Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Vīķe-Freiberga: Sarunās ar Krieviju svarīgs ir spēks

Sarunās ar Krieviju par teritoriālajām domstarpībām svarīgs ir valsts spēks, laikrakstam The Japan Times svētdien atzinusi Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Dodot padomu Japānai tās teritoriālajā strīdā ar Krieviju, Vīķe-Freiberga atsaucās uz 17.gadsimta fabulistu Žanu de Lafontēnu. Viņa norādīja, ka tie, kuri ir stiprākie, strīdos uzvar ar to, ka ir spēcīgi.

"Esiet gatavi visam. Es domāju, ka vislabākais veids, lai savaldītu kādu, kuram ir nereālas ambīcijas, ir padarīt savu valsti pēc iespējas stiprāku gan ekonomiski, gan politiski, gan militāri," norādīja Vīķe-Freiberga. "Un nepieciešams iegūt labus sabiedrotos," viņa piemetināja.

The Japan Times norāda uz Latvijas un Krievijas 2007.gadā noslēgto robežlīgumu, kas paredzēja, ka savulaik Latvijai piederošais Abrenes apriņķis turpmāk tiks iekļauts Krievijas Federācijas teritorijā. Vīķe-Freiberga skaidroja, ka robežlīgums sabiedrībā raisīja "lielas diskusijas" - daudziem šķita, ka šo līgumu nevajag parakstīt, bet citi teica, ka Krievija var paturēt šo apgabalu, kas ir ļoti nabadzīgs un neattīstīts. Eksprezidente norādīja, ka Latvija brīvprātīgi atdevusi zemi Krievijai, lai tai teritoriālā strīda dēļ nerastos problēmas kļūt par NATO dalībvalsti.

1945.gadā padomju armijas okupēto Kuriļu salu dienviddaļu Japāna joprojām uzskata par savām ziemeļu teritorijām. Tokija pretendē uz Iturupas, Kunaširas, Šikotanas un Habomai salām, atsaucoties uz divpusējo 1855.gada Traktātu par tirdzniecību un robežām.

Maskava savukārt uzskata, ka Krievijas suverenitāte saistībā ar Dienvidkuriļu salām nav apšaubāma.

Domstarpības par šo salu piederību ir traucējis abu valstu tirdzniecības attiecību veidošanai, kā arī ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc Krievija un Japāna joprojām oficiāli nav noslēgušas miera līgumu pēc Otrā pasaules kara.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē