Fritēti saldie kartupeļi ar Svanetijas sāli
Mājās uzfritēt kartupeļus nav sarežģīti, vienīgi patīkamāk ir gatavot vienu porciju, nevis, piemēram, četras. Var iepriecināt savu pusaudzi! Turklāt eļļu pēc vienas porcijas fritēšanas droši var izlietot citiem cepšanas darbiem.
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Sarežģītības pakāpe: nedaudz pacietības
Daudzums: 1 porcija
SASTĀVDAĻAS
- 1 liels vai 2 mazāki saldie kartupeļi
- eļļa fritēšanai (ap 200–300 ml)
- Svanetijas sāls (var arī parasto)
- svaigi pētersīļi
Ja kartupeļu ir vairāk, nekā vajadzīgs fritēšanai, tos var sasaldēt jau sagrieztus gabaliņos.
GATAVOŠANA
1. Saldos kartupeļus nomizo, sagriež garenos gabaliņos.
2. Ielej katlā eļļu apmēram 2 cm biezā kārtā un kārtīgi sakarsē.
3. Lai pārbaudītu, vai eļļa pietiekami sakarsusi, iemet mazu kriksīti kartupeļa – ja sāk braši burbuļot un vārīties, var fritēt.
4. Kartupeļus liek tik daudz, lai tie brīvi fritētos, – var divos piegājienos. Kad gatavi, izceļ ar putu karoti uz papīra dvieļiem, lai nosusinātu lieko eļļu. Pasniedz, pārkaisītus ar Svanetijas sāli un svaigiem, sakapātiem pētersīļiem.
Kāļu sautējums ar kupātu desiņām
Īsti rudenīgs ēdiens! Smaržīgs, garšīgs un sātīgs. Ja garšo kāļi, var pat gatavot tikai no tiem, nepievienojot burkānus un kartupeļus. Bet var arī pievienot kaut ko papildus, piemēram, labi iederēsies Briseles kāpostiņi.
Pagatavošanas laiks: 45 minūtes
Sarežģītības pakāpe: nekā sarežģīta
Daudzums: 3 porcijas
SASTĀVDAĻAS
- 300 g kāļu (1 vidēja lieluma)
- 100 g kartupeļu
- 100 g burkānu
- 100 g purava (baltā un gaišzaļā daļa)
- 1 sīpols šķipsna ķimeņu
- 3–4 kupāti (atkarīgs no lieluma)
- eļļa cepšanai
- ½ litra dārzeņu buljona
- sāls, pipari pēc garšas
- svaigi pētersīļi pasniegšanai
Ar buljona pievienošanu jāskatās – ja grib vairāk kā zupu, nevis sautējumu, pielej vēl nedaudz.
GATAVOŠANA
1. Katliņā sakarsē eļļu un apcep kupātus brūnus. Izņem tos ārā, mazliet papildina eļļu un liek cepties sakapātu sīpolu un plānos pusgredzenos sagrieztu puravu.
2. Apmaisot brīdi cep, tad pievieno kubiņos sagrieztus burkānus, kāļus un kartupeļus, kā arī šķipsnu ķimeņu. Maisot mazliet visu apcep, pārlej ar karstu buljonu, apmaisa, uzliek vāku un uz nelielas uguns vāra apmēram 20 minūšu.
3. Apceptos kupātus sagriež gabaliņos un pievieno sautējumam, pavāra visu kopā vēl 5 minūtes. Pieber sāli un piparus pēc garšas.
4. Pasniedz ar svaigiem, sīki sagrieztiem pētersīļiem un, ja vēlas, ar karoti skābā krējuma.

