Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Īstums un tāda nesamaitāti tīra ticība laikam ir tas, kā mums visiem ikdienā arvien vairāk pietrūkst.

"Ka" un "kad" atšķirība

Kā lai neuztver personīgi? Un kā lai kādam pierāda, ka ir lietas, kuras nemaz nedrīkst uztvert citādi kā personīgi?

Sekojot līdzi visdažādāko lēmumu pieņem­šanas procesam, ne vienu reizi vien šķiet, ka tas gala balsojums pavisam noteikti būtu citāds, ja vien lēmēji būtu mēģinājuši iejusties to ādā, kurus pēc tam pie­ņemtais lēmums pavisam tieši ietekmēs. Iekāpuši viņu kurpēs. Izjutuši kaut nedaudz empātijas ar tiem, kuru likteni izlemj pāris minūtēs, vien "pasēžot pie papī­riem" un "pamodelējot situāciju" datorā.

Nu jau ilgāku laiku teju katrs pirmais septembris sākas ar kādu slēgtu skolu un asarām to acīs, kam tas liek saprast – dzīves šajā pusē ir arvien mazāk un ar bērnu aizbraukšanu saruks vēl. Arī šis mācību gads nav izņēmums. "Skolu tīkla optimizācija" – tā to sauc smal­kajā mūsdienu valodā, kurā arī vārdu "problēma" nez kāpēc vairs nemīlam, tā vietā lietojot laikam jau ne tik skarbi skanošo "izaicinājums". Tomēr vai no tā mainās būtība? Slēgtas durvis paliek slēgtas. Un, iespējams, pavisam drīz kādam teātrim jau nāksies veidot izrādi par to, ka laukos vairs nav manāmas ne tikai govis, bet arī skolēni.

Vai ar to gribu teikt, ka reformas izglītībā nav nepie­ciešamas? Nebūt ne, arī nepatīkami lēmumi ir jāpie­ņem, par to nav šaubu. Taču, ja izrauj gabalu no sirds, tā vietā jādod kas cits. Lai asinis tomēr nebeigtu riņķot, lai viss organisms neapstātos un pamazām, atmirstot „marginālajām” nomalēm, beigu beigās nenāktos zaudēt arī visu rumpi.

Sauciet to par subjektīvismu, bet patīk man tas latgaliešu spītīgais lepnums – pat vissliktākā scenārija gadījumā tomēr nezaudēt pārliecību, ka labais vēl ir iespējams. Ka dzīve vēl mutuļos, vajag tikai patiesi gribēt.

Citiem vārdiem – īstums un tāda nesamaitāti tīra ticība laikam ir tas, kā mums visiem ikdienā arvien vairāk pietrūkst. Patiesas emocijas, no kurām paši nenobīstamies, nesatrūkstamies kā tādi pat no skaņas trīcoši hloroplasti. Jā, tādas emocijas ir jāiztulko arī melodijās, par tādām ir gan jārunā, gan jādzied – skaļi, skaidri un latviski. Ne tāpēc, ka citas valodas sliktas. Bet tāpēc, ka runāt vienā valodā, rezonēt citam citā ir tik tiešām svarīgi. Vienalga, cik plašā mērogā izvēla­mies to darīt. Tādā ziņā var piekrist arī Jaunā Rīgas teātra aicinājumam nākamajās vēlēšanās "nežēlīgi svītrot ārā tos politiķus, kuri palīgvārda "ka" vietā lieto "kad" ". Jo paviršība nekad un nekur nav laba – ne domās, ne attiecībās, ne lēmumu pieņemšanā, ne to īstenošanā. Jo tik tiešām svarīgi sajust, ka neesam ne vieni, ne izzūdoši.

Žurnāla SestDiena 31. augusta – 6. septembra numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Dziesmās iztulko emocijas. The Sound Poets solists Jānis Aišpurs par to, kā cīnīties ar bailēm, kāpēc labāk dziedāt latviski un kā izvairīties no ikdienas informācijas drazām.

FOKUSĀ. Pirmais septembris bez skolas. Upītes ciemam Latvijas pierobežā šis ir pirmais mācību gads bez skolas. Acīs asaras, emociju daudz. Kā tas ietekmēs ne tikai bērnu, bet arī konkrētās vietas turpmāko nākotni? Sākam rakstu sēriju par to, ko ilgtermiņā nozīmē skolu slēgšana.

VĒLĒŠANAS 2018. Vēlēšanu rokasgrāmata III. No „populisma sovjetiskas nostalģijas mērcītē” līdz patiesi interesantiem priekšlikumiem ar vairāk vai mazāk izstrādātu pamatojumu. 13. Saeimas vēlēšanās pieteiktās partijas savās programmās piedāvā plašu solījumu un rosinājumu spektru.

JAUNĀ SEZONA. Provocē nebūt vienaldzīgam. Kā teātru stratēģi lūkojas uz jauno sezonu un mūsdienu cilvēku? SestDiena apkopo Latvijas teātru māksliniecisko redzējumu uz gaidāmajiem jaunumiem jauna cēliena priekšvakarā.

PASAULĒ. Pēdējais dumpinieks. Pagājušās nedēļas nogalē 81 gada vecumā no galvas smadzeņu vēža aizsaulē aizgāja Džons Sidnijs Makeins III. Viņš bija pazīstams kā aktīvs Krievijas un arī ASV prezidenta Donalda Trampa kritiķis, un tāpēc gan Latvijā, gan citās Austrumeiropas valstīs īpaši svarīgs ir jautājums, kas ieņems mirušā politiķa vietu ASV senātā.

CEĻOJUMS LAIKĀ UN TELPĀ. Katram sava nekuriene. Spilgtākos šīs vasaras iespaidus esmu guvusi īsos izbraucienos, ceļojumu aizmetņos, kas nerimtīgi apliecina vienu un to pašu – neskrien, bet ieskaties. Tad nevajadzēs plānot uz priekšu, bet ar prieku un pateicību pieņemsi to, ko dzīve dod tieši šeit un tagad, – dubultu varavīksni pēc lietus, pilnmēness naktis un piecus hektārus Visuma, kas katram no mums pienākas, – nekurienes vidū un vienkārši tāpat.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SPORTS SEPTEMBRĪ, ATPŪTA SEPTEMBRĪ, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Visi, kas jel kādi ietekmējat masu saziņas līdzekļu darbību... vai par visiem kopā jums tur ir kaut viens latviešu literatūras speciālists?
K.S.
K
Man gribas raudāt,KAD katrs otrais TV un radio jauc ka ar kad.Un vēl kā no pārpilnības raga birst -tāpatās,tūlītās,varbūtās,kā arī-patikās,palikās,pietikās,notikās...Var ilgi turpināt.Un tie,kas šādas pērles lieto,ir deputāti,ministri,juristi,-izglītoti cilvēki.Man kauns par viņiem,gramatiku nav mācījušies skolā.
Horošijs
H
Deinstitucionalizācija - dramatisks vārds, dramatiska pati.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata