Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Latvijas banku pārstāvji: ECB rezultāti parāda, ka bankas Latvijā ir uzticamas

Eiropas centrālās bankas (ECB) veiktais novērtējums apliecina, ka Latvijas bankas ir stabilas un gatavas smagākajiem stresa scenārijiem, uzsver Swebank un _SEB Bankas _vadītāji.

Svētdien publicētajā eirozonas banku banku pārbaudē secināts, ka vairums no 125 Eiropas lielākajām bankām ir pietiekami stabilas un spēja izturēt veiktos stresa testus, kaut arī 25 bankās konstatēts tika kapitāla iztrūkums 25 miljardu eiro apmērā. No Latvijas tika pārbaudītas pēc kapitāla trīs lielākās bankas - Swedbank, SEB Banka un ABLV Bank, kas kapitāla iztrūkumu neuzrādīja.

"ECB visaptverošā novērtējuma rezultāti apliecina SEB bankas augsto stabilitāti un pārliecinošu kapitalizācijas līmeni gan Latvijā, gan pārējās Baltijas valstīs. Novērtējuma rezultāti norāda, ka SEB bankas kapitāla pietiekamības rādītājs saglabājas augstā līmenī pat pie negatīvās attīstības stresa testa scenārija, un tas ievērojami pārsniedz noteiktās minimālās robežas. Šis ir vēl viens apliecinājums mūsu klientiem un partneriem, ka SEB banka ir stabils un uzticams partneris," norādīja SEB bankas vadītājs Ainārs Ozols.

Līdzīgas domās par sava uzņēmuma rezultātiem ir arī Swedbank Latvija valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis: "Swedbank ir piedalījusies Eiropas Banku iestādes (EBA) stresa testos un aktīvu kvalitātes pārbaudē. Swedbank Igaunijā, Lietuvā un Latvijā tika iekļautas ECB eirozonas banku visaptverošajā novērtējumā, kas ietvēra stresa testus un aktīvu kvalitātes pārbaudi. Rezultāti apstiprina, ka Swedbank ir spēcīga aktīvu kvalitāte un kapitāla līmenis, un pierāda, ka Swedbank un tās meitas uzņēmumiem Baltijā ir pietiekams kapitāls arī smagākajiem stresa scenārijiem".

Jau ziņots, ka visaptverošais novērtējums ir 130 lielāko eirozonas banku (ieskaitot Lietuvu) finansiālā stāvokļa padziļināta pārbaude, pirms ECB 4. novembrī Vienotā uzraudzības mehānisma (VUM) ietvaros pārņems šo banku uzraudzības pienākumus. Tas veicina banku bilanču lielāku caurskatāmību, nodrošinot labāku pieejamību informācijai par banku stāvokli, tādējādi veicinot uzticību finanšu sektoram. Šajā pārbaudē ir iesaistīti arī katras valsts vietējie uzraugi un Eiropas Banku iestāde (EBA).

Visaptverošais ECB novērtējums sastāv no divām daļām - aktīvu kvalitātes pārbaudes, lai uzlabotu banku riska darījumu caurskatāmību, veicot banku aktīvu kvalitātes pārbaudi un stresa testa, lai pārbaudītu banku finanšu stāvokļa elastību stresa scenāriju apstākļos.

ECB visaptverošais novērtējums atšķiras no iepriekš veiktajiem ES mēroga stresa testiem, jo ietver padziļinātu aktīvu kvalitātes pārbaudi, turklāt tā ietvaros tiek nodrošināta aktīvu kvalitātes pārbaudes un stresa testa rezultātu sasaiste. Tas ļauj precīzāk novērtēt banku bilanču stāvokli, kā arī kredītrisku un citus ar banku portfeļiem saistītos riskus.

ECB šodien publicējusi 130 lielāko eirozonas banku finansiālā stāvokļa padziļinātas pārbaudes - visaptverošā novērtējuma - rezultātus, konstatējot kapitāla iztrūkumu 25 miljardu eiro apmērā 25 eirozonas bankās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē