Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Dzelzsgriba darbībā

Pēdējās nedēļas bijušas vētrainas. Tiešā un pārnestā nozīmē. Kamēr piejūrā ārdījās vējš, ne tikai gāžot pavisam burtiski no kājām nost, bet arī brucinot un ārdot stāvkrastus, tiesu lietās iesaistījās PR veidotāji, pierādot, ka mūsdienās tik tiešām galvenais ir tēls sabiedrības acīs – tad var itin viegli nonākt pat līdz citas valsts preču boikotam, dažiem pat neaizdomājoties, par ko vispār ir strīds un vai nedaudz kritiskas attieksmes tomēr arī nenāktu par labu. Jebkurā jautājumā.

Šajā sakarā ne vienā vien diskusijā sanāca pastrīdēties, tostarp arī par to, kā tad īsti izpaužas daudziem tik tīkamā un daudz piesauktā valstsgriba, cik valsts ir saviem pilsoņiem "parādā" un kur īsti novelkama robeža starp tiesībām tikt aizstāvētam un prastu situācijas izmantošanu.

Lai nu kā, arī šoreiz piekritīšu tiem, kuri uzsver, ka XXI gadsimtā linča tiesas nav iederīgas, bet kritiska domāšana un attieksme – ne tikai vēlama, bet pat akūti nepieciešama.

Taču uz visa šī smagā fona un drūmajām pārdomām bija patīkami dzirdēt arī ko labu. Dāvja Bertāna vārds ilgāku laiku teju katrās sporta ziņās un ne tikai kaut kā patīkami sildīja sirdi, šķiet, pat tiem, kuriem sevi pie kaislīgiem sporta faniem pieskaitīt grūti. Jo nav jau tas tik daudz par tiem miljoniem, veiksmīgajām spēlēm un grandiozajiem līgumiem, kas vēl priekšā. Vairāk par to, ka vēl un vēlreiz var gūt dzīvu apliecinājumu, ka nudien viss ir iespējams. Tostarp piepildīt arī vispārdrošākos sapņus un sasniegt visaugstākās virsotnes. Tam ir nepieciešams tikai tāds "nieks" kā neizmērojama mērķtiecība, darbaspējas, motivācija utt., u. tjp., u. tml. ... Vai varbūt varētu saukt to arī īsāk – par dzelzsgribu.

Sasniegumi, kritieni, sāpīgi zilumi un spožas uzvaras ir gluži vienkārša dzīves sastāvdaļa. Kuram pavisam tieši, kuram – simboliski. Taču tas viss norūda, maina, liek mums skatīties uz pasauli un citiem apkārt jau pavisam citādi. Un varbūt beidzot ļauj saskatīt arī to dzelzs daļu, kas mūsos katrā un ar kuras palīdzību var izdarīt un sasniegt daudz vairāk, nekā pašiem pirmajā mirklī šķitis.

Banāli? Nebūt ne, ja esat teju pārpeldējis okeānu (pat ja tie tikai pāris kilometru no tā ūdens blāķa, tomēr pievārēti!), pēc tam vēl braucis un skrējis, kaut iepriekš licies, ka pat lejā no kalna nemākat tikt, tad dubļi mutē aizmirstas un sirds sāk dauzīties ne vairs no panikas, bet patiesa gandarījuma. Tāpēc atliek novēlēt: bez banalitātēm, bet ar dzelzsgribu uz priekšu!

Šīs SestDienas, 21.– 27. februāra, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Milzu darbs plus daļa veiksmes. Kinoproducents Igors Proņins par sešiem sniega veidiem Skonto stadionā, koronavīrusa ietekmi uz kinobiznesu, Warhunt un jaunajām straumēšanas platformām.

PASAULĒ. Pasaule uz korejiešu viļņa. Mākslas filmas Parazīts triumfs šī gada Oskaru ceremonijā spilgti apliecināja Dienvidkorejas masu kultūras globālo fenomenu, ko gandrīz pirms desmit gadiem aizsāka amizanta popdziesma.

SPORTS. Tālmetienu burvis. "Latvijas lāzers!" – šāds vārdu salikums šosezon bieži izskan pasaules visspēcīgākās basketbola līgas NBA spēļu translācijās ar Vašingtonas Wizards dalību, jo komandas snaipera Dāvja Bertāna precizitāte no tālmetiena līnijas sajūsmina "burvju" atbalstītājus un dzen izmisumā pretinieku trenerus.

DIENASGRĀMATA. Ļoti īpašas 5 h un 56 min. Pilnām mutēm ēst dubļus un krist tā, ka liekas – paliksi bez zobiem, bet tomēr piecelties un mīt tālāk; pārdzīvot pirmo panikas lēkmi mūžā un mācīties pieņemt, ka dzīvei ir savi plāni. Ja triju bērnu māmiņa izdomā kļūt par vismaz pusi no aironmena, jārēķinās – ar treniņiem vien nepietiks

VIDE. Dabai jāļauj būt dabai. Ar vidējo ātrumu no viena līdz diviem metriem gadā atkāpjas Latvijas skaistie jūras stāvkrasti. Viens no tiem – Labrags netālu no Jūrkalnes – šoziem piedzīvojis lielāko nobrukumu vismaz pēdējo 20 gadu laikā. Vai cilvēka spēkos ir to mainīt, un vai tas ir vajadzīgs?

TĒMA. Vai lidot būs dārgāk? Eiropas Komisijas iecere aplikt ar jūtamu nodokli aviācijas degvielu raisījusi asus strīdus. Skeptiķi norāda, ka tas vis nenozīmēs izmešu samazināšanu atmosfērā, bet gan tikai aviobiļešu sadārdzināšanos.

CEĻOJUMS. Divas salas, dubults šarms. Laipni cilvēki, rāma atmosfēra, visaugstākais kalns Portugālē, osta, kurā piestāj jahtas, šķērsojot Atlantijas okeānu, parlamenta pulcēšanās vieta, pārpasaulīga ainava, ko radījuši vulkāniskie procesi, UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļauti vīnogulāji, daudzbalsīgs putnu koris, senlaicīgu baznīcu zvani un krāsaini ziedi – tas viss veido kolorītu, kas raksturo kaimiņos esošās salas Fajalu un Piku.


Kā arī ŠONEDĒĻ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata