Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Joprojām iespēju zeme

Vai Latvija arvien vēl ir iespēju zeme? "Jā, noteikti ir," pārliecināti saka šā gada Valstiskuma balvas saņēmējs Vilis Vītols. Viņa viedoklim un uzskatiem par dažādiem jautājumiem un norisēm gan Latvijā, gan pasaulē var piekrist vai nepiekrist, taču jāatzīst – viņš pilnīgi noteikti ir viens no tiem, kuri vistiešāk atbilst SestDienas rubrikas Cilvēks = valsts idejai. Proti, pārliecībai, ka tik tiešām ikviens var kļūt par lielāku procesu aizsācēju vai virzītāju un ka pilnīgi katram cilvēkam ir nozīme arī valstiskā līmenī.

Viļa Vītola gadījumā tas ir ilggadējs atbalsts tiem, kuri vēlas studēt. Taču vēlētos vēl uzsvērt šī soļa – izvēles dibināt fondu, kas piešķir stipendijas, – daudz plašāko nozīmi. Proti, tas ir licis pamatus stabilam, gadiem ilgam mecenātismam Latvijā, sniedzot iespēju ne tikai piešķirt stipendijas, bet arī sniegt atbalstu, un īpaši – ja pats esi bijis saņēmēju vidū un zini, cik tas ir svarīgi.

Jo talantīgo, kam nepieciešams tikai gana liels atbalsts, lai mirdzētu un šo ķēdi turpinātu, jau mums netrūkst. Tāpēc, šķiet, tas ir tik ļoti iederīgi, ka viena žurnāla lappusēs šonedēļ Vītols saticies ar Agati Cauni – jaunu, talantīgu, mērķtiecīgu sportisti, kuras apņēmību var tikai apbrīnot un profesionālās karjeras sākumu cienīt. Cik daudzi un kādi kilometri viņai priekšā, nav jēgas prognozēt, taču skaidrs, ka par Latvijas vārdu viņa vēl liks runāt. Arī Agatē jūtams lepnums, ka viņa pārstāv tieši mūsu valsti. Vai tas nozīmē, ka nemaz tik slikti mēs te nedzīvojam?

"Tagad mums noteikti ir labāk nekā ulmaņlaikos, tagad mums ir tas, kā toreiz visvairāk trūka – drošība,» uzsver Vilis Vītols un cita starpā, komentējot nesenos režisora Alvja Hermaņa izteikumus, vēl norāda: «Daļa uzņēmēju prasti šmaucas, nemaksā nodokļus. Bet ar visu to Latvija visu laiku iet uz augšu, kaut arī varbūt esam aiz lietuviešiem un igauņiem. Kad mana meita mājās komentēja režisora pesimistisko runu, es viņai teicu, ka vairāk pievienojos Čebotarenokas kundzei, kura ir teikusi: nekad latviešu tauta nav dzīvojusi tik labi kā šodien. Ar visām nelaimēm, oligarhiem, bet tomēr nekad nav bijis tik labi."

Jūs tam piekrītat vai tomēr ne? Lai šis jautājums paliek pārdomām, gan lasot šīs nedēļas SestDienu un mēģinot tikt galā ar ikdienu un augstajiem rēķiniem, gan izbaudot skaistus mirkļus nu jau rudenīgi siltajās dienās un, protams, protams, vienlaikus domās sūtot visus spēkus Latvijas basketbola izlasei, kuras dēļ jau atkal ne vienam vien radusies cerība uz lepnumu par augstām vietām.

Lai septembris iedvesmas pilns! 

Šīs nedēļas, 1.- 7. septembra,  žurnālā Sestdiena lasiet:

CILVĒKS = VALSTS. Bišķi par daudz optimists
Valstiskuma balvas laureāts, mecenāts Vilis Vītols par Latviju kā iespēju zemi, demogrāfijas nozīmi un to, kāpēc tagad dzīvojam labāk nekā ulmaņlaikos

TUVPLĀNĀ. Simtgades stipendiāte skrejceliņā

Jaunā skrējēja Agate Caune pasaules čempionātā pārsteidza vieglatlētikas saimi ar izvēlēto taktiku un ir Latvijas sporta karalienes nākotnes cerība

PASAULĒ. BRICS – jauna "otrā pasaule"?

Nesen Dienvidāfrikā notikušajā BRICS valstu samitā sprieda par alternatīvas starptautisko norēķinu sistēmas izveidi un apvienības paplašināšanos. Iznākums tiek vērtēts pretrunīgi – sākot no gluži vai ignorēšanas rietumvalstīs un beidzot ar sajūsmas pilnām runām par "vēsturisku pagriezienu" nerietumu pasaulē. Kas notika Johanesburgā, un kamdēļ vērtējumi ir tik atšķirīgi?

SestDienas SALONS. Klusie politikas dārznieki

Gruzīnu dokumentālā kino režisori Salomi Džaši par to, kā ir veidot filmu, kuru dzimtenē neizrāda, iestāšanos par kopējo labumu un to, kā vērtēt atsevišķus soļus attiecībās ar Krieviju

TĒMA. Odze Ukrainas debesīm

Nesenais ASV paziņojums par atļauju Nīderlandei un Dānijai piegādāt Ukrainai kaujas lidmašīnas F-16, Ukrainā bija ilgi gaidīts. Ar ko šīs lidmašīnas ir īpašas, un vai tās tiešām varētu izmainīt Krievijas sāktā kara gaitu?

LAIKA MAŠĪNA. Uz skatuves uznāk Google

Pirms 25 gadiem Stenforda universitātes studenti Lerijs Peidžs un Sergejs Brins reģistrēja uzņēmumu Google, bez kura pašreizējo interneta vidi ir grūti iedomāties

IZPĒTĪTS. Bērnu vietā mājas darbus nepildīt!

Vērienīgs pētījums parāda, ka vecāku spontāna iesaistīšanās sākumskolas vecuma bērnu izglītošanā sekmes uzlabo minimāli

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata