Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Vilkaste par sprādzienu, nolaupīšanas mēģinājumu un Platača pazušanu

Sorbonas Universitātē Parīzē 26. novembrī notikušajā starptautiskajā zinātniskajā konferencē Taisnīguma klusēšana. Cilvēktiesības kā Eiropas pamatvērtību platforma, kā īpašais viesis piedalījās arī uzņēmēja Ināra Vilkaste, pret kuru Latvijā notiek tiesas process.

Guntars Gūte speciāli laikrakstam Diena sarunājās ar Vilkasti.

Konferencē eksperti sprieda par cilvēktiesību ievērošanas problēmām pasaulē. Taču faktiski ikviens no runātājiem vairāk vai mazāk skāra ar jūsu ģimeni saistīto procesu Latvijā. Rodas loģisks jautājums - kāpēc vienai ģimenei daudzu valstu eksperti velta tik īpašu uzmanību, jo ne jau jūs esat vienīgie, kuru tiesības būtu pārkāptas? To nevarēja nepamanīt.

Tas ir mans daudzu gadu darba rezultāts. Kad Latvijā bijām izsmēluši visas iespējas, lūdzot mūs pasargāt no drošības struktūru darbinieku īstenotā terora, taču tā arī atbalstu nesaņēmām, vērsos pie citu ES dalībvalstu cilvēktiesību ekspertiem, kā arī Eiropas Padomes struktūrās, tostarp Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Latvijā neviena institūcija nevienu mūsu iesniegumu neizskatīja pēc būtības. Ja arī saņēmām atbildi, tad absolūti formālu. Bija sajūta, ka visi atbildīgie dienesti pēkšņi kļuvuši kurli un akli. Bet patiesībā šis tīkls, ko ir izveidojuši atsevišķi politiķi, drošības struktūru darbinieki un kriminālās pasaules pārstāvji, ir spējis radīt savu ietekmes sistēmu uz visu procesu, kura centrā ir mūsu ģimenes psiholoģiska un fiziska ietekmēšana ar galveno mērķi - pilnībā neitralizēt vai iznīcināt.

Šie ir skarbi vārdi. Varat minēt konkrētus piemērus?

Esmu izveidojusi shematisku aprakstu, kas detalizēti parāda pret mums īstenotās represijas pēdējos desmit gados - jaunākās meitas nolaupīšanas mēģinājums, noziedznieku sarīkots gāzes balonu sprādziens manā privātmājā, pornogrāfiska satura fotogrāfiju izgatavošana, kurās bija iemontēta mūsu meitas seja, V. Vaškeviča slepkavības mēģinājums 2007. gadā, kad tika uzspridzināta viņa automašīna.

Uzskatāt, ka viņu gribēja nogalināt, nevis tikai iebiedēt? Sprādzienu taču organizējuši profesionāļi, kuri reti kļūdās.

Esmu pārliecināta, ka mērķis bija viņu nogalināt. Viņiem kaut kas līdz galam neizdevās, tāpēc diezgan drīz viss process tika pavērsts pretējā virzienā - pret pašu V. Vaškeviču, un sprādzienu sāka skaidrot ar viņa saistību ar kriminālo pasauli. Es pietiekami labi zinu, ka V. Vaškevičs centās izveidot sistēmu, kas valstij ļautu aizvien efektīvāk apkarot kontrabandu.

Tika taču atrasti vainīgie - gan pasūtītāji, gan izpildītāji, kas bija saistīti ar drošības struktūrām.

Bet nekas vairāk arī nesekoja. Šķiet, neviens nav ieinteresēts, lai tiktu veikta rūpīga izmeklēšana, kāpēc tieši šo drošības struktūru cilvēki bija iesaistīti atentātā, kāda bija viņu loma. Neesmu pārliecināta, ka izmeklēšana atklāja visus iesaistītos, un šobrīd nav sajūtas, ka galvenie pasūtītāji vispār tiks atklāti. Paradoksāli, bet daļa šajā atentātā iesaistīto - arī tie, kuri tika apsūdzēti lietas ietvaros, - patlaban ir atgriezušies savās darbavietās. Manuprāt, tas par daudz ko liecina.

[..]

Uzskatāt, ka A. Plataci nekad neatradīs dzīvu?

Man ir sajūta, ka viņa vairs nav starp dzīvajiem. A. Platacim nebija nekāda iemesla pēkšņi un šādā veidā pazust. Manuprāt, viss liecina, ka tas nav parasts cilvēka pazušanas gadījums, visas nianses ļauj domāt, ka arī ar A. Platača pazušanu ir saistīti specdienesti. Kaut vai tolaik nesaprotamu iemeslu dēļ informācija, ka A. Platača mašīnā it kā esot atrastas mana DNS pēdas. Skaidrs, uz ko tas bija mērķēts, - saistīt viņa pazušanu ar mūsu ģimeni. A. Platacis ļoti mīlēja savus vecākus, neticu, ka viņš varētu tā vienkārši pazust, kā sākumā tika mēģināts sabiedrībai iegalvot, ka viņš varētu būt aizbēdzis. Tajā pašā laikā manis iepriekš pieminētā cilvēku grupa, iespējams, ļoti sistēmiski iznīcina visus pavedienus vai pierādījumus advokāta pazušanas lietā. Tieši tāpat, kā tika iznīcināti būtiski pierādījumi V. Vaškeviča spridzināšanas lietā, kas saistīti ar specdienestu cilvēkiem. 

Visu Guntara Gūtes rakstu Vilkaste: baidos par visu savu ģimeni lasiet otrdienas, 2.decembra, laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē