Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Latvijas tirgotāju asociācija iebilst pret videonovērošanu mazajos veikalos, kur tirgo alkoholu

Grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā Saeimā 3.lasījumā paredzēts pieņemt 20.jūnijā. To pamatuzdevums ir samazināt jauniešiem kārdinājumu iegādāties alkoholu. Viens no grozījumiem paredz videonovērošanas ieviešanu vietās, kur tirgo alkoholiskos dzērienus.

Tādas videonovērošanas ierīkošanas minimālās izmaksas (ar 1 vai 2 novērošanas kamerām) ir aptuveni 300 – 400 Ls un vairāk, atkarībā no tirdzniecības zāles lieluma un no tā, cik moderna aparatūra tiek izmantota. Nepārprotami tas ir liels papildus administratīvais slogs mazajiem uzņēmumiem vienlaicīgi ar eiro ieviešanas izmaksām, norāda Latvijas tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.

Viņš norāda, ka iepriekš, piedaloties likumprojekta „Grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā” apspriešanā, viens no Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) iesniegtajiem priekšlikumiem bija neattiecināt prasības par videonovērošanu uz mazajiem veikaliem. "Mazā telpā tāpat viss ir labi pārredzams - alkohols atrodas pārdevēja kontrolē, un asociācijas biedri piekrīt plānotajiem ierobežojumiem, ka alkoholisko dzērienu izvietojumam jābūt tādam, kas nepilngadīgajiem liegtu brīvu piekļuvi alkoholam. Bez likumā paredzētiem ierobežojumiem jau tagad mazākos lauku veikalos un pilsētās specializētos veikalos, lai novērstu zādzības, alkoholiskos dzērienus mēdz novietot aiz letes, un nav vajadzība pēc videonovērošanas", norāda LTA.

Kā minēja Latvijas Tirgotāju savienības (veikali LaTS) valdes priekšsēdētājs Raimonds Okmanis, veikali krasi atšķiras pēc lieluma un tehniskajām iespējām, un tas likumprojektā būtu jāņem vērā. „„Iepirkumu grupa” (veikali TOP) konceptuāli atbalsta alkohola tirdzniecības ierobežojumus jauniešiem, bet topošais likumprojekts paredz dažādus administratīvus ierobežojumus, kas tirgotājiem radīs papildus izmaksas. Investīcijas infrastruktūrā, jauno alkohola tirdzniecības normu izpildei, tirgotājiem nedos nekādu atdevi, tieši pretēji - radīs zaudējumus. Uzskatām, ka jaunās normas nesasniegs likumprojekta izvirzītos mērķus,” komentē SIA „Iepirkumu grupa” tirdzniecības direktors Deniss Hmeļovs.

"Nosakot prasību uzstādīt video kameras, tiek uzlikts papildus administratīvais slogs un izmaksas licenzētiem alkohola tirgotājiem situācijā, kad valsts pārvalde netiek galā ar nelegālā alkohola apgrozību. Licencētās alkohola pārdošanas vietas īpaši lauku rajonos pat nespēj konkurēt ar to. Pie tam vēl paredzētie izdevumi par videonovērošanas ierīkošanu sakrīt ar periodu, kad jāgatavojas pārejai uz eiro. Šobrīd eiro ieviešanas izmaksas sastāda 0,5 – 3 % no uzņēmuma gada apgrozījuma un ne mazāk par 400 latiem uz vienu tirdzniecības vietu. Ņemot vērā valdības apņemšanos eiro ieviešanas laikā nerosināt jaunus pasākumus, kas prasa papildu finanšu ieguldījumus, ierosinām noteikt pārejas periodu ilgākā laika periodā videonovērošanas ieviešanai vismaz līdz 2015.gada janvārim", teikts LTA izplatītajā paziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē