Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints
"Šādi rīkojoties, patiešām notiek augstskolu sarīdīšana. Lēmums par RPIVA reorganizāciju vēl nav pieņemts, bet tiek plānota tikšanās IZM, kurā kaut kādi kumosi no augstskolas jau tiek piedāvāti citiem"

RPIVA rektore: Izglītības un zinātnes ministrija rīkojas mežonīgi

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA) pirmdien informēja sabiedrību, ka neieradīsies uz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) organizēto tikšanos, jo ministrijas rīcība, tajā skaitā stils, kādā uzrakstīta uzaicinājuma vēstule, bija "nelikumīgi, un, es pat atļaušos teikt, mežonīgi," medijiem izplatītajā paziņojumā citēta RPIVA rektore Daina Voita.

Viņa uzsver, ka, neraugoties uz jebkāda likumīga lēmuma trūkumu par RPIVA reorganizāciju un pievienošanu Latvijas Universitātei, jo šādu lēmumu var pieņemt tikai Ministru kabinets, ministrija šodien aicināja uz tikšanos RPIVA pārstāvjus, piedāvājot apspriest jau studentu sadalījumu pa konkrētām programmām, RPIVA mantas sadalīšanu un tamlīdzīgi.

"Šādi rīkojoties, patiešām notiek augstskolu sarīdīšana. Lēmums par RPIVA reorganizāciju vēl nav pieņemts, bet tiek plānota tikšanās IZM, kurā kaut kādi kumosi no augstskolas jau tiek piedāvāti citiem. Pilnīgi ignorējot likumu, ministrija sāk procesu no otra gala. Tas ir kaut kas ārprātīgs, neiedomājams demokrātiskā valstī. Pēc šāda modeļa demokrātiska valsts nevar pastāvēt," medijiem izplatītajā paziņojumā norāda Voita.

Voita arī uzskata, ka IZM pēdējā laikā ir pārkāpusi vismaz trīs principus, kas ir būtiski civilizētas augstākās izglītības sistēmas pastāvēšanai. Pirmkārt, atklātības un caurspīdīguma principu, pēc kura visas iesaistītās puses ir savlaicīgi jāinformē par saviem nodomiem. Otrkārt, augstskolu autonomijas principu, pēc kura jau šobrīd notiek RPIVA un LU sadarbība un konsultācijas par kopīgu programmu veidošanu, taču kas nav savienojams ar "vardarbīgu, voluntāru, nepārdomātu reorganizāciju vai pievienošanu." Treškārt, ministrija nonāk pretrunā ar augstskolu stratēģiskās specializācijas principu, kura nozīme tiek uzsvērta arī Pasaules Bankas pētījumā.

"Mēs pie šīs stratēģiskās specializācijas esam gadiem strādājuši. Bet šo gadu laikā neviens no Izglītības ministrijas nav atradis laiku atbraukt pie mums paskatīties uz sasniegto rezultātu, kas ir izcils," uzskata RPIVA rektore.

Jau vēstīts, ka dienu pēc tam, kad RPIVA izsludināja ziemas uzņemšanas sākumu, Izglītības un zinātnes ministrija nāca klajā ar paziņojumu, ka resursu konsolidācijas nolūkos akadēmiju reorganizēs. Plānots to pievienot Latvijas Universitātei.

 

Top komentāri

Zive
Z
Lielā zive ir badā, tāpēc grib aprīt mazo zivi.
nu
n
Ja rektorei šķiet, ka vispirms jāpieņem lēmums par likvidēšanu un tikai pēc tam jāsāk domāt kur kurš turpinās studēt un strādāt, tad tāda augstskola tiešām ir jālikvidē.
dfgjhjg
d
LU iet švaki, studenti dēļ demogrāfijas krīzes iet mazumā, nav ko slaukt, un tad nu dala biznesu, ka šķīst. Atgādina reiderismu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē