Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Melbārde: Informatīvās telpas aizsardzība ir krietni plašāks jautājums nekā tikai mediju politikas izstrāde

Mediju politikas izstrāde nav panaceja informatīvās telpas aizsardzībai, jo informatīvās telpas aizsardzība ir daudz plašāks jautājumu loks, kurā nepieciešama arī cita koordinācija mehānisma izveide, šodien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē norādīja kultūras ministre Dace Melbārde (Nacionālā apvienība Visu Latvijai -TB/LNNK). 

Melbārde arī sacīja, ka tāda maza valsts kā Latvija nevarēs stāvēt pretī Krievijas propagandai, tāpēc jādomā arī par izglītību un kritiskās domāšanas attīstību. Runājot par mediju politiku, ministre kā vienu no Latvijas galvenajiem izaicinājumiem nosauca sašķeltu informācijas telpu, proti, atšķirības starp medijiem latviešu un krievu valodā. Vēl viens no būtiskajiem izaicinājumiem ir arī mazs, sadrumstalots mediju tirgus un zema konkurētspēja. 

Savukārt starp globāliem izaicinājumiem ir apdraudējumi vārda un izteiksmes brīvībai un daudzveidībai, dažādu pasaules redzējumu un vērtību sistēmu konflikta saasināšanās, kā arī strauja tehnoloģijas attīstība un mediju saplūšana. Politiķe arī piebilda, ka starp šī gada prioritātēm ir Latvijas prezidentūras laikā Eiropas Savienības (ES) Padomē iniciēt diskusiju par ES kopīgu rīcību informācijas kara apstākļos. 

Melbārde komisijas sēdē atgādināja, ka jau pērn piešķirts papildu finansējums sabiedriskajiem medijiem, lai stiprinātu piedāvājumu krievvalodīgai auditorijai. Tomēr arī turpmāk nepieciešams attīstīt krievvalodīgai auditorijai domātu programmu piedāvājumu sabiedriskajā pasūtījumā. 

Mediju politikas nodaļa Kultūras ministrijā (KM) ir kopš rudens, bet nekādi papildu līdzekļi šīs funkcijas veikšanai nav piešķirti, akcentēja Melbārde. KM jāizstrādā plašsaziņas līdzekļu politika, kā arī jākoordinē tā, lai nodrošinātu kvalitatīvas, daudzveidīgas, līdzsvarotas un ilgtspējīgas plašsaziņas līdzekļu vides attīstību, kas sekmēs vārda brīvību. 

KM šogad plāno izveidot mediju politikas ietvaru nacionālajā un arī ES kontekstā, tāpat prezidentūras laikā plānots organizēt konferenci "Eiropas audiovizuālo mediju tirgus stiprināšana - eiropeiskās identitātes attīstīšanai". Vēl Latvijas prezidentūras laikā plānots aktualizēt ar ģeopolitisko situāciju saistītos informatīvās telpas jautājumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē