Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Mirstība atspoguļo sistēmu

Rīgas Dzemdību nama galvenā ārste Dace Rezeberga intervijā Annai Strapcānei.Fragments no intervijas:20 mirušas mātes trīs gados. Diemžēl Eiropas kontekstā atkal izceļamies sliktā nozīmē. Kāpēc?

Mātes mirstība noteikti ir viens no rādītājiem, kas ataino veselības aprūpes organizāciju valstī. Līdz ar to varam secināt, ka ar organizāciju viss nav kārtībā. Vismaz pusē no šiem gadījumiem ietekme ir bijusi sociālajiem apstākļiem, kas ietekmē arī pieejamību reproduktīvās veselības pakalpojumiem. Te nav viens faktors, bet gan daudzi. Konfidenciālās mātes mirstības analīzes, kuras ziņojums būs oktobrī, ietvaros mēs pirmo reizi uz to paskatīsimies no cita skatpunkta. Mums īstenībā neinteresē, kur tas ir noticis un kurš ārsts to izdarīja vai kāda bija organizācija konkrētajā slimnīcā. Mēs skatāmies no sistēmiskā viedokļa, jo tas, kas notiek vienā slimnīcā, nākamajā dienā var notikt otrā.

Pagājušais gads, kad nomira 12 sieviešu, bija apstākļu sakritība, vai tam ir kāds nopietns iemesls?

Tā noteikti ir apstākļu sakritība. Pagājušā gada sākumā, kad runājām par šo problēmu, jau bija nomirušas trīs sievietes, bet viņas saslima iepriekšējā gadā. Viens gads neraksturo situāciju, bet satrauc tas, ka nav konsekventas tendences uz leju.

Šīs sievietes nenonāk īstajā vietā, kur viņām tiešām var palīdzēt?

Reizēm jā. Ir grūti iedomāties, ka mazā reģionālajā slimnīcā kritiski smagi slima grūtniece varētu saņemt terciāla līmeņa palīdzību. Līdz galam nestrādā arī hospitalizācijas plāns un tie noteikumi, kam kur ir jānonāk.

Tas ir ātrās palīdzības lauciņš?

Ātrā palīdzība jau arī strādā sistēmas ietvaros. Kaut kur ir jābūt pateiktam, ka kritiski slimu pacientu no Daugavas kreisās puses uzreiz jātransportē uz Austrumu slimnīcas sepses klīniku, piemēram.

Tagad tas nav definēts?

Tas ir definēts, bet netiek īsti uzraudzīts. Arī finansēšanas noteikumi ir tādi, kas nemudina... Es nesaku, ka Austrumu slimnīca atsakās uzņemt slimniekus, viņi vienmēr pieņem visus, un tādas [sliktas] pieredzes nav, bet ir jābūt kaut kur pateiktam, ka šim smagi slimajam pacientam nāk līdzi arī finansējums. Pie hospitalizācijas plāna ministrijā tiek strādāts, lai tas tiktu iestrādāts kā reglamentējošs dokuments.

Speciālistu trūkst arī dzemdniecībā. Veselības ministrs sola pārskatīt tarifus. Tas palīdzēs atrisināt darbinieku problēmu?

Tarifu aprēķini šobrīd nav finansiāli pamatoti, algoritmi neiztur nekādu kritiku. Liela daļa veselības aprūpes pakalpojumu ir nepietiekami apmaksāti, bet dzemdniecībā tarifi ir īpaši zemi. Tie pašlaik nosedz 80% no reālajām izmaksām. Lai Dzemdību nams izdzīvotu, mums ir jāattīsta maksas pakalpojumi. Pacienti maksā par ģimenes palātām, subsidējot valsts nesamaksāto daļu. Ja radikāli nekas nemainīsies, dzemdību nodaļas būs spiestas aizvērties nevis tāpēc, ka nevar izpildīt kvalitātes kritērijus, bet tāpēc, ka nebūs ārstu. Arī Dzemdību namam draud apjomu samazināšana.

Visu interviju lasiet piektdienas, 10.jūnija, laikrakstā Diena!

Top komentāri

u
u
kamēr stulbajā Latvijas nodokļu sistēmā bagātie maksās krietni mazākus nodokļus , ne kācitur Eiropā - bet nabagie krietni augstākus, - VID ķērstīš šeņotājus, ogotājus un tamborētājus, bet nevis spēkus veltīs ar miljonu PVN ikzrāpšanas un ofšoru shēmām - tikmēr būs hroniska valsts pamatfunkciju degradācija...
VVZ
V
Reģionos masveidā ir likvidētas dzemdību nodaļas, un nereti dzemdētājas tiek vestas 80 km pa Latvijas ceļiem. Liela daļa bērnu tiek dzemdēti ātrās palīdzības mašīnās. Tāpēc ir mirstība, tāpēc ir invaliditāte bērniem. Visa sistēma un valsts ir izveidota priekš tramvajā dzimušajiem. Veselības aprūpes sistēma ir neefektīva, nepieejama un plēsonīga- pagalam sapuvusi.
Piekrītu un!
P
Tieši tā, baidās muti pavērt, bet ja kāds paver, to neaizstāv. Tieši otrādi, pagrūž, lai novāc no ceļa. Ta ir visur, medicīnā, kultūrā, izglītībā. Un ministriem un citiem kungiem vieglāk novākt taisnības meklētājus, nekā risinAt problēmas. Pie visa vainīga parazītiskā ierēdņu sistēma un to morāle. Kad beidzot to sapratīs, tad nauda pietiks visam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē