Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Pabriks par Jauno vilni: Nestāstiet, ka nav citu alternatīvu!

Protams, jebkurš kūrorts, arī valsts dzīvo no tā, kā spēj pozicionēties biznesā. Diemžēl Jaunais vilnis bez tā, ka ienes konkrētus līdzekļus, dara paralēli arī divas citas lietas. Pirmais - tā ir maigā vara, kas pievelk kā magnēts un lielā mērā balstīta uz padomiskām un postpadomiskām vērtībām, kas vismaz man personīgi nešķiet pārāk pievilcīgas.

Tie, kas saka, ka tur ir tikai kultūra un to nevajag jaukt ar politiku, vai nu paši maldās, vai arī maldina citus. Kultūra ir konkrētas identitātes, kas savukārt ir politikas sastāvdaļa, līdz ar to šīs lietas pārklājas. Otra lieta, ka bez šīs maigās varas ir arī politiskā ietekme un tā nav neitrāla Latvijas valstij. Jaunais vilnis nav nekāds Eirovīzijas, Sanremo festivāls, ne tiem līdzīgs pasākums. Šī ir konkrēta Krievijas kultūras un politiskās varas sastāvdaļa. Viens no pēdējiem piemēriem ir Putina vēstules nolasīšana pasākuma laikā. Tas ir politiskajā situācijā, kad runājam par sankcijām, par to, kā risināt attiecības starp Eiropu un Krieviju un starp Ameriku un Krieviju. Un, kad notiek karš, kurā Krievija netieši, bet piedalās. Šajā kontekstā nosacīti kultūras pasākumu sākt ar vēstules lasīšanu, manuprāt, ir ne pārāk cienīgi.

Tāpēc es domāju - kamēr Jūrmalā notiks Jaunais vilnis, tikmēr, protams, zināma daļa Latvijas sabiedrības par to priecāsies un zināma daļa Latvijas biznesa no tā spēs gūt kaut kādus līdzekļus, bet tajā pašā laikā varbūt tieši Jaunais vilnis ir tas, kas kavē daļai biznesa pārorientēties. Ja mēs spētu atrast Jaunajam vilnim pienācīgas alternatīvas, kas rada pietiekami daudz ienākumu, nodokļu, darbavietu un tā tālāk, tad būtu labāk no šī pasākuma atteikties. Ja Jaunais vilnis ir vienīgais veids, kā mēs spējam nopelnīt, nu tad droši vien jāsakož zobi un kaut kādā veidā tas jāpacieš. Es personīgi domāju, ka nopelnīt naudu iespējams arī bez šāda pasākuma.

Jūrmalai būtu jādomā, kā radīt jaunus tirgus, jaunas tūrisma plūsmas. Un es šeit neaicinu atteikties no tūrisma austrumu virzienā. Ukraiņi vai kazahi uz Jūrmalu brauks tāpat. Jaunais vilnis nav vienīgais veids, kā varam viņus piesaistīt. Ja grib to tirgu paturēt, pat palielināt, jāmēģina atrast citus veidus - mazāk politiskus, mazāk saistītus ar kaut kādu pagātnes nostalģiju. Arī agrāk uz Jūrmalu brauca ne jau tāpēc, ka šeit bija piemērs Padomju Savienībai, - brauca, jo šeit bija piemērs Eiropai un Rietumiem. Varbūt arī pašreiz varam pateikt: Jūrmala ir tā vieta, kur varat atpūsties civilizētāk, eiropejiskāk, labāk, nekā to varat izdarīt Krimā, Sočos vai kur citur.

Mums ir veselas paaudzes, kas izaugušas padomju ērā, varbūt pat neapzinoties, tīri zemapziņā tā padomju identitāte ir pietiekami stipra - viņiem patīk tāda veida mūzika, tas atgādina to pagātni, kad viņi bija bērni, kad saldējumu Vēsma pirka par 8 kapeikām un bija priecīgi arī par krušona pudeli. Bērnība jebkurā režīmā, jebkurā sistēmā ir samērā jauka. Tas pasākums atgādina to sen pagājušo laiku, un uz tām jūtām Krievijas politiķi spēlē. Tas ir izcils maigās varas rīks.

Un mēs esam vāji. Tāpēc, ka neesam nobrieduši, esam mazi, samērā nabadzīgi, un tāpēc, ka mūsu identitāte ir sadalīta. Ir daļa, kas orientējas uz eiropejiskām vērtībām, kultūrām, un viņiem tāds Jaunais vilnis neliekas pievilcīgs, un ir otri, kuriem tas liekas nozīmīgs, to daļu tad arī izmanto ne tikai kultūrai, bet arī politikai.

Ja man tiešām cilvēks, liekot roku uz krūts, saka, ka biznesā visādi izmēģinājis un nav nekādu citu variantu, es droši vien paklusēšu. Labi, sakodiet zobus, es aizbraukšu atpūsties uz Ķemeriem vai Kuldīgu, neklausīšos to Jauno vilni, kamēr jūs pelnīsiet naudiņu. Bet es neticu, ka tas ir vienīgais veids kā pelnīt, neticu tam. Drīzāk - kamēr tā naudiņa makā birst, tikmēr alternatīvas nemeklē. Negribu aizvainot to pietiekami lielo cilvēku skaitu, kuriem tas pasākums patīk un kuri pelna uz to, bet nesakiet, ka tas ir pareizi un labi un ka tas nes tās vērtības, kas mums būtu ļoti nepieciešamas.

Viedokli apkopoja Romāns Meļņiks

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē