Viena lieta, viena epizode, ko no tā sapņa atceros, bija Māris Gailis (droši vien tāpēc, ka pirms tās nakts biju izlasījis interviju ar viņu, kurā Māris Gailis cita starpā man par prieku paziņoja, ka vairs nav tik progresīvs, kā bijis vienu strēķi agrāk). Epizode ar Māri Gaili bija pie sapņa beigām, un tajā viņam bija / piederēja / bija viņa noformēts? kāds kustīgs radījums, laikam taču kaķis, kuram uz muguras kā uz paplātes bija saservētas / sastādītas visādas smalkas garšīgas lietas, un Gailis stāstīja, ka tur tās ēdamlietu buķetes var ļoti dažādas taisīt. Jā, laikam tas bija kaķis, lai gan tajā sapnī aizvilkās bruņurupuča ātrumā, droši vien tādēļ, lai uz viņa muguras paplātes esošie labumi gardumi nenokrīt. Īsa bija tā sapņaredzes epizode, Māris Gailis uz to kaķi tikai norādīja, un kaķis tikai aizrāpoja zem galda vai kur citur, un vairs neatceros, kas tā bija par telpu. Varbūt tas restorāns, par kuru te būs runa, vai kaut kas līdzīgs, jo arī šajā restorānā ēdieni ir ne tikai vienkārši garšīgi, bet arī pietiekami neparasti, lai ne tikai rosinātu vēlmi te iegriezties vēlreiz, bet arī ietekmētu iztēli miegā.
To restorānu sauc Allora, tas ir jauns itāļu restorāns un atrodams laikam gan krogiem un krodziņiem nu jau visbagātākajā centra ielā – Dzirnavu ielas posmā starp Krišjāņa Valdemāra un Antonijas ielu. Laiki mainās – kad es te, Alberta, tolaik Friča Gaiļa ielā, studēju 70. gadu otrajā pusē, tuvumā nekādu krogu un pat ēstuvju nebija vispār, tikai Tallina un Zelta rudens jau Valdemāra, tolaik Gorkija ielā. Vēlāk krogu lietas sāka attīstīties, un Alloras priekštecis desmit gadu līdz slēgšanai 2023. gada decembrī bija krogs Burga. Komentāri pie rakstiem par Burgas slēgšanu uzskatāmi demonstrē kārtējo laiku maiņu. "Tirgus ir diezgan nežēlīgs. Tu pats ej uz Burgu? Es pirms 10 gadiem gāju regulāri, pēdējos gados 2 x gadā voltā pasūtu viņu Cēzarus nostalģijas pēc, bet uz vietas neesmu bijis gadiem. Atmetot nostalģiju – tā vieta ir ekstrēmi outdated." "Diemžēl tam vienmēr ir vairāki faktori. Šim vismaz no malas noteikti ir koncepta novecošana, neattīstīšanās." "Ja uzņēmums sēž uz vietas un neattīstās, tas paliek konkurētnespējīgs. Burga palika slavena ar saviem lielajiem Cēzara salātiem, nekā cita jauna tur nebija."
Pēdējais no ierakstiem pieļauj, ka Burgas bēdīgo galu sekmējusi attālinātā darba paraduma ieviešanās. Ziniet, ja tagad saulainā darbdienas pusdienlaikā trāpies šajā Dzirnavu ielas posmā, nemaz nešķiet, ka Rīgā kāds vispār strādātu, kur nu vēl attālināto darbu, – iela pilna cilvēku, krogi arī pilni. Mēs sākumā bijām nolūkojuši vienu citu jaunu Dzirnavielas krogu, bet tur izrādījās slēgts pasākums, un tā nonācām Allorā, dabūjām pat lielo apaļo galdu un sākām brīnīties. Vispirms par logu spoguļstikla efektu, kad nevari saprast, kāpēc vienā rūtī redzi māju, otrā tikai tās plakanu fasādes sienu. Pēc tam par ēdienkartē atrodamajiem brīnumiem, sākot ar mazajiem kraukšķīgajiem kalmāriņiem un ķemmīšu krudo. Un visbeidzot par to, kā to visu var tik garšīgi uzburt (šefpavārs Sergejs Gjačs). Mazo kalmāriņu dēļ vien te varētu nākt un nākt. Un var jau būt, ka manā sapnī, ja reiz tas notika te, tos gardumus uz muguras nesa nevis kaķis, bet jūras bruņurupucis vai kāds cits garšīgs jūras radījums, tikai ne tautasdziesmas krupītis.
KRITIZĒ UN SLAVĒ: EGĪLS ZIRNIS
Itāļu restorāns ALLORA
Adrese: Dzirnavu ielā 36
Atvērts: No 12.00 līdz 22.00 (Pk, S līdz 23.00)
SESTDIENA ĒDA
- Kraukšķīgi mazie kalmāri 13,00
- Jūras ķemmīšu crudo 14,00
- Nocellara olīvas (Sicīlija) 5,00
- Zandarta fileja 20,00
- Pasta Penne Aglio e Olio 16,00
- Tiramisu 7,00
- Americano 3,00
- Galda ūdens 2,00
VĒRTĒJUMS
INTERJERS ★★★★★
ĒDIENI ★★★★★
APKALPOŠANA ★★★★★
ATMOSFĒRA ★★★★★
GARDĒŽA ZVAIGZNE. Kraukšķīgo kalmāriņu dēļ vien šurp varētu nākt ik pārdienas!