Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Sprūdžs: Neskatoties uz reālajām robežām kartē, Somija ir Latvijas kaimiņvalsts

No divu dienu darba vizītes Somijā atgriezies vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs, kuras laikā notika vairākas nozīmīgas tikšanās un pārrunāti tādi jautājumi kā Baltijas jūras aizsardzība, zaļā ekonomika un energoefektivitāte, kā arī Eiropas Savienības aktualitātes, portālu Diena.lv informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Tiekoties ar Somijas vides ministru Villi Nīnisto, E.Sprūdžs informēja par Latvijas paveikto Baltijas jūras vides aizsardzības jomā un atkārtoti apstiprināja gatavību palielināt ieguldījumus tajā, tādējādi tuvinoties aktīvāko un lielāko Eiropas valstu līmenim. Lielu interesi Somijas pārstāvji izrādīja arī par notekūdeņu attīrīšanu mūsu valstī un atzinīgi novērtēja faktu, ka 2012.gada 1.janvārī Latvija sasniegusi pilnu atbilstību ES normām attiecībā uz apdzīvotām vietām ar iedzīvotāju skaitu virs 10 000. E.Sprūdžs arī uzsvēra, ka kopumā mūsu valsts vides sektorā šobrīd ieguldījusi vairāk nekā miljardu eiro.

Puses arī pārrunāja jautājumus, kas skar jūrniecības nozari un ar to saistītos vides standartus. Latvija atbalsta Somijas centienus un Helsinku konvencijas (HELCOM) sekretariāta darbu šajā jomā, tomēr norāda, ka jūras transports jāvērtē plašākā teritoriālā kontekstā, iesaistot arī Ziemeļjūru vai pat visu Ziemeļatlantiju, jo tas būtiski palielinās vides ieguvumus un mazinās konkurences kropļojumus.

Savukārt tikšanās laikā HELCOM sekretariātā tā pārstāvji prezentēja īstenoto un nākotnes ieceres attiecībā uz Baltijas jūras rīcības plāna izpildes izvērtēšanu un gatavošanos HELCOM Ministru sanāksmei 2013.gadā.

E.Sprūdžs vērsa organizācijas pārstāvju uzmanību uz to, ka Latvija pēdējos gados sasniegusi labus rezultātus nitrātu un fosfātu samazināšanā notekūdeņu sektorā, kas gan HELCOM statistikā vēl nav atspoguļots. Latvija varot lepoties arī ar sasniegto jūras aizsargājamo teritoriju izveidē – šajā jomā ir apsteigtas citas HELCOM dalībvalstis, šādu statusu attiecinot uz 1/3 no savas jūras teritorijas.

Tikšanās laikā vairākkārt tika uzsvērta Baltijas jūras nozīme reģiona ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanā. Latvijas puse informēja par savu aktīvo līdzdalību dažādās programmās, tostarp BONUS projektā, kas palīdz realizēt jūras vides sākotnējo izvērtējumu, un uzsvēra dažādu kopīgi īstenojamu pasākumu nozīmi kā izdevību visām HELCOM dalībvalstīm, piemēram, iesaistot un izglītojot iedzīvotājus Lielās talkas akcijā, jūras atkritumu savākšanā un dabas koncertzāles projektā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izglītība ļauj justies drošāk

Pamazām tuvojas mācību gada noslēgums, un, kā jau parasti maijā, aktualizējas temats par to, vai ir vērts doties studēt un kāda ir augstskolas diploma vērtība darba tirgū.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē