Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Lūsēns: arī kultūrā cieņā ir "astoņkāja princips"

Latvijā kultūrā tāpat kā citās nozarēs cieņā ir līdzekļu pārdale "savējiem", kas ir nepieņemami un kā dēļ kultūrvide valstī ir degradēta, sestdien publicētā intervijā "Latvijas Avīzē" norāda komponists Jānis Lūsēns, kurš nule nodibinājis savu muzikālo teātri.

"Vienkārši saprotu, ka Latvijā kultūrā tāpat kā citās nozarēs cieņā ir Šleseram savulaik pārmestais "astoņkāja princips" – draugu un radu būšana pie lielās valsts siles. Es to nekādi nevaru pieņemt. Pateicoties šim stilam, kultūrvide Latvijā tiek degradēta. Pazūd jēga un sapratne, kas ir kultūra un kam mums tā vajadzīga. Un kāpēc galu galā nodokļu maksātājs par to maksā? Nu sakiet, piemēram, kāpēc Krāslavas pensionārei ir jāmaksā nodoklis, no kura daļa aiziet Operas uzturēšanai?" neizpratni paudis komponists.

Viņš arī paudis pārliecību, ka Latvijā tā dēvētajos repertuāra teātros visa darbība pakļauta tam, lai noslogotu štatu, taču krīzes apstākļos būtu jāmaina domāšana.

"Visi mūsu projekti ir notikuši sadarbībā ar apvienību "Ars nova" – diemžēl bez Kultūrkapitāla fonda vai jebkāda cita valsts atbalsta. Tas ir brīnums, ka krīzes apstākļos viens cilvēks – producente Anda Zadovska – spēj veidot dekorācijas un kostīmus bez naudas un sapulcēt kopīgiem mēģinājumiem aktierus no trim teātriem. Latvijā tā dēvētajos repertuāra teātros visa darbība pakļauta, lai noslogotu štatu. Manā uztverē ideālais variants ir mainīga trupa. Ja neviens nav štatā, nav jādomā, kā tikt vaļā no netalantīga vai strādāt negriboša skatuves mākslinieka," skaidrojis komponists.

Viņaprāt, "krīzes apstākļos būtu jāpamaina domāšana. Šobrīd dotācijas kultūrai patiesībā ir leiputrija, kam tā īsti uzmanību neviens nav pievērsis".  

"Mums patiesībā ir ļoti daudz radošu resursu, ko neprotam izmantot. Krīzes laikā uz daudzām lietām vajadzētu paskatīties radikāli citādi. Tas varbūt atkal skanēs naivi, bet man ir ļoti svarīgi, lai pēc iespējas vairāk cilvēku nāktu uz izrādēm un koncertiem. Tieši kultūras pieejamība ir viens no iemesliem, kāpēc cilvēki paliek mazajā Latvijā un nebrauc prom," minējis Lūsēns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē