Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

SEB: Turpmākais likmju celšanas cikls ASV būs pārdomāts un lēns

Pēc septiņu gadu "nulles procentu likmju" perioda ASV Federālo rezervju sistēma (FRS) vakar izšķīrās par bāzes likmes palielināšanu. Turpmākais likmju celšanas cikls būs pārdomāts un lēns, ņemot vērā to, ka inflācija tiek kontrolēta un ekonomika ir jutīga pret procentu likmju izmaiņām, vērtē SEB analītiķi.

Jāvērtē arī pieņemto lēmumu ietekme uz citām valstīm un nevēlami spēcīgā dolāra risks. Prognozējams, ka 2017.gada beigās FRS pamatlikme būs tuvu pie 2%. Taču FRS politika joprojām būs stimulējoša.

SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis skaidro, ka pēdējos gados ASV monetārā politika aizvien vairāk kļūst par globāla mēroga bažu avotu. Tās ietekme uz valūtas kursu un attiecīgi uz inflācijas un politikas veidošanu daudzās valstīs bijusi lielāka, nekā gaidīts. Strauji augošās ekonomikas krasi audzējušas dolāros denominētus parādus, un valstis, kuru valūtas ir vairāk vai mazāk piesaistītas dolāram, ir spiestas importēt ASV monetāro politiku pat apstākļos, ja to ekonomiskais cikls atšķiras no ASV. Dārgāks dolāros denominēts finansējums būs daudzu strauji augošo ekonomiku izaicinājums, kam būs arī jāpielāgojas pie ievērojami zemākiem ieņēmumiem.

SEB analītiķi lēš, ka ASV ekonomiskā izaugsme 2016.gadā būs 2,9%, kam 2017.gadā sekos neliela izaugsmes palēnināšanās līdz 2,6%. Rūpniecības izaugsmi ierobežos stiprais ASV dolārs un vājais ārējais pieprasījums, kā arī zemās naftas cenas, kas kavēs investīcijas enerģijas ieguves nozarēs. No otras puses, mājsaimniecību patēriņa un būvniecības aktivitāte būs augsta.

Bezdarbs ASV līdz 2017.gada beigām samazināsies līdz 4,2%. Tādējādi algu pieaugums, kas kopš 2011.gada palielinājies par aptuveni 2%, paātrināsies līdz 3-3,5%.

Kā ziņots, ASV FRS trešdien paziņoja par bāzes procentu likmes paaugstināšanu par ceturtdaļprocentpunktu. Likme paaugstināta no 0%-0,25% līmeņa līdz 0,25-0,50%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē