Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Drošības spilvens mazajām dzīvībām

Latvijā katru gadu vairāki bērni pēkšņi nonāk situācijā, kad nauda ir viņu dzīvības vērtībā.

Divarpus stundu. Tik ilgs laiks Šalmu ģimenei bija dots, lai no Grobiņas aiztrauktos līdz Rīgas lidostai. Viņi nepaspēja laikā. Nokavēja dažas minūtes, bet liktenis bija labvēlīgs, un reiss tika aizturēts. Mamma Agnese ar mazo Jāni atvadījās no tēta Mārtiņa un devās tālāk uz Hamburgu, kur vēl pēc trīsarpus stundām puikam bija jāatrodas operāciju zālē, lai veiktu jau otro aknu transplantāciju. Līdzīgs pārbaudījums ik gadu pēkšņi piemeklē vairākas citas ģimenes, un ikviens Latvijas iedzīvotājs ar Bērnu slimnīcas fonda starpniecību šiem cilvēkiem var palīdzēt.

Bērnu slimnīcas fonds (BSF) jau vairāk nekā desmit gadu ir vidutājs starp mazajiem pacientiem un tiem lielajiem, kuri nepaiet garām un ziedo līdzekļus viņu atlabšanai. Atšķirībā no citām labdarības organizācijām, kas parasti vāc naudu konkrētu bērnu ārstēšanai, BSF ziedotie līdzekļi tiek noglabāti ārkārtas gadījumiem paredzētā "drošības spilvenā", kas būs neatsverama palīdzība vēl nezināmiem bērniem. "Spilvens" tiek izmantots reizēs, kad pacients nokļūst nelaimes gadījumā vai piedzīvo tik smagu slimības saasinājumu, ka viņam burtiski dažās stundās jānokļūst kādā ārzemju ārstniecības iestādē, jo Latvijā nepieciešamo palīdzību sniegt nav iespējams. Ja bērns nonāk kādā no Eiropas Savienības slimnīcām, tad par ārstēšanās izdevumiem parūpējas valsts. Taču tā nesedz nedz ceļa izdevumus, nedz vecāka uzturēšanos šajā valstī, bez kā nav iespējams iztikt, jo neviena ārzemju slimnīca bērnus bez pavadošās personas neuzņem.

Šo izdevumu daļu Bērnu slimnīcas fonds ņem savā pārziņā. Brīdī, kad ģimeni piemeklē nelaime, no vecāku pleciem fonds cenšas noņemt visas praktiskās rūpes, jo viņu uzmanība ir ļoti vajadzīga bērnam. Fonda darbinieki vienmēr sagādā biļetes, palīdz aizkļūt līdz lidostai un reģistrēties lidojumam, ja cilvēkiem tā ir pirmā ceļošanas pieredze. Reizēm vecākiem palīdz arī atvērt bankas kontu, ja līdz šim viņiem tāda nav bijis. "Lai cik saprātīgi ikdienā mēs nebūtu, tas ir ļoti grūts krīzes brīdis un apjukums, kad ir grūti sakārtot pašas elementārākās lietas. Mana kolēģe ir devusi kādai mammai līdzi arī cimdus un cepuri, jo uz slimnīcu viņa ir atbraukusi, plāni saģērbusies, ar ātrās palīdzības mašīnu, bet ārā ir ziema un tūlīt jālido tālāk," stāsta fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Pēdējo reizi līdzekļi ārkārtas gadījumiem tika vākti pirms pāris gadiem. Ar saziedoto summu bija gana, lai justos droši līdz šā gada pirmajai pusei. Taču, tā kā šogad palīdzība bija nepieciešama diezgan daudziem bērniem, fonds sadarbībā ar izdevniecību Dienas Žurnāli un žurnālu Sestdienu jūlijā sāka jaunu līdzekļu vākšanas kampaņu. Tālāk stafeti pārņēma lielveikalu ķēde Rimi, kuras veikalos izvietotajās ziedojumu kastītēs tagad savus līdzekļus var ziedot ikviens labvēlis. Vēl nav precīzi saskaitīts, cik lielu naudas summu esam savākuši, pateicoties arī lasītāju atbalstam, taču, tikko šī informācija būs, publicēsim to Dienas Žurnālu izdevumos.

"Ja mums pašiem būtu jāmaksā par dzīvošanu vecāku mājā Vācijā, mēs nemaz nevarētu to atļauties," rēķina piecgadīgā Jāņa tētis Mārtiņš Šalms. Pēdējo četru gadu laikā puikam uz Hamburgas – Ependorfas Universitātes slimnīcu nācies doties tik daudz reižu, ka tētis ātrumā visas uzreiz nevar saskaitīt. Kad Jānis bija gadu vecs, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārsti kopā ar Beļģijas kolēģu palīdzību pēc ilgām pūlēm noteica diagnozi — progresīva, iedzimta intrahepatiska holestāze, 2. tips, hroniska aknu mazspēja. Tā ir reta ģenētiska slimība, ar kuru Latvijā neviens cits patlaban nesirgst. Palīdzēt šādā gadījumā var tikai aknu transplantācija, tādēļ 2011. gada februārī Jānis ar mammu un tēti pirmo reizi devās uz Hamburgu. Sākumā bija cerība, ka piemērots donors būs tētis, jo abiem ar Jāni vienādas asinsgrupas. Taču tas nebija iespējams anatomisku iemeslu dēļ. Tad dakteri nolēma pārbaudīt Jāņa un mammas saderību. Šoreiz rezultāti bija iepriecinoši, un arī operācija izdevās veiksmīga.

Pēc pāris gadiem ģenētiskā slimība diemžēl atgriezās un atkal sāka postīt Jāņa aknu. Arī šoreiz vienīgā izeja bija vēl viena aknu transplantācija. Mamma dēliņam palīdzēt vairs nevarēja, tāpēc viņi iestājās donora rindā.

Visu rakstu par bērniem, kuri nokļūst ārkārtas gadījumos, lasiet žurnāla Sestdiena 10.-16.oktobra numurā!

Atkarībā no nepieciešamās palīdzības un slimības smaguma, viena ārkārtas gadījumā nokļuvuša pacienta ārstēšanai BSF piešķir sākot no 300 līdz 5000 eiro. Ja bērnam ārstniecības procesa uzsākšanai Bērnu slimnīcā nepieciešams ārpus Latvijas veikt tikai analīzes vai diagnostiku, tad izmaksas ir zemākas. Turpretim, ja nepieciešama, piemēram, aknu transplantācija, tad izmaksas var pat pārsniegt 5000 eiro, jo uzturēšanās laiks klīnikā ir aptuveni trīs mēneši, un arī pēc tās ir nepieciešams veikt vairākas pārbaudes pie ārvalstu klīnikas speciālistiem. 

Bērnu slimnīcas ārkārtas gadījumu fonds savas darbības laikā kopumā ir palīdzējis vairāk nekā 60 bērniem visā Latvijā. 2013. gadā, pateicoties ziedotāju atbalstam, palīdzība sniegta 16 ģimenēm, tai skaitā 10 ģimenēm segta transporta un dzīvošanas izdevumi Ronald McDonald House – specializētā mītnē, kurā par simbolisku atlīdzību var uzturēties vecāki bērna ārstniecības laikā, -  vai arī dzīvokļa īre. Trim bērniem apmaksāta analīžu veikšana un diagnostika, apmaksāti trīs kurjerpasta pakalpojumi analīžu materiālu operatīvai transportēšanai, viena Bērnu slimnīcas ārste pavadījusi mazo pacientu uz klīniku Vācijā, savukārt komplicētā gadījumā finansēta viena ārsta ierašanās Bērnu slimnīcā Rīgā pacienta apskatei un konsultācijai. Kopā pērn bērnu ārstēšanai izlietoti 12 tukstoši eiro.

Atbalstīt Bērnu slimnīcas ārkārtas gadījumu fonda darbību iespējams no 1.oktobra līdz pat 10. novembrim ziedojumu kastītēs Rimi un Supernetto veikalos visā Latvijā. Tāpat ziedot iespējams, norēķinoties par pirkumu ar maksājumu karti Rimi un Supernetto veikalos, projektam novirzot 7,11 eiro, kā arī ziedojot uzkrāto Mans Rimi naudu mājaslapā www.mansrimi.lv un Rimi Kioskā.

Labdarības projekta ietvaros ir izveidota lapa www.arkartasgadijumi.lv, kur ir iespēja ziedot ārkārtas gadījumiem un kā pateicību par atbalstu lejupielādēt Renāra Kaupera un Ineses Zanderes dziesmu Upītes malā. Tāpat aicinām atbalstīt zvanot uz ziedojumu tālruni 90006681 – tiek ziedots 1,42 eiro, kā arī Bērnu slimnīcas fonda bankas kontos - a/s Swedbank (LV02HABA0551000377020) vai a/s SEB banka (LV84UNLA0050012160326), norādot mērķi – ārkārtas gadījumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata