Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Cīņas lielas un mazas

Sāncensība par politisko varu vienā okeāna pusē. Teroristu uzbrukumi tepat, pavisam netālu, liekot ne tikai satraukties un baidīties par personīgi tuvu cilvēku drošību, bet arī… skumt. Par to, ka laikam jau "miers pasaulē" bijusi un būs tikai frāze, ko piesaukt un daudzināt, bet nekad īsti nepiedzīvot. Jo acīmredzot vienmēr – un nav pat svarīgi, kādu iemeslu dēļ, – atradīsies kāds, kuram šķitīs, ka viņa patiesība ir svarīgāka par visu un cilvēka dzīvības atņemšana – tikai veids, kā to demonstrēt un pierādīt.

Šādu notikumu priekšā pandēmijas arvien neapturamie apmēri aizvadītajā nedēļā pat kaut kā, šķiet, pa ilgiem laikiem pabīdījās drusku tālākā plānā. Un tomēr, tomēr – slavenais vīruss nekur nav pazudis un joprojām ietekmē mūsu ikdienas gaitas. Turklāt – arvien vairāk un visdažādākajās jomās. Vēl pirms mirkļa atsevišķu iedzīvotāju neizpratni izsauca aicinājums distancēties, valkāt maskas un ierobežot pulcēšanos lielākās grupās, toties nu jau runa ir par atkārtotas ārkārtas situāci­jas izsludināšanu arī Latvijā (kas varbūt šīs SestDie­nas iznākšanas brīdī jau būs realitāte).

Ko tam var likt pretī? Katram sava ideja jāatrod pašam. Viens variants ir klausīt Lielā Kristapa šī gada devīzei un… pārdzīvot. Taču man personīgi šķiet, ka vislabāk palīdz ceļi un līkumi, kurus izbraucot un izbaudot gan galvu var iztukšot, gan Latviju iepazīt arvien no jaunas un līdz šim vēl neredzētas puses. Varbūt pat tiekot arī līdz Valsts prezidenta ievēlēšanas runā tik ikoniski piesaukta­jai Mazirbei un Indrai, Ipiķiem un Skaistkalnei, un visam, ko šīs vietas savieno un sevī nes. Novem­brim ar Lāčplēša dienu un valsts svētku laiku tas kaut kā pat īpaši piestāvētu.

Šīs SestDienas, 6. – 12. novembra, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Viss ir labi, kamēr tas mūs neskar. Ego Media dibinātāja Gunta Trektera producētās filmas šogad saņēmušas 23 Lielā Kristapa balvu nominācijas. Kā viens no Latvijas pieredzējušākajiem producentiem skaidro savas kinostāstu veiksmes, ko kovidlaiks mainījis nozarē, un vai "mazie ekrāni" kādreiz aizstās lielos?

PASAULĒ. Vārda brīvība un pravietis Muhameds. Nule notikušo islāmistu radikāļu uzbrukumi liek atcerēties notikumus saistībā ar karikatūru publicēšanu par pravieti Muhamedu. Šī brīža situācija liek domāt – piecu gadu laikā šajā ziņā nekas nav mainījies un diezin vai mainīsies pārskatāmā nākotnē.

TĒMA. Ja pats netiec galā ar azartu, pašatsakies. Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas priekšniece Signe Birne par Covid-19 ietekmi uz azartspēļu biznesa ienākumiem, totālu aizliegumu nevēlamību un par inspekcijas sociālo kampaņu pašatteikušos personu reģistra popularizēšanā.

KĀPĒC MAN TAS JĀZINA. Vēstītāji klusumā. Kā mediju ikdienas darbu ietekmējusi nu jau par ierastu kļuvusī attālinātā realitāte? Vai žurnālistu organizētajās diskusijās vairs var tā sirsnīgi pastrīdēties? Un kā šodien piekļūt informācijai, kuru no žurnālistu acīm nu palīdz sargāt arī pandēmijas uzliktie ierobežojumi?

SPORTS. Dzelzs Ivans un profesors. Sešdesmit gadu slieksni novembrī pārkāps olimpiskais čempions kanoe airēšanā un politiķis teju ar 20 gadu stāžu Ivans Klementjevs (Saskaņa), kuru savulaik uzskatīja par neperspektīvu, bet kuram Latvijā nav konkurenta visaugstākās raudzes medaļu sapelnīšanā.

MĀKSLINIEKA SKATS. Kārtīgi atvēzēties. Māksliniece Daiga Krūze stāsta par ļaušanos gleznošanai ar atbrīvotu prātu un otas triepienu.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SPORTS NOVEMBRĪ, ZIRNIS ĒD, RECEPTES, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata