīvotājiem.

Kā sacīja Gerhards, patlaban tiek strādāts, lai 16.novembrī darba grupa varētu koalīcijai prezentēt rezultātu. "Valdībai tiks piedāvāts gala variants. Taču ir dažādi jautājumi, kas līdz tam ir izdiskutējami, tostarp - arī par ieviešanas termiņiem," sacīja ministrs.

Jau ziņots, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) valdības koalīcijas partneriem iesniegusi jaunu reformas koncepciju, kurā piedāvāti divi iespējamie reformu varianti.

Viens no ministrijas piedāvātajiem variantiem paredz, ka tiks izveidots 49 novadu un deviņu republikas pilsētu administratīvā iedalījuma modelis. Izstrādājot šo modeli, ņemti vērā vairāki kritēriji - attīstības centrs ar vismaz 1000 iedzīvotājiem, izveidots ceļu tīkls un atbilstoša infrastruktūra. Kā kritēriji ir arī vismaz viena perspektīva vidusskola novadā un tas, ka vidējais attālums no apdzīvotām vietām līdz novada administratīvajam centram ir ap 30 kilometriem.

Kā otru variantu VARAM piedāvā sākotnēji 29 sadarbības teritoriju izveidošanu ap nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centriem, kur pašvaldībām būs iespēja brīvprātīgi pievienoties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē