Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Viņķele: Pensionāri nesaprot, ka saņem pašu nenopelnītu naudu

Pensionāru vairākums joprojām negrib saprast, ka viņu pienesums citai valstij nevar tikt adekvāti novērtēts šeit, un visas tās pensijas, ko maksā atjaunotā Latvijas valsts, faktiski nāk no naudas, ko šie cilvēki nav radījuši, intervijā žurnālam Playboy saka labklājības ministre Ilze Viņķele.

„Laikam nepietiekami esmu pateikusi par pensionāru vairākuma drāmu. Viņi, kas nāk vēl no padomju laikiem, saka, ka ir maksājuši nodokļus, strādādami rūpnīcās, un pārmet, ka viņu stāžs ir liels, bet pensija niecīga, to valsti viņi ir būvējuši, un tā nemaz nav bijusi tik atšķirīga no šodienas Latvijas. Skarbā patiesība diemžēl ir tā, ka tās ir divas dažādas pasaules, un viņu pienesums citai valstij nevar tikt adekvāti novērtēts šeit.. Tas ir trakums, jo cilvēkiem to ir ļoti grūti izskaidrot,” atzīst ministre. Viņa uzsver, ka tic pašreizējai sociālās apdrošināšanas sistēmai kā taisnīgai un uzskata par savu pienākumu šo sistēmu nesačakarēt. Šī sistēma ir balstīta uz katra viena pienesumu. Tā, lai cik neticami tas liekas, šos 20 gadus faktiski ir piemaksājusi esošajiem pensionāriem.

Viņasprāt, nu jau mazliet mainās viedoklis par nabadzīgo pensionāru. ”Tas bija patiess pirmskrīzes laikos, bet krīzes laikā pensionārs statistiski nāca ārā no nabadzībai pakļautāko kategorijas. Tur tagad stabili priekšā ir ģimenes ar bērniem,” atzīst ministre.  Pēc viņas teiktā, labklājības un sociālās politikas aktuālie stereotipi ir trīs. Viens – dzims daudzi, ja būs lieli pabalsti. Otrs – ir pabalstu saņēmēju paaudze. Trešais – kāpēc mums ir tik mazas pensijas, ja visu mūžu esam maksājuši nodokļus un strādājuši. Taču neviens no šiem stereotipiem neatbilst realitātei. Pabalstu saņēmēju paaudze nav pamatmasa. Turklāt cilvēki vairāk gaida no valsts, nekā dod pretī. „Patlaban esam šizofrēniskā situācijā, jo labprāt atsaucamies, piemēram, uz Zviedrijas sociālās politikas labumiem, bet totāli ignorējam to, kā tie nāk, to, ka tur ir divas reizes lielāki nodokļi,” piktojas Viņķele.

Pensionāri joprojām ir pati izdevīgākā grupa, ko visvieglāk uzrunāt pirms vēlēšanām. „Pensionāru ir visvairāk, tas ir daudz drošāks ieguldījums. Kā elektorāli uzrunājama grupa pabalstu saņēmēji ir grūtāk apčubināmi nekā pensionāri, kas ir masīva, liela, prognozējama un ar zināmiem instrumentiem ietekmējama grupa, ko uzrunātāji arī nekautrējoties tieši tik plakanā veidā dara,” atzīst ministre.

(Visu interviju lasiet jaunākajā žurnāla Playboy numurā)

Top komentāri

Agnese
A
Interesanti gsn- kur tad tas darba stāžs viss palicis un no kā tagad tādai VIŅĶELEI (viņķelis, starp citu, ir lēts vīniņš!!!!......) ir šī valsts, ja ne no tās pašas Latvijas! Tā ir VIENA UN TĀ PATI VALSTS!!!!! Un visi, kas ir virs vismaz 40 gadiem ir PSRS laikā strād\ājuši, arī šī pati Viņķele!! Interesanti, vai tiešām nevar viņu atstādināt un KAS būtu jādara, lai tas notiktu????!!!!
Emma
E
Pensionāru vairākums joprojām negrib saprast, ka viņu pienesums citai valstij nevar tikt adekvāti novērtēts šeit, nu trūkst vārdu - iznāk, ka es esmu te ieradusies nez no kurienes. Varbūt viņa pati te uzradusies no kautkurienes, galīgi jumts aizbraucis, nedomā ko runā.
Lode
L
Pēc Viņķeles skaidrojuma par divām pilnīgi dažādām valstīm, Pensionāru federācijai steidzīgi kopā ar valdību ir jānodibina padomju pensionāru fonds un jānoslēdz savstarpējs līgums par padomju Latvijas izveidotās infrastruktūras (ceļu, dzelzceļu,lidostas, eku u.c.) izmantošanu, nomas naudu ieskaitot padomju pensionāru fondā pensiju izmaksāšanai. Runājot par paaudžu solidaritāti, Viņķeles kundzei būtu jāzina, ka tie ir padomju pensionāru bērni un mazbērni, kuri pašlaik maksā nodokļus savu senču pensijām. Tāpat Viņķelei būtu jāsaprot, ka nav divas vai trīs dažādas Latvijas, bet ir viena Latvijas valsts, ir mainījušās tikai valsts iekārtas. Nedod Dievs, ja Krievija, kā PSRS mantiniece, pēc Viņķeles izteikumiem par divām dažādām valstīm, piesaka savas tiesības uz padomju Latvijas izveidoto infrastruktūru. Viņķelei ir jādemisionē!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē