Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Garu 2021.!

Jauns gads jau atnācis, bet viss pa vecam… Vai tiešām neviens pie Ziemassvētku eglītes neprasīja vecītim dāvanā nevis lietas, ko kodes un rūsa maitā, bet ticību rītdienai, proti, vakcīnu, kas, pirm­kārt, būtu droša un, otrkārt, pieeja­ma ne tikai izredzētajiem (skaidrs, ka drošākās izpirks izredzētie)?

Jo, klausoties un šķirojot dažādās ziņas par vakcīnām (kas nav viegls darbs, jo ziņu avots ir neredzams), rodas sajūta, ka drošu un pieejamu vakcīnu spētu sarūpēt tikai Zie­massvētku vecītis savā Lapzemes rotaļlietu darbnīcā, kamēr pārējai cilvēcei ir bijis pārāk maz laika, lai pārbaudītu ne tik daudz vakcīnas nekaitīgumu, cik efektivitāti – lai gan par blaknēm, kas var parādīties, teiksim, pēc 10 vai 20 gadiem, vēl vispār nav iespējams spriest. Te gan jāņem vērā, ka cilvēkus no Covid-19 riska grupas, tātad virs 60 gadu vecuma, tās iespēja­mās blaknes, kas varētu parādīties pēc 20 gadiem, lai cik briesmīgas tās netēlotu dažs prognozētājs, mācītus infektologus ieskaitot, uztrauc daudz mazāk nekā iespēja palikt bez šiem 20 gadiem vispār.

Laikam jau neviens tomēr vecītim neko tādu nav prasījis. Pulcēšanās ierobežojumi un komandantstun­das ir likvidējušas ticību brīnumiem, jo skaidrs, ka tādos apstākļos pie tavas Ziemassvētku eglītes var nākt tikai tāds vecītis, kas ir no tavas mājsaimniecības, un no tāda brīnumus, protams, nevar gaidīt. Tāpēc atliek tikai divas iespējas. Vai nu cerība, ka jaunais veselības ministrs būs spējīgs rādīt brīnumus, vai, kas ir reālāk – ticība tam, ka var piepildīties Jaungada novēlējums: "Lai mums 2021. gada beigās nebūtu jāsaka: "Tas 2020. gads vēl bija kaut cik panesams…"" Tā kā visas labas lietas ir trīs, novēlu mums visiem šajā gadā ticību, cerību un mīlestību.


Šīs SestDienas, 8. – 14. janvāra numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Atmodāmies gadsimtu pirms jaunlatviešiem. Filmas Šteinhauers un Blūms režisors Ilgonis Linde par vienu no visu laiku turīgākajiem latviešiem, kura izskats mums nav zināms, Broces zīmējumu atdzīvināšanu un drona efektu XVIII gadsimtā.

PASAULĒ. Otrā aukstā kara priekšvakarā. Nākamā ASV prezidenta Džo Baidena administrācijai nāksies tikt galā ar šobrīd teju uz aukstā kara robežas nonākušajām ASV un Ķīnas attiecībām. Turklāt nekur nav pazudusi arī Krievija un problēmas ASV iekšpolitikā.

TUVPLĀNĀ. Slēpošana gēnos, bet mācības pirmajā vietā. Eiduki var slēpot arī mazā sniega aplītī, un to dara visa lielā ģimene. Šobrīd gan visu acis pievērstas Patrīcijai Eidukai, kura straujiem soļiem pietuvojusies pasaules slēpošanas elitei, taču tēvs Ingus saglabā vēsu prātu – paralēli jādomā par izglītību.

CEĻOJUMS LAIKĀ UN TELPĀ. Starp divām Kaucmindēm. Kaucmindes muiža – piemineklis, nācijas lepnums, saimnieciskuma un mājturības simbols – brūk, izčākst un iet uz galu, kaut "visi papīri ir kārtībā". Skaistkalnes klosteris un tā atjaunotājs, sabiedrībā pretrunīgi vērtētais priesteris Andrejs Mediņš, tikmēr gatavi atvērt jauno "Kaucmindi Šenbergā" jau pēc diviem gadiem – ar tradīciju kultūrslāni un garīgumu, kas būs vēl viens no drupām atjaunots objekts. Jaunais gads ir pienācis abās vietās, bet kurai pieder nākotne?

RECEPTES. Spēcinošu Jauno gadu. Jauns gads ir sācies, bet turpinām gatavot un ēst, jo "paēdis cilvēks ir laimīgs cilvēks" – un tas absolūti bez ironijas! Kaut kāda laimes sajūta paēdot iestājas, to nevar noliegt. Arī šogad turpināsim tematisko piegājienu – katru mēnesi būs kāda cita tēma, un janvārī sāksim ar zupām.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SPORTS ŠOGAD, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata