Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Rīgas dome: IIN iekasēšanas kārtības maiņa nenodarīs zaudējumus pašvaldības budžetam

Īpašās iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) iekasēšanas kārtības maiņai nevajadzētu nodarīt tiešus zaudējumus Rīgas pašvaldības budžetam, norāda Rīgas domes Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse.

Kā skaidroja Tiknuse, speciālā iekasēšanas kārtība tika noteikta lielajās pilsētās, tostarp Rīgā un Ventspilī, 90.gadu beigās, jo toreiz Valsts ieņēmumu dienests (VID) nevarēja lielās pašvaldības nodrošināt ar informāciju par IIN maksātājiem un summām pašvaldību funkciju veikšanai nepieciešamajā apjomā. Līdz šim speciālā kārtība attiecās tikai uz Rīgu un Ventspili.

Tiknuse teic, ka diemžēl arī pašlaik lielo pilsētu galvenās bažas ir par informācijas saņemšanu laikā un nepieciešamajā apjomā, tādēļ gan Rīgas, gan Ventspils pašvaldību pārstāvji ierosināja papildināt Ministru kabineta protokollēmumu ar 4. un 5.punktu par informācijas nodrošināšanu. Taču, izvērtējot, vai kārtības maiņa varētu beigties ar zaudējumiem pilsētas budžetā, Tiknuse atbild noliedzoši - "tā kā pārējās pašvaldībās šāda kārtība netika ieviesta, nebūtu jābūt bažām par tiešiem zaudējumiem pilsētas budžetam".

Komentējot Finanšu ministrijas (FM) ziņojumā valdībai minēto punktu par to, ka Rīgas dome kļūdaini ieskaitīto IIN maksājumu pēc tā konstatēšanas nevis nekavējoši atmaksājot citām pašvaldībām, bet izmantojot savu funkciju pildīšanai un politiski noteikto prioritāšu īstenošanai, Tiknuse sacīja, ka "dome nekad nav apzināti aizturējusi VID un nodokļu maksātāju konstatētās kļūdaini ieskaitītās summas".

"Ziņojumā ir atsevišķa sadaļa par kļūdaini ieskaitīto summu pārskaitīšanu starp Rīgas domes IIN ieņēmumu kontu un Valsts kases IIN sadales kontu. Šeit varam gūt arī priekšstatu par apjomiem, kādi ir jāpārbauda Ieņēmumu pārvaldes darbiniekiem. IIN regulāri tiek kļūdaini ieskaitīts gan Rīgas domē, gan VID kontos, un atbilstoši līgumam visas summas tiek pārbaudītas, pirms tiek savstarpēji pārskaitītas," skaidroja domes Finanšu departamenta direktore.

Kā ziņots, valdība 23.septembrī nolēma lauzt ar Rīgas domi un Ventspils domi noslēgtos līgumus par īpašo IIN iekasēšanas kārtību.

Patlaban ar Rīgas domi un Ventspils pilsētas domi ir spēkā līgumi par speciālu IIN ieskaitīšanas kārtību, saskaņā ar kuru IIN maksājumi tieši, bez Valsts kases starpniecības, nonāk konkrētās pašvaldības budžetā. Ar Rīgas domi līgums noslēgts 1995.gada decembrī, bet ar Ventspils pilsētas domi - 1996.gada martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē