Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kur jau ir sēnes?

Šogad ir cerības uz labu graudu ražu, vēsta ziņu dienesti. Tā kā latvietis ir vairāk gliemezis nekā putns, viņu daudz vairāk par graudiem interesē kāda cita raža – sēņu raža. Feisbukā esot iespējas stučīt par tev nepatīkamiem viedokļiem. Ja man mazbērni būtu ierādījuši visus feisbuka izmantošanas smalkumus, es noteikti vasarā kļūtu par stukaču, tiklīdz pamanītu, ka kāds tur ielicis baraviku klājiena bildi tieši darbadienas rītā ar piebildi "nevarējām vien nolasīties" vai kaut ko tamlīdzīgi aizskarošu.

Cilvēkus mēdzot nievāt par vecumu, dzimumu, ādas krāsu, tautību un ticību globālajai sasilšanai. Man visas šādas nievas būtu pie kājas, es spētu paciest pat nievas par auguma garumu, par to, ka neesmu tik garš kā Porziņģis, jo visas šīs, izņemot, kā stāsta, dzimumu, ir lietas, ko cilvēks nevar mainīt, ieskaitot ticību globālajai sasilšanai un citām ekofundamentālisma izpausmēm, jo, kā šajā SestDienas numurā atgādina eksdiplomāts biologs Andris Vilcāns, pret ticību argumenti neiedarbojas.

Bet, lūk, sēņošanas bildes ielikšana, labi zinot, ka pasaulē eksistē arī tādi cilvēki, kam darbadienā ir jāstrādā, jau ir ne tikai nepārprotams lielības gars, bet arī klaja šo strādātāju nonievāšana: "Nu, kā tad tu neesi spējis savu dzīvi tā sakārtot, lai tevi modinātu nevis modinātājpulkstenis septiņos no rīta, bet zīles vēsts, ka aiz lielās egles baravikas tūlīt līdīs laukā?" Latvieti, kurš vasarā spiests strādāt tieši tajā dienā, kad sākas baraviku trakums, šādas feisbukbildes tiešām dzen depresijā un ne tikai naida runā, bet arī rīcībā.

Tāpēc labāk dariet kā senie latvieši – ja reiz savas sēņu vietas un augšanas laikus slēpjat, tad arī nelielieties ar guvumu. Citādi man neatliks nekas cits kā vien braukt uz šajā numurā apcerētās Černobiļas mežiem, kuros vietējie jau esot atgriezušies un pat sēnes lasot, un sataisīt tādas bildes, kādas jūs savos apcirstajos mežos neesat un nebūsiet redzējuši! Ja vien izdosies sēni noķert, jo Černobiļā tās mūkot no sēņotāja. 

Šīs SestDienas,  5. – 11. jūlija, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Kā iemīlēt modi? Viena no pirmajām modelēm, kas parādīja Latviju pasaulei, Asnate Smeltere, tagad sarakstījusi grāmatu par modes ceļu tepat un pasaulē, skatuves prožektoru gaismu un darba aizkulisēm.

FOKUSĀ EIROPA. Kauja par Eiropas krēsliem. Tikko darbu sākuši jaunievēlētie eiroparlamentārieši, kas nozīmē arī jaunas cīņas par amatiem Eiropas Komisijā. Kas būs jaunie ES stūrmaņi, kuriem jāmēģina izvest lielo Eiropas kuģi cauri gaidāmajām politiskajām vētrām un satricinājumiem?

PASAULĒ. Kataklizmas apdraud mieru. Klimata pārmaiņas tuvākajā nākotnē var radīt nopietnus izaicinājumus mieram un drošībai pasaulē.

TĒMA. Černobiļas mantojums. Miniseriāls Černobiļa uzplēš rētas un restaurē sajūtas. Eksdiplomāts Andris Vilcāns atceras savus Černobiļas apmeklējumus un cer uz kodolenerģētikas renesansi.

VAI VIEGLI BŪT. Pārdevējam. Cik liela ir alga, cik grūta ikdiena, cik daudz un ilgi jāmācās, vai konkurence liela, un kādas iespējas karjeras izaugsmei? Mums apkārt ik dienu tūkstošiem cilvēku dara savu darbu, tai skaitā mēs paši – lai arī kādu profesiju būtu izvēlējušies un kādā amatā strādātu. SestDiena sāk rakstu sēriju par dažādu profesiju pārstāvju ikdienu un iespējām Latvijā. Pirmā izvēlētā specialitāte ir tāda, ar kuru daudzi sastopas katru dienu, – pārdevējs.

PIEREDZE. Lai būtu nākamais Google. Nordigen dibinātāji Roberts Bernāns un Rolands Mesters izveidojuši palīgu bankām kredītu izvērtēšanā. Abiem uzņēmējiem ir pamats domāt, ka tieši viņu piedāvātais pakalpojums savā nozarē šobrīd ir vislabākais pasaulē.

CEĻOJUMS. Daļa sirds emirātos. Viss te ir košāk, grandiozāk un noteikti arī zeltītāk – Abū Dabī un Dubaija paliek atmiņā ar vērienu. Un arī īpašu attieksmi, savām smaržām un gastronomisko piedāvājumu, kas liek pārskatīt savus līdz šim visvairāk iecienītos virtuves brīnumus.

KINO. Izkausēt plastmasas karoti. Karlovi Varu festivāls jeb kvifs, kā to ērtības labad mēdz dēvēt, ir viens no prestižākajiem un senākajiem kinofestivāliem pasaulē. Šogad tajā var atrast dažādu formātu darbus par ģimenes struktūras trauslumu un disfunkcionālām attiecībām, tālu neatkāpjoties no čehu klasiķiem un absurda darbiem par "mazo cilvēku".


Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

Irlielāmērāticams>TYT
I
ka valstī, kur iestāžu "uzticības telefona" numuru ir vairāk, nekā bērnudārzu... jēdziens "stukačs" iederas gluži labi.
Dostojevskis
D
"Pret ticību argumenti neiedarbojas" ? Bet kā tad bija ar Tomu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata