Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

NVD: 72% ārstniecības iestāžu ir gatavas darbam e-veselības sistēmā

Lielākā daļa jeb 72% ārstniecības iestāžu būtu gatavas darbam e-veselības sistēmā, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) veiktā aptauja par ārstniecības iestāžu gatavību sākt darbu e-veselības sistēmā.

Proti, 72% no aptaujātajām ārstniecības iestādēm ir atbildējušas, ka tajās ir pietiekams vai daļēji pietiekams datoru skaits.

Negatīvs viedoklis par e-veselību ir bijis 10% no aptaujātajām ārstniecības iestādēm.

Kā skaidro NVD E-veselības departamenta direktors Mārtiņš Smilga, negatīvs viedoklis par e-veselību ir tiem respondentiem, kas nav apmeklējuši e-veselības mācības vai norādījuši, ka to datorprasmes ir nepietiekamas.

NVD aptauja veikta laika posmā no 2015.gada 8.oktobra līdz 2015.gada 1.decembrim. Aptaujā piedalījās 581 ārstniecības iestāde.

Kā ziņots, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdes laikā vakar, 17.maijā, e-veselības projekta pabeigšana tika vērtēta neviennozīmīgi.

Smilga sēdē apgalvoja, ka projekts ir uzskatāms par pabeigtu. Savukārt Finanšu ministrijas (FM) Eiropas Savienības (ES) fondu uzraudzības departamenta vadība uzskata, ka projekts nav pabeigts, kamēr tas nedarbojas un sistēma nav pieejama lietotājiem.

Patlaban ir veikts drošības audits un notiek drošības audita pēcaudits, kura rezultāti varētu būt nākamnedēļ. Atkarībā no tā, kāds būs vērtējums, NVD būs jālemj par tālāku rīcību. Taču, ja pēcaudita rezultāti būs pozitīvi, šī gada jūnijā varētu padarīt pieejamu e-veselības sistēmu, kuras pakalpojumus plānots ieviest pakāpeniski.

Līdz šim brīdim ir noslēgti 30 līgumi par datu apmaiņas testēšanu, 66 līgumi par e-veselības portāla testēšanu, bet 25 ārstiem atvērtas piekļuves e-veselības portāla testēšanai attālināti. E-veselības vide "www.eveseliba.gov.lv" patlaban darbojas NVD iekšējā tīklā. Visi iecerētie pakalpojumi vēl nav pieejami, taču NVD iekšējā tīklā testēšanai ir pieejami e-receptes un elektroniskās darbnespējas lapas pakalpojumi.

Kopējais ES līdzekļu apjoms, kas attiecināms tieši uz e-veselības projektu, ir 9,84 miljoni eiro. Smilga piebilda, ka kopējais līdz šim iztērēto līdzekļu apjoms sasniedz 10,45 miljonus eiro, bet vairāk nekā pusmiljona eiro starpība ir valsts budžeta līdzekļi.

Sēdes noslēgumā komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (ZZS) rosināja Valsts kontrolei, FM, Veselības ministrijai un Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai uz septembri sagatavot izvērtējumu par e-veselības projekta gatavību. Savukārt sēde, kurā izskatīt izvērtējumu, varētu notikt septembra beigās.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 1.decembrī Ministru kabineta sēdē tika atbalstīts lēmums pagarināt e-veselības produktu lietošanas sākšanas termiņus, taču, sākot ar šā gada decembri, ārstiem un farmaceitiem būs pienākums strādāt ar diviem e-veselības produktiem - e-recepti un elektronisko darbnespējas lapu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē