Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Izmantot exit iespēju

Nezinu, vai jums kādreiz ir sanācis būt kādā no Lielbritānijas nosacīti mazajām pilsētiņām (proti, ne Londonā), bet tie, kam ir, visticamāk, varēs man piekrist, ka daudzie joki par britu izslavēto mieru, nav nekas īpaši pārspīlēts.

Tāpēc tādā it kā parastā darbdienā, vērojot ne ar ko nesajaucamās britu mājas (kas aizvien šķiet izkāpušas no kādas Harija Potera stāstu sērijas, lai cik daudz reižu jau klātienē ir redzētas) un klausoties putnu ķērcienos pie vietējās baznīcas un kapsētas tai blakus, gribot negribot prātā nāk vien salīdzinājumi ar mītisko Midsomeru, kas, šķiet, ir vienīgais detektīvseriāls, kur nekad noslepkavotais savā drūmajā liktenī nebūs vientuļš. Iemidzinoši lēnai un šķietami mierīgai mūzikai skanot, būs vēl arī vismaz otrais un trešais līķis…

Lūk, tieši šādā brīdī – dienu pirms ilgi vilcinātā slavenā Brexit – man sanāca būt tieši šādā pilsētiņā. Un tieši šādi – ar absolūtu mieru un bez īpaša satraukuma – te arī tika sagaidīta izslavētā izstāšanās no Eiropas Savienības. Taču angļu dvēsle nelika vilties, jo arī šoreiz bija vēl "otrais līķis" jeb šajā gadījumā – "otrais eksits". Megksits. Turklāt brīžiem šķiet, ka vismaz pašus britus šobrīd tas satrauc jau krietni vairāk nekā pirmais – galu galā tā vairs nav te nekāda prasta politika, šī jau pavisam tiešā nozīmē ir karaliska lieta!

Kas no tā mums, kas tepat blakus un tomēr pavisam citā vietā esam? Vai mums vajadzētu satraukties par kroņu spēlēm un kaislībām?

Jā un nē, jo, kā visnotaļ pamatoti saka arī šīs nedēļas SestDienas salona viesis, nudien daudzās zemes malās pabijušais Sandijs Semjonovs, "pasaule ir globāls, bet interesants un iedvesmojošs ciems. Var satikt tik daudz dažādu cilvēku, dažādu kultūru. Pasaule ir liela. Jāpaiet tikai nost no tradicionālajiem tūristu maršrutiem, un viss interesantais sākas".

Tāpēc nepārsteidzieties – visticamāk, visas tās aiziešanas nebūt nebūs nekam beigas. Varbūt pat viss interesantais nudien ir tikai priekšā. Un, ja nu pašam gluži nav iespējas ar plašu žestu tā vienkārši atteikties no karaliskā kroņa un titula, varbūt vērts uz kādu mēnesi atteikties… no gaļas, piemēram. Kaut vai tādēļ vien, lai uzzinātu, ka ir tāds fantastisks produkts, kuru latviski sauc ne vairāk, ne mazāk kā par seitanu. Vai doties vēl kādos citos sirojumos un ekspedīcijās – prom no tām iemītajām takām, veidojot jaunus stāstus par mums pašiem. Kas zina, varbūt beigās par to vēl kādu filmu var uzņemt, ierakstot savu vārdu zelta burtiem ne tikai kāda atmiņā, bet arī visā Latvijas kinovēsturē un mūsdienu latvieša apziņā.

Šīs SestDienas, 7.– 13. februāra, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Ilgāk par pasaules karu. Sandijs Semjonovs par izdzīvošanas viltībām, pistoli zem spilvena un durvīm, kuras arī mums sargā Ukraina.

TĒMA. Tendences un viļņi. Kas ar Latvijas kino noticis pēdējā desmitgadē? Cik ļoti audzis skatītāju skaits, un kā mainījies filmu piedāvājums? Dita Rietuma par to, kur esam un kurp ejam.

PASAULĒ. Angolas "princese" atmaskota. Žurnālistu rīcībā nonākuši konfidenciāli dokumenti palīdzēja izgaismot to, kā par Āfrikas visbagātāko sievieti uzskatītā Izabela duš Santuša uzbūvēja savu biznesa impēriju.

MĀKSLINIEKA SKATS. Tīklojums, kurā neko nevar nokavēt. Jaunā māksliniece Zane Balode par kosmosu kā lielisku izteiksmes līdzekli, zīmēšanu ar parasto zīmuli un nepieciešamību pēc klusuma.

FOKUSĀ. Megxit. 2020. gads tikai sācies, bet jau tagad skaidrs – pavisam noteikti Apvienotās Karalistes vēsturē tas būs ierakstīts ar diviem trekniem EXIT: ilgi briedušo un beidzot īstenoto Brexit un daudz negaidītāko un cilvēciskām kaislībām piesātināto Megxit. Stāsts, kas aizsākās mīļāko bērnības pasaku vislabākajās tradīcijās – princis iemīl meiteni no tautas, apprec, un viņi dzīvo ilgi un laimīgi –, piedzīvojis negaidītu pavērsienu. Gan jau būs "ilgi un laimīgi'", bet arī labi attālināti no lielās karaliskās ģimenes, jo Harijs un Megana izlēmuši iet savu ceļu.

DIENASGRĀMATA. Vairs nav pirmklasnieks. Mūziķi Edgaru Kreili Latvijas Televīzijas autoru un izpildītāju konkursā Supernova droši var dēvēt par veterānu – viņš finālā par Eirovīzijas ceļazīmi cīnīsies jau trešo gadu pēc kārtas, debiju uz šīs skatuves piedzīvojot 2017. gadā. SestDienas Dienasgrāmatā šoreiz par to, cik saspringti notiek gatavošanās konkursam un kādas izjūtas un pārdomas rosās mākslinieka galvā pirms izšķirošā starta.

CEĻOJUMS. Divas dienas Dubajā ar klibu kāju. Atliku likām pietiek iespaidu, Apvienoto Arābu Emirātu vislielākajā pilsētā uzturoties arī tikai pāris dienu. Vēl jo vairāk, ja uz miljonu pilsētu dodas laikā, kad tā dzīvo grandiozās Expo 2020 izstādes gaidās.

Kā arī ŠONEDĒĻ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, ĒSTMĪLIS SIRO, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

 

Top komentāri

ieteikums autorei
i
Citreiz, kad priekšnieki prasīs kaut ko uzrakstīt, paņemt sauju burtu un bērt uz papīra. Kā būs sakrituši, tā arī publicēt. Varbūtība, ka sanāks kaut kas interesants, tomēr būs lielāka.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata