Siltā uzkoda ar mocarellu
Vienkāršībā ir spēks – šo gardi sierīgo uzkodu var pagatavot ātri, un tā tikpat labi iederas gan vēlajās brokastīs, gan arī vakariņās. Droši var improvizēt ar garšvielām pēc patikas – bazilika vietā labi iederas arī timiāns vai rozmarīns, vai kāds cits garšaugs.
Pagatavošanas laiks: 20 minūtes
Sarežģītības pakāpe: vienkārši
Daudzums: 1 - 2 porcijas
Sastāvdaļas:
- olīveļļa
- 1 paliels gatavs tomāts
- pāris šķēļu no tvirta kabacīša
- 1 mocarellas bumba
- sāls, pipari pēc garšas
- šķipsna Provansas garšvielu maisījuma (vai citas garšvielas pēc patikas)
- svaigs baziliks dekorēšanai
Ļoti garšīgi ar grauzdētu maizīti, laba piedeva pie zivs vai gaļas ēdieniem.
Pagatavošana:
1. Tomātu un mocarellas bumbu sagriež apmēram puscentimetru biezās šķēlēs, kabaci mazliet plānākās.
2. Nelielu cepamtrauku iesmērē ar olīveļļu un pamīšus kārto tomāta, siera un kabača šķēles. Pārkaisa ar sāli, pipariem un garšvielām.
3. Mazliet pārslaka olīveļļu arī pa virsu (labi noder aerosola veida pūšamā) un šauj 200–220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz apmēram 15 minūtēm vai tik ilgi, līdz siers izkusis un vietām sāk zeltaini iebrūnēt.
4. Pasniedz siltu ar svaigām bazilika lapiņām.
Fiksā ābolmaize ar sviesta drupačām
Viegli pagatavojama drupačkūka – tikai pusstunda, un māja smaržo pēc garšīgas vietas. Arī šajā receptē var improvizēt, piemēram, pusi ābolu aizstāt ar plūmēm, var pievienot arī rozīnes vai kokosa skaidiņas. Lai labi garšo!
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Daudzums: 4 - 5 porcijas
Sastāvdaļas:
Drupaču mīklai:
- 150 g miltu
- 2 ēd. k. cukura
- šķipsna sāls
- 100 g auksta sviesta
Ābolu kārtai:
- 3 vidēji āboli (labāk saldskābi)
- 2 ēd. k. citrona sulas
- 1 tējk. norīvētas citrona miziņas
- 2 ēd. k. cukura
- 50 g mandeļu (vai citu riekstu)
- sauja žāvētu aprikožu
Kūku var pasniegt gan ar saldējumu, gan vaniļas vai karameļu mērci, gan svaigu ogu mērci.
Pagatavošana:
1. Miltus samaisa ar 2 ēdamkarotēm cukura un šķipsnu sāls. Aukstu sviestu uz rupjās rīves uzrīvē skaidiņās uz miltiem un samīca, izveidojot drupaču mīklu.
2. Nelielu (puse no klasiskās) cepešplātni izklāj ar cepamo papīru. Āboliem izņem serdes, sagriež šķēlītēs, apslaka ar 2 ēdamkarotēm citrona sulas (lai nebrūnē), samaisa un ber cepešplātnē.
3. Citronam norīvē miziņu un samaisa ar 2 ēdamkarotēm cukura, un pārkaisa āboliem. Sakapā mandeles un aprikozes un pārber pāri. Tad visu pārber ar drumstalu mīklu un liek cepeškrāsnī, kas sakarsēta 210 grādos.
4. Cep apmēram 20 minūšu, līdz kūkas virspuse kļūst zeltaini brūna.

