Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Vasaras laime

Cerot uz siltu un saulainu jūniju, pasludinām šo mēnesi par auksto zupu mēnesi! Ja nu tomēr būs vēsi, receptes var vienkārši piefiksēt nākotnei, jo vai nu tā būs, ka mūs nepārsteigs karstas vasaras dienas, kad garšīga, atspirdzinoša aukstā zupa ir vienīgais sapņu ēdiens? Bet katram gadījumam būs arī kāda recepte uzkodām – šoreiz kārtainās mīklas maizītes, kas labi garšo pie aukstās zupas.

Fiksās kārtainās mīklas maizītes

Ļoti laba piedeva aukstajai zupai – pirmkārt, viens ēdiens ir auksts, otrs silts, otrkārt, maizīšu recepte ir laba arī pati par sevi. Var cept brokastīs vai vakariņās, var piekost pie zupas, var ņemt līdzi piknikā!

SASTĀVDAĻAS

  • 2 saldētās kārtainās mīklas plāksnes
  • pāris karošu tomātu mērces
  • pāris šķipsnu oregano
  • 1 neliels tomāts
  • 1 mocarellas bumba
  • pāris marinētu halapenjo šķēlīšu (ja vēlas pikantāk)
  • marinēti kaperi

GATAVOŠANA

1. Saldētās mīklas plāksnes atlaidina, sagriež katru trīs daļās. Liek uz cepamplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru.
2. Pārsmērē ar tomātu mērci, pārkaisa oregano.
3. Liek virsū tomāta šķēlītes, saplūkātu mocarellu un marinēto halapenjo šķēlītes.
4. Cep 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī zeltainas, apmēram 15 minūšu. Dekorē ar kaperiem, svaigu baziliku vai citiem zaļumiem pēc patikas.


Klasiska biešu aukstā zupa

Apzīmējums «klasiska» gan ir nedaudz bīstams, jo var aizskart kāda jūtas par īsto un vienīgo klasisko aukstās zupas recepti. Un tomēr – šoreiz vārdu «klasiska» lietoju tāpēc, ka latviešiem tas asociējas tieši ar biešu auksto zupu, nevis tomātu, gurķu vai avokado

SASTĀVDAĻAS

  • 1 burciņa (570 g neto) marinētu biešu (man bija Spilvas rīvētās)
  • 1 l kefīra
  • ūdens (zupas šķidrināšanai)
  • gurķu marināde (daudzums pēc garšas)
  • 1 svaigs neliels garais gurķis
  • 2–3 marinēti gurķi
  • 2 nelieli vārīti kartupeļi ar visu mizu
  • 2 cieti vārītas olas 1 tējk. (vai pēc garšas) Dižonas sinepju
  • sāls, pipari pēc garšas svaigas dilles un lociņi (ja vēlas)

GATAVOŠANA

1. Lej katlā marinētās bietes ar visu šķidrumu. Pielej kefīru, samaisa. Tad lej ūdeni un skatās, cik šķidru zupu gribēsies. Pielej arī šļuku gurķu marinādes labākai garšai.
2. Visus gurķus sagriež sīkos gabaliņos. Kartupeļiem novelk mizu, sarīvē uz rupjās rīves, tāpat arī olas. Liek visu katlā, samaisa.
3. Pievieno sīki sakapātas dilles, sinepes, sāli un piparus pēc garšas.
4. Liek vēsumā, lai zupa kārtīgi atdziest un garšas savelkas. Pasniedz aukstu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata