Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pulks: Ušakovs tā arī nav sapratis, ka dienesta komandējumi nav izklaides braucieni

Aizvadītās nedēļas notikumi pēc Rīgas domes delegācijas vizītes Kannās kārtējo reizi liek apšaubīt Rīgas domes deputātu un paša priekšsēdētāja Nila Ušakova komandējumu lietderību gan smeltās pieredzes un it kā padarīto darbu, gan iztērētās nodokļu maksātāju naudas dēļ. Tiesa gan, pilsētas mērs par saviem braucieniem tā arī nekad nav atskaitījies. 

Pēc komandējuma Kannās savu amatu zaudēja Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktora pienākumu izpildītājs Uldis Jansons. Kā norādīja Ušakovs, Jansona rīcība un darba rezultāti bijuši nepārprotami neatbilstoši ieņemamajam amatam, līdz ar to nevar nepiekrist – tādam darbiniekam domē nav vietas. Tai pat laikā mikroblogošanas vietnē Twitter interesantas ziņas izskanēja no citiem tā paša brauciena lieciniekiem – liepājniekiem, kuri norādīja, ka, lai gan uz Kannām bija devies arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, vizītes pasākumos viņš tā arī neesot manīts.

Kā īsti bijis, mēs varam tikai minēt. Šis fakts, protams, nav iemesls, lai pieprasītu Ušakova atkāpšanos. Tomēr fakts lieliski ilustrē Ušakova izpratni un iedibinātās tradīcijas komandējumu sakarā. Viņš ir pārliecināts, ka nevienam, izņemot viņu, nav tiesības zināt, ko viņš ārvalstu vizītēs dara. Tieši tāpēc Ušakovs NEVIENU reizi tā arī nav atskaitījies par komandējumos paveikto. Pēc Ušakova domām, atskaites iesniegšana Finanšu komitejai ir lieka papīru smērēšana un Rīgas mēra necienīgs darbs. Turpretim VARAM uzsver, ka Ušakovs ir tāda pati amatpersona, kā visi citi, kuri par nodokļu maksātāju līdzekļiem dodas komandējumos. Līdz ar to arī domes vadītājs ir atbildīgs savu iedzīvotāju priekšā. Acīmredzot Ušakovs tā arī nav sapratis, ka dienesta komandējumi nav izklaides braucieni, kuros viņš tērē savu personīgo naudu. 

Turklāt tikai pats Ušakovs saprot, uz kurieni viņš brauc un kāpēc. Tas, ka Maskava ir absolūtā prioritāte diemžēl nu jau sapratuši visi rīdzinieki, jo regulāra biļete Ušakovam un viņa pavadošajai vairāku cilvēku svītai no Rīgas uz Maskavu ir kļuvusi teju par ikdienu. Tāpat - ko īsti Ušakova kungs darīja vēl šogad organizētajā braucienā uz Tokiju, tā arī nav zināms tās pašas neesošās atskaites dēļ. Turklāt, kāpēc viņš devās uz Japānu, kamēr Eiropā pulcējās Eiropas Savienības galvaspilsētu mēri, nav skaidrs nevienam. Ir grūti atrast argumentus, kāpēc Rīgas mērs izvēlējās ignorēt Eiropas Komisijas jaundibināto tradīciju un neieradās uz pirmo rīkoto tikšanos ar galvaspilsētu vadītājiem, lai diskutētu par Eiropas 2020 izaugsmi. 

Būtiski, ka ar komandējumiem saistītā visatļautība skar arī citus Ušakovam pietuvinātus cilvēkus. Piemēram, pavisam nesen Finanšu komitejā nebija vajadzīgā kvoruma, lai atbalstītu Rīgas domes deputātes Eiženijas Aldermanes plānoto komandējumu marta beigās uz Sanktpēterburgu. Neskatoties uz to, Ušakovs pārkāpa pašvaldībā esošo kārtību un vienpersoniski nolēma, kā tērēt nodokļu maksātāju naudu – viņš to nolēma ieguldīt Aldermanes braucienā uz Krieviju. Tā kā tas ir rupjš esošās kārtības pārkāpumus, par to esam informējuši VARAM, kā arī uzskatām, ka pašai Aldermanei no savas kabatas jāatmaksā gan aviobiļetes un viesnīcas cena, gan arī saņemtā komandējuma dienas nauda 100% apjomā un vietējā transporta izdevumi. 

Neviens neapstrīd, ka ārvalstu komandējumi ir nepieciešami. Ja tie ir pamatoti. Ja par tiem visi tiek pienācīgi informēti gan pirms, gan arī pēc to norises. Tomēr tā nu ir sanācis, ka Rīgas domē likumi ir maznozīmīgi. Svarīgākā ir Ušakova taisnība un kārtība. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē