Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

papildināts (15:25) - RPIVA nelikumīgi izsniegto doktora grādu lietā atrasti trīs vainīgie

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) nelikumīgi izsniegto doktora grādu lietā "tiesās" trīs akadēmijas pārstāvjus, portālam Diena.lv atzina RPIVA  Sabiedrisko attiecību un informācijas daļas vadītāja Ligita Āzena.

No darba jau atbrīvota zinātņu prorektore Māra Marnauza. Marnauza ir arī RPIVA koru Balta un Fortius diriģente. Tā kā konstatētie pārkāpumi attiecināmi uz Marnauzas darbību zinātņu prorektores amatā, tad no koru vadīšanas viņa atbrīvota neesot, un turpinās ieņemt profesores un koru diriģentes amatus.

RPIVA dienesta pārbaudē pārkāpumi konstatēti vēl divu darbinieku rīcībā, tostarp zinātņu daļas vadītājas Sanitas Madalānes. Āzena uzsvēra, ka Madalāne nav atbrīvota no amata - viņai pašlaik esot slimības lapa, tādēļ par piemēroto sodu vēl tiks lemts. Kā liecina RPIVA informācija, Madalāne ir arī koru Fortius un Balta menedžere.

Āzena teica, ka kopumā pārkāpumi konstatēti trīs RPIVA darbinieku rīcībā. Trešās personas vārdu viņa neatklāja, vien informēja, ka arī šī persona ir pazemināta amatā un attiecīgo krēslu akadēmijā vairs neieņem. 

Jauktais koris Fortius RPIVA studējošo doktorantu, maģistrantu, bakalaura studentu, absolventu, darbinieku, kā arī koru Balta un Fortius dalībnieku vārdā septembra beigās izplatījis paziņojumu, kurā nosoda Marnauzas un Madalānes publisku nomelnošanu, personīgu izrēķināšanos un personu goda un cieņas aizskaršanu RPIVA kolektīvā un medijos, inkriminējot pietiekamu profesionālo spēju neesamību, maldināšanu, prettiesisku rīcību, rekomendējot atbrīvot no amata pienākumu veikšanas.

Paziņojumā teikts, ka Marnauza un Madalāne ilgstoši strādājušas RPIVA zinātnes jomā, organizējot starptautiskas konferences, vieslekcijas, meistarklases, zinātnisko rakstu krājumu izdošanu, zinātniskus un radošus projektus Latvijas un starptautiskā mērogā, veicinājušas starptautisku sadarbības līgumu noslēgšanu doktorantu atbalsta pasākumus.

Marnauza un Madalāne esot veicinājušas akadēmijas atpazīstamību un pozitīvo tēlu Latvijas sabiedrībā, kā arī akadēmijas ārvalstu sadarbības partneru vidū daudzu gadu garumā. Viņu darbības rezultātā sasniegti izcili panākumi ar akadēmijas koriem Latvijā un pasaulē, īstenoti izglītības projekti pedagoģijas studentiem un docētājiem Latvijā, augsta līmeņa koncertprojekti.

"Prasām rektores publisku atvainošanos Mārai Marnauzai un Sanitai Madalānei medijos un RPIVA kolektīvā, kā arī pārtraukt personīgu izrēķināšanos, izbeigt darbības RPIVA kolektīva negatīvai noskaņošanai," aicina paziņojuma izplatītāji. 

Vienlaikus akadēmijas Senāts aicina Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) rīkoties aktīvāk, lai novērstu radušos situāciju un deleģētu akadēmijai doktora zinātniskā grāda piešķiršanas tiesības pedagoģijā. RPIVA aicina ministriju aktīvi iesaistīties situācijas risināšanā, lai palīdzētu studējošajiem, kuri ir kvalitatīvi izstrādājuši un izgājuši visu doktora grāda iegūšanas procedūru un aizstāvējuši savus promocijas darbus, pēc iespējas ātrāk iegūt leģitīmus un valstiski atzītus diplomus.

Izglītības un zinātnes ministra Vjačeslava Dombrovska padomniece komunikācijas jautājumos Una Ahuna-Ozola Diena.lv pavēstīja, ka  Dombrovskis ir uzdevis IZM valsts sekretārei Sandai Liepiņai veikt dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu faktus par promocijas padomju darbu visās Latvijas augstskolās un doktora zinātnisko grādu piešķiršanas atbilstību normatīvo aktu prasībām. Tāpat dienesta pārbaudē jāizvērtē vai normatīvie akti satur nepilnības institūciju atbildības jomu sadalījumā, kā arī nepieciešamību pilnveidot regulējumu doktora zinātnisko grādu piešķiršanas procesam.

Dienesta pārbaudē jāizvērtē IZM resora amatpersonu rīcība un atbildība par doktora zinātnisko grādu piešķiršanas procesa pārraudzību, tostarp, kontrolējot normatīvo aktu ievērošanu.

Vienlaikus valsts sekretārei ir jāsniedz ministram priekšlikumi par turpmākajiem iespējamiem rīcības variantiem ar pašreizējiem doktora zinātniskā grāda ieguvējiem augstskolās, kurās konstatēti pārkāpumi doktora zinātnisko grādu piešķiršanas procesā, kā arī turpmākajām augstskolu, kurās konstatēti pārkāpumi doktora zinātnisko grādu piešķiršanas procesā, darbības perspektīvām doktora zinātnisko grādu piešķiršanai.

Dienesta pārbaudes komisijas atzinums ministra birojā jāiesniedz līdz 2013.gada 11.oktobrim.

Saņemot dienesta pārbaudes ziņojumu, izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis lems par rīcības variantiem ar pašreizējiem doktora zinātniskā grāda ieguvējiem augstskolās, kurās konstatēti pārkāpumi doktora zinātnisko grādu piešķiršanas procesā.

Pievienotas pirmās astoņas rindkopas; mainīts virsraksts

Top komentāri

Šķiet, Markusa rīkojas nekrietni!
Š
Rodas iespaids, ka RPIVA rektore Dace Markus gatava izdarīt jebkuru cilvēcisku nelietību, lai tikai paoliktu sav'ā trekni atalgotajā rektores amatā. Iespējams, vainīgas ir ir Marnauza un Madalāne. Tomēr tikpat vainīga ir arī rektore Markus - vai tad tik nesamērīgi trekni atalgotas iestādes (augstskolas) vadītājai nav jāzina, kas rakstīts likumos? Visus svarīgākos dokumentus taču augstskolā paraksta rektors un tieši par to - paraksta likšanas atbildību viņam arī augstais amats un treknā alga! Tā kā Markusa, iespējams, izskatās kā īsta neliete visā šajā skandālā!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē