Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Šadurskis: Ideja par ES oficiālās valodas statusu krievu valodai ir pilnīgi bezcerīga un neloģiska

Ideja par Eiropas Savienības (ES) oficiālās valodas statusu krievu valodai ir pilnīgi bezcerīga un neloģiska, šādu viedokli intervijā aģentūrai LETA pauž Eiropas Parlamenta deputāts Kārlis Šadurskis.

Jāatgādina, ka pašlaik tiek rosināts piešķirt oficiālās ES valodas statusu vairāku tautu valodām, kurām nav pašām savas valsts ES teritorijā. Šādu statusu plānots piešķirt basku, kataloņu, korsikāņu un vēl vairākām valodām, tostarp arī krievu valodai.

Oficiāli par parakstu vākšanu tikšot lemts marta beigās paredzētajā Eiropas brīvās alianses kongresā, un parakstu vākšana varētu tikt sākta jau 1.aprīlī. Parakstu vākšanas kampaņai būtu atvēlēts gads.

Ideju par ES oficiālās valodas statusu krievu valodai aktīvi aizstāv EP deputāte Tatjanas Ždanoka (PCTVL). Pēc Ždanokas teiktā, parakstu vākšana neizmaksātu dārgi, jo atbalstu krievu valodai kā ES oficiālajai valodai varētu paust arī internetā. Kampaņu finansētu atsevišķas partijas un sabiedriskās organizācijas.

Lai šo iniciatīvu īstenotu, nepieciešams savākt kopumā miljons parakstu vismaz septiņās ES valstīs. Paraksti tikšot vākti Lielbritānijā, Francijā, Spānijā, Nīderlandē, Vācijā, Latvijā, Lietuvā, Igaunijā. Katrā valstī nepieciešams savākt noteiktu skaitu parakstu, piemēram, Latvijā jāsavāc 6000, bet Lielbritānijā - 54 000 parakstu.

Savukārt Šadurskis ir pārliecināts, ka "ar Ždanokas muti runā Krievijas ārlietu resors". Pēc viņa domām, Ždanoka ir tikai Krievijas doktrīnas paklausīga izpildītāja.

Ideja par ES oficiālās valodas statusu krievu valodai ir pilnīgi bezcerīga un neloģiska, uzskata Šadurskis. ES rūpējas par mazo valodu aizsardzību, kurās runā apmēram miljons cilvēku un kurām ir lokālās valodas statuss kādā ES dalībvalstī. Krievu valodai nav nekāda juridiskā statusa nevienā ES dalībvalstī, atzīmē Eiropas Parlamenta deputāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē