Fiksās kārtainās mīklas maizītes
Ļoti laba piedeva aukstajai zupai – pirmkārt, viens ēdiens ir auksts, otrs silts, otrkārt, maizīšu recepte ir laba arī pati par sevi. Var cept brokastīs vai vakariņās, var piekost pie zupas, var ņemt līdzi piknikā!
SASTĀVDAĻAS
- 2 saldētās kārtainās mīklas plāksnes
- pāris karošu tomātu mērces
- pāris šķipsnu oregano
- 1 neliels tomāts
- 1 mocarellas bumba
- pāris marinētu halapenjo šķēlīšu (ja vēlas pikantāk)
- marinēti kaperi
GATAVOŠANA
1. Saldētās mīklas plāksnes atlaidina, sagriež katru trīs daļās. Liek uz cepamplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru.
2. Pārsmērē ar tomātu mērci, pārkaisa oregano.
3. Liek virsū tomāta šķēlītes, saplūkātu mocarellu un marinēto halapenjo šķēlītes.
4. Cep 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī zeltainas, apmēram 15 minūšu. Dekorē ar kaperiem, svaigu baziliku vai citiem zaļumiem pēc patikas.
Klasiska biešu aukstā zupa
Apzīmējums «klasiska» gan ir nedaudz bīstams, jo var aizskart kāda jūtas par īsto un vienīgo klasisko aukstās zupas recepti. Un tomēr – šoreiz vārdu «klasiska» lietoju tāpēc, ka latviešiem tas asociējas tieši ar biešu auksto zupu, nevis tomātu, gurķu vai avokado
SASTĀVDAĻAS
- 1 burciņa (570 g neto) marinētu biešu (man bija Spilvas rīvētās)
- 1 l kefīra
- ūdens (zupas šķidrināšanai)
- gurķu marināde (daudzums pēc garšas)
- 1 svaigs neliels garais gurķis
- 2–3 marinēti gurķi
- 2 nelieli vārīti kartupeļi ar visu mizu
- 2 cieti vārītas olas 1 tējk. (vai pēc garšas) Dižonas sinepju
- sāls, pipari pēc garšas svaigas dilles un lociņi (ja vēlas)
GATAVOŠANA
1. Lej katlā marinētās bietes ar visu šķidrumu. Pielej kefīru, samaisa. Tad lej ūdeni un skatās, cik šķidru zupu gribēsies. Pielej arī šļuku gurķu marinādes labākai garšai.
2. Visus gurķus sagriež sīkos gabaliņos. Kartupeļiem novelk mizu, sarīvē uz rupjās rīves, tāpat arī olas. Liek visu katlā, samaisa.
3. Pievieno sīki sakapātas dilles, sinepes, sāli un piparus pēc garšas.
4. Liek vēsumā, lai zupa kārtīgi atdziest un garšas savelkas. Pasniedz aukstu!