Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Gaidot ideālo sistēmu

Kurš vainīgs pie tā, ka skolēni nemāk lasīt? Un kas tad īsti jāmaina visā izglītības sistēmā, lai tā beidzot darbotos ideāli?

Jūlijs atkal kaut kā strauji paskrējis, un – skat! – ar šī numura nedēļu jau iesoļojam augustā, bet tas nozīmē, ka neko tālu vairs nav skolas laiks un 1. septembris. Kā varētu atbildēt uz iepriekš uzdotajiem jautājumiem? Kas vēl jāpagūst un ko vēl vispār var pagūt līdz jaunajam mācību gadam? Kā pirms eksāmeniem un vasaras brīvlaikiem notikušās izglītības darbinieku un ministrijas cīņas pa šo laiku attīstījušās un / vai noslēgušās?

Lai to saprastu, šonedēļ uz sarunu SestDienā aicinājām izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu. "Politiķis piesaista ekspertus un pieņem lēmumus, mana spēle ir organizēt ap sevi to komandu, kura var savākt pierādījumus, kāda veida pārmaiņas ir nepieciešamas, – ņemot vērā manu pieredzi medicīnā, var teikt, noteikt diagnozi un saprast, kā ārstēt," viņa uzsver, stāstot arī par sarkanajām lampiņām izglītības sistēmā.

Savukārt par zinātni šonedēļ interesanti runāt pasaules mēroga kontekstā, jo jaudīgais Džeimsa Veba kosmiskais teleskops svin savu pirmo dzimšanas dienu un ambīcijas, kas ar to saistītas, nebūt nav zaudētas – tikai augušas.

Bet, kamēr Latvijā "īsā, aukstā un lietainā vasara" atkal liek par sevi manīt, tikmēr Eiropā un citviet pasaulē karstuma viļņi uzkāpuši daudzstāvu māju augstumā, pārsitot rekordus un iespaidojot ne tikai cilvēku veselību un izturību, bet arī valstu ekonomiku un ģeopolitiku. Savukārt, ja par pēdējo, tad karš Ukrainā joprojām tepat līdzās. Šonedēļ Siguldas Opermūzikas svētkos uzstāsies arī viens no patlaban Eiropā pieprasītākajiem soprāniem Olha Bezsmertna, kura dzimusi un uzaugusi Ukrainā. Vēl viens skatpunkts, vēl viens komentārs par cilvēku likteņstāstiem, kas saistīti ar šo karā ierauto valsti.

"Ukraiņu cilvēkiem ir tik stiprs gars, ka to nevar salauzt. (..) pat palikuši bez jumta virs galvas, zaudējuši tuviniekus, cilvēki nav zaudējuši pārliecību, ka Ukraina uzvarēs. Cilvēki ir tik stipri savā garā un ticībā, ka tam tā ir arī jānotiek," viņa saka. Un pie šīs cerības gribas turēties. 

Šīs nedēļas, 28. jūlija - 3 augusta, žurnālā SestDiena lasiet:

SestDienas SALONS. Sarkanās lampiņas izglītības sistēmā

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša par ideālo izglītības sistēmu Latvijā, sunīšanas un investēšanas secību, par to, kā kovids nokāva kompetenču izglītību, un kurš vainīgs, ka skolēni neprot lasīt

PASAULĒ. Karstuma pārņemtie

Ziemeļu puslodi nu jau divus mēnešus ir pārņēmis karstuma vilnis, kas bija jūtams arī Latvijā. Modelēšana liecina, ka patlaban notiekošais ir tikai sākums – īstie karstuma uzplūdi gaidāmi nākamgad. Kādi ir ekstremālā karstuma joslas parādīšanās cēloņi, kādas problēmas tas rada un kādas šajā ziņā ir nākotnes prognozes?

TUVPLĀNĀ. Brīvā peldējumā

Lai cik ir grūti, mēs ejam uz priekšu, komentējot notiekošo Ukrainā saka starptautiski plaši pieprasītā ukraiņu operzvaigzne Olga Bessmertna. Ukrainā dzimusī un izaugusī dziedātāja patlaban ir viens no Eiropā pieprasītākajiem soprāniem un būs dzirdama arī Latvijā

TĒMA. Ieskatīties Visuma neredzamajā pusē

Jaudīgais Džeimsa Veba kosmiskais teleskops pirmo dzimšanas dienu nosvin, uzņemot grandiozu zvaigžņu dzimšanas mirkli

CEĻOJUMS. Paradīzes sala un tās mušķērājs

Slavenākā pludmale pasaulē, neaizmirstami saulrieti bez citiem tūristiem, bruņurupuči, zivis un putni tuvumā, un droni, kas, šķiet, ir visur, – tāda ir Ladigas sala

IZPĒTĪTS. Flirtējošs skatiens un nopietnas sarunas

Amerikāņu zinātnieki noskaidrojuši, kāda uzvedība pirmajā randiņā palīdz attiecību meklētājiem saņemt uzaicinājumu uz nākamo tikšanos

LAIKA MAŠĪNA. Masoni sāk darboties Amerikā

Pirms 290 gadiem Bostonā, kas tolaik bija britu Masačūsetsas līča kolonijas nozīmīgākā pilsēta, tika izveidota pirmā masonu lielloža rietumu puslodē

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata