Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Kipras amatpersona: Latvija spēs īstenot ļoti labu prezidentūru

Latvija Eiropas Savienības (ES) Padomē spēs īstenot ļoti labu prezidentūru un varētu kļūt par vienu no valstīm, kas palīdzētu atrisināt tā dēvēto Kipras problēmu, runājot par gaidāmo Latvijas prezidentūru nākamā gada pirmajā pusgadā, uzsvēra kādreizējais Kipras ES lietu ministrs Andrejs Mavrojannis.

Mavrojannis, kas pašlaik pārstāv Kipras grieķus sarunās ar salas turkiem, norādīja, ka vēlas, lai Latvijas prezidentūra kļūtu par pozitīvu izmaiņu katalizatoru - mēģinātu radīt sinerģiju starp ES institūcijām, līdzīgi kā to pirms diviem gadiem darījusi Kipra, kad bija ES Padomes prezidējošā valsts.

"Nelielām valstīm dažreiz ES ir lielāka ietekme. Prezidentūra nav saistīta ar nacionālās darba kārtības veicināšanu, bet gan ar ES ideju atbalstīšanu," paskaidroja Mavrojannis.

Viņš norādīja, ka Kipra sagaida, ka arī Latvija strādās šajā virzienā un ņems vērā citu valstu vitālās intereses. Vienlaikus Mavrojannis norādīja, ka kopš Lisabonas līguma, kas tika parakstīts 2007.gadā, ES ārējā politika nav ES Padomes kompetencē. Tomēr nevar apgalvot, ka prezidentūrai nav nekādas lomas - tieši pretēji - tā ir viens no galvenajiem aspektiem, kas koordinē ES institūciju darbību.

"Mums ir lielas cerības, kas saistītas ar Latvijas prezidentūru. Cerības ir saistītas ar vairāku likumdošanas aspektu virzīšanu uz priekšu. Mēs esam pārliecināti, ka Latvija spēs īstenot ļoti labu prezidentūru. Fundamentāla prezidentūras loma ir saistīta ar ES institūciju kopējas darbības nodrošināšanu. Es domāju, ka šajā aspektā Latvija aizvadīs perfektu prezidentūru," norādīja Kipras amatpersona. 

Kipra ir sašķelta kopš 1974.gada, kad salas ziemeļdaļu okupēja Turcijas karaspēks pēc Grieķijas militārās huntas inspirēta valsts apvērsuma, kura nolūks bija Kipras pievienošana Grieķijai. Uz ziemeļdaļu tika pārvietoti visi Kipras turki, savukārt grieķus no ziemeļiem pārvietoja uz Kipras starptautiski atzītās grieķu valdības kontrolēto teritoriju dienvidos.

1983.gadā Kipras  turku sektorā tika proklamēta Ziemeļkipras Turku Republika, kuru ir atzinusi tikai Turcija, kas teritorijā ir izvietojusi 35 tūkstošus karavīru. Turklāt Ankara neatzīst Kipras Republiku, kuras iedzīvotāju lielākā daļa ir grieķi un kura ir starptautiski atzīta valsts.

2004.gadā Kipras grieķu daļas iedzīvotāji referendumā noraidīja ANO plānu apvienot salu, un ES iestājās tikai Kipras grieķu daļa. Kipras turku daļas iedzīvotāji plānu referendumā atbalstīja, tomēr salas turku daļa varēs pievienoties ES, kad tiks panākts risinājums, kas ļaus atkalapvienot salas grieķu un turku daļas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē