Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Būt nomodā. Ne tikai svētkos

Uguns sildošais spožums dažās tumšajās stundās. Ūdens spirdzinošā jūras vai vismaz piemājas dīķa peldē no rīta. Zemes mīkstums, pa to staigājot basām kājām. Reibinošās līgonakts smaržas un skaņas visapkārt gaisā. Droši vien tieši šī visu pamatstihiju klātbūtne Jāņos ir tā maģiskā stīga, kas jau no bērnības liek šos svētkus vēlēties piedzīvot atkal un atkal, neapnīkstoši gadu no gada atgriežoties pie vecajām vai radot pavisam jaunas tradīcijas. Kādas tās būs šogad?

Šķiet, līgošanai slavenais vīruss ir izdarījis patiesu pakalpojumu – tā vietā, lai iejuktu masu pasākumu pūļos starp šašlika dūmiem un dziesmām uz skatu­ves, kas tomēr tikai fonā, šoreiz aicinājums iet dabā ir vēl uzrunājošāks un vilinošāks. Šķiet, jau dzirdu Daugavas krastā Nila Īles bungošanu, kas caur instrumentu tikai padara skaļākus visas zemeslodes sirds sitienus. ''Mēs atkal atgriežamies pirmsākumos,'' viņš saka šīs nedēļas sarunā ar SestDienu un aicina saklausīt mūsu tautasdziesmās to mantrisko ritmu, kas ļaus negulēt. Saklausīt un kaut brīdi dzīvot vienoti ar visu pārējo pasauli, kas mūs jau ir pieņē­musi. Un varbūt kaut kur tieši šajos ritmos slēpjas gan kāds blaumanīgs latviešu iedabas vērojums, gan pavisam mūsdienīgās Selmas un viņas vienaudžu balsis, kas nebaidās būt skaļas, kas vēlas būt sadzir­dētas, ietekmēt un atrast ceļus, kā visai pasaulei būt kaut mazliet labākai.

Pirms dažām dienām, kopā ar kaijām un visu kovidlaiku nesatiktu kompāniju atkal sēžot uz kāda Rīgas nama jumta, runājām par to, kā mēs nepār­traukti maināmies un reizē paliekam tādi paši. Katru dienu mēs atklājam veselu jaunu pasauli: pamanām to rīta dzestrumā, airējoties gar Zaķusalu, vai nebeidzamās zemeņu vagās, kurās darbs var būt arī dziedējošs; iztēlojamies līdz ar vēju matos, traucoties nepiedienīgā ātrumā, vai ieraugām vēl pavisam maza jauna cilvēka neatkārtojamajā smaidā un pirmajos zobos.

Tā arī saulgrieži šogad būs reizē gan tādi paši, gan pavisam neparasti – kaut kur pa vidu starp vīrusa izraisīto globālo izolāciju, kur pilnīgi visam jāmeklē jauna pieeja, un tikpat visaptverošiem protestu viļņiem, kas uzbangojuši un likuši cilvēkiem atkal vienoties pavisam ciešā kopības sajūtā mūžse­nu problēmu dēļ. Vienmēr jauni tie paši vecie jautā­jumi, dilemmas un kompromisu meklējumi. Melni baltā pasaule ar tik daudziem toņiem pa vidu.

Paliksim nomodā, lai sadzirdētu un cauri daudza­jiem trokšņiem varētu saklausīt to īsto pamatritmu! Jo tas ir un būs svarīgi vienmēr. Ne tikai svētkos.

Šīs SestDienas, 19. – 25. jūnija, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Mēs esam tikai mēslojums. Saulgriežu priekšvakarā mūziķis Nils Īle atgādina, ka cilvēks krietni pārvērtē savu nozīmi, jo zemeslode ir radījusi un pieņēmusi mūs, nevis otrādi. Neliksim tai par mums kaunēties.

VALODAS SPĒLES. Brakos ar Blaumaņa valodas vārdnīcu. Kad teātri slēgti, Skroderdienas Silmačos Jāņos jāspēlē pašiem, ņemot talkā nesen iznākušo XXI gadsimtā noderīgo varbūt paša izcilākā latviešu rakstnieka valodas ceļvedi.

TUVPLĀNĀ. Selma ar savu balsi. Kāpēc jāiet ielās, jāiesaistās disputos un vārdu cīņās? Un kāpēc jāstājas partijā? SestDiena tiekas ar pēdējā laikā sociālajos tīklos labi pamanāmo aktīvisti Selmu Levrenci, kura jau izpelnījusies gan asu kritiķu, gan atbalstītāju pulku, lai noskaidrotu, kāpēc vispār kaut kas jādara  

FOKUSĀ. Protestu improvizācijas. Ko darīt, ja tēma ir sāpīga un, iestājoties par to, esi gatavs iet ielās, bet valstī ir stingri ierobežojumi? Var kurnēt savā virtuvē. Var riskēt rīkot nesankcionētu mītiņu, taču tas visai droši beigsies ar vizīti policijas iecirknī. Covid laiks pierādījis: var arī izdomāt neierastus veidus, kā savu viedokli paust pietiekami plašai auditorijai.

PASAULĒ. Postpandēmiskā pasaules kārtība. Covid-19 pandēmija radījusi daudzus pagaidām neatbildētus jautājumus, tostarp par to, kādas pārmaiņas pasaules kārtībā gaidāmas jaunajā „pēckovid ērā”. Pastāv vismaz pieci iespējamie pamata scenāriji, un tie nevieš īpašu optimismu.

PORTRETS. Emociju mednieks karantīnā. Pasauli satricinājusī Covid-19 pandēmija uz laiku apturēja ne tikai aviācijas, tūrisma un vēl citas nozares, mājas režīmā piespieda trenēties sportistus, bet sarūpēja vēl nebijušu palikšanu bez emocionālā lādiņa sporta faniem. Latvijas sporta līdzjutējiem vissāpīgākais trieciens bija pasaules hokeja čempionāta atcelšana. Par dzīvi bez līdzjušanas arēnās, kā arī par spilgtākajiem notikumiem fanošanas pieredzē stāsta SDK Namejs vadītājs Jānis Barkāns.

TĒMA. Tūlīt aiz ūdens un tējas. Tās nav pasakas, ka labs kviešu alus lieliski garšos kopā ar zivi vai tumšais porteris – ar šokolādes kūku, uzsver šī dzēriena zinātājs jeb alus someljē Andris Rasiņš un aicina nebaidīties iepazīt jaunas garšas arī alus pasaulē.

CEĻOJUMS. Dzīve uz viļņa. Jeb 20 dienu uz jahtas Baltijas jūrā un Ziemeļjūrā, gūstot savu pirmo burāšanas pieredzi.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
Jāņa Atklāsmes grāmata, 15. nodaļa: "Lieli un brīnišķīgi ir Tavi darbi, Kungs Dievs, visuvaldītāj; taisni un patiesi Tavi ceļi, tautu Ķēniņ!4 Kas Tevi nebītos, ak, Kungs, un neslavētu Tavu Vārdu? Jo Tu vien esi svēts; visas tautas nāks Tavā priekšā un Tevi pielūgs, jo Tavas taisnības darbi ir kļuvuši redzami."
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata