Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Kazāks: Izaugsmes pamatā joprojām eksports, bažas rada investīciju aktivitātes sabremzēšanās

Saskaņā ar CSP precizētajiem datiem, šī gada 3.ceturksnī Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) audzis par 5,2%, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu. Jau trešo ceturksni pēc kārtas Latvija ir straujāk augošā ekonomika Eiropas Savienībā (ES). Eksports joprojām ir ekonomikas galvenais vilcējs, un tā gada izaugsmes temps ir sasniedzis 7%.

Eksporta kāpums panākts gan pateicoties lieliskai graudu ražai, gan uzņēmēju spējai iespiesties līdz šim mazāk apgūtos tirgos. Arī patēriņa kāpums, lai gan mazliet lēnāks, ir solīdi 5,1%. Straujš izaugsmes tempu palēninājums redzams investīcijās pamatkapitāla veidošanā, kam gada izaugsme sarukusi līdz 2% no turpat 40% gada 1.ceturksnī. Investīciju aktivitātes vājināšanās, visticamāk, ir pamatā importa kritumam, kas 3.ceturksnī bija par 1,3% zemāks nekā pērn.

Kopumā izaugsme saglabājas plaša – tikai dažās nozarēs vērojama samazināšanās (piemēram, finanšu un apdrošināšanas darbībās par 3%). Apstrādes rūpniecībā, kas ir veiksmīga eksporta stāsta pamatā, ļoti izteikti dominē metālu ražošana, kur gada kāpums sasniedz fantastiskus 36%. Citos sektoros izaugsme ir krietni mērenāka vai pat redzams neliels kritums. 

Latvijas ekonomikai šis gads ir bijis pārsteidzoši labs, un IKP izaugsme gadā kopumā būs vismaz 5%. Tomēr līdz ar ekonomikas vājumu pasaulē arī Latvijā turpmākajos ceturkšņos izaugsme kļūs arvien lēnāka. Eksportētāji ir spējuši sasniegt lieliskus rezultātus, bet eksporta izaugsmes tempi, lai gan saglabāsies pozitīvi, kļūs arvien lēnāki, jo ārvalstu tirgos pieprasījums būs vājš un konkurence kļūs arvien asāka.

Tomēr varam cerēt arī uz kādu pozitīvu pārsteigumu – mūsu ražotāju pieredze rāda, ka nišas tirgos tas ir iespējams. Arī patēriņš turpinās augt, un to balstīs gan lēns algu kāpums, gan nodarbināto skaita pieaugums. Tomēr patēriņš pats par sevi dzīvot nevar un būs atkarīgs no eksporta dinamikas un ES fondu apgūšanas.

Bažas rada investīciju tempu samazināšanās. Ņemot vērā, ka Eiropas vājās ekonomikas cenšas uzlabot savu konkurētspēju, samazinot algas – un Latvijai tas gan vairs nav iespējams – mūsu uzņēmumiem saglabāt un uzlabot konkurētspēju vairumā gadījumu iespējams, vien veicot jaunas investīcijas. Un Latvijā tas tiešām ir iespējams – Latvijā bankas ir spējīgas un vēlās kreditēt, kamēr Eiropas vājajās ekonomikās banku finansējums vismaz tuvākā gada laikā uzņēmumiem vairāk būs luksusa lieta nevis ikdienas iespēja. Šādu iespēju vajag izmantot, jo tā iespējams konkurentiem aizsteigties priekšā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē