Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kur tik šogad neaizbraucām!

Ja 2020. gads būtu filma, neieteiktu jums to skatīties. Viena zvaigznīte – tīri par negaidītajiem sižeta pavērsieniem. Šis un vēl daudzi līdzīgi joki, kas kopš pandēmijas sākuma griežas uz riņķi ne tikai soctīklos un draugu sarunās, bet pat tiek drukāti uz džemperiem, krekliem un krūzēm, šķiet, šoreiz visai precīzi pauž lielākās daļas cilvēku noskaņojumu. Turklāt – ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē.

Citus gadus, pārskatot raibo notikumu jūkli, grūti izvēlēties dažus vissvarīgākos, savukārt šogad šis uzdevums ir visai viegls: svarīgākais ikvienā nozarē bija tas, kas vispār varēja un paspēja notikt. Jeb, kā sarunā ar SestDienu to raksturo diriģents Sigvards Kļava: "Kur tik mēs neaizbraucām! Šogad neaizbrau­cām riktīgi." Turklāt tāpat ir skaidrs – uz pandēmijas drūmās statistikas un nepielūdzamā uzvaras gājiena fona viss cits krietni nobāl. Vārdu sakot, ja 2020. gadam vajadzētu likt virsrakstu, tad tas nebūtu grūti, – Covid-19.

Tāpēc, noslēdzot gadu un gatavojoties svētku nedēļām, iztiksim bez notikumu virknējuma un vienmēr tik apstrīdamā vērtējuma, kas tad šogad bijis būtiskākais. Tā vietā šajā svētku numurā apkopojām un mazliet citādi paskatījāmies uz dažiem no pietur­punktiem, kas, iezīmējušies uz pandēmijas fona, joprojām ir aktuāli un tādi būs arī vismaz tuvākajā nākotnē. Gan faktos un notikumos, gan sajūtās, domās un strīdos.

Aculiecinieku stāsti no Baltkrievijas, kur viss joprojām turpina gruzdēt un nezin vēl kad sadzīs. Pandēmijas nestās pārmaiņas visdažādākajās sfērās tepat, Latvijā. Mūžam nerimstošie strīdi par to, kurš ātrāks – zirgs, mašīna vai velosipēdists – un kuram no tiem tad īsti dodama priekšroka mūsdienu pilsētā. Spožs izrāviens sportā. Cilvēku nebeidzami ģeniālā, bet reizēm tik ļoti postošā fantāzija un viltus ziņu jūra, kurā šogad nenogrimt nebija nemaz tik vienkārši.

Kas no tā visa ne tikai paliks atmiņā, bet kaut ko mainīs arī jūsu ikdienā, noskaņā un skatījumā? Vai piespiedu–brīvprātīgās izolācijas laiks tiešām ir ļāvis pārvērtēt un sakārtot savas prioritātes, vēlmes un iespējas? Ko šis dīvainais gads ir mainījis, ko uzlabojis vai sagrāvis? Jācer, ka gadumija un atkal nosacīti jaunais sākums nesīs kaut ko patīkamāku, ne tik nogurdinošu un biedējošu.

 Lai svētki piepilda ar gaišumu, kas šajā tumsas laikā mums visiem tik ļoti ir nepieciešams! Lai ilgas, kuras distancējoties sajūtam, mums ļauj tā pa īstam novērtēt klātbūtnes spēku! Lai tās liek tikai vēl vairāk vēlēties kļūt par labākiem cilvēkiem. Ikdienā.
 

 

Šīs SestDienas, 18. decembra – 7. janvāra (2021), numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Starp garu un ciparu. Diriģents, Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava par cīņu starp garu un ciparu, tuneli uz jauniem klausītājiem, spēcīgu līderu nozīmi, uzticēšanos ārstiem un to, lai, klusi un varbūt pat vientulīgi pavadot svētkus, neielaižam sevī pelēcību un skumjas.

DIENASGRĀMATA. Baltsarkanbaltā "pastaiga" jeb Jaunas ārstes piezīmes, viesojoties Baltkrievijā pandēmijas un tur šogad joprojām notiekošo tautas protestu laikā.

KĀPĒC MAN TAS JĀZINA? Mediju jaunais vecais gads. SestDiena aicināja dažādus jomas ekspertus izteikt savu vērtējumu un secinājumus par to, kā gads aizvadīts mediju laukā.

PASAULĒ. Ķirzakcitplanētiešu gūstā. Līdz ar pandēmiju īpaši aktuāla 2020. gadā visā pasaulē kļuva cīņa pret viltus ziņām un dažādām sazvērestības teorijām. SestDiena apkopo izplatītākos no fantastiskajiem izdomājumiem.

TĒMA. Bez ballītes neiztiks. Lai arī pandēmija ietekmējusi pilnīgi visus dzīves aspektus, izklaide ir tā sfēra, kurā aizliegumus izjūtam visvairāk – gluži vienkārši tāpēc, ka socializēšanās ir dabiska cilvēka vēlme un palīdz pārdzīvot visas citas nebūšanas. Šķiet, pašreizējā situācija šajā jomā arī labi parāda kopējo ainu un noskaņojumu, kas sabiedrībā valda saistībā ar pandēmiju un tās dēļ noteiktajiem ierobežojumiem.

SPORTS. Kilograms ādas uz asfalta. Spilgtu ierakstu Latvijas riteņbraukšanā šovasar atstājušais Toms Skujiņš stāsta par izcīnīto otro vietu Tour de France posmā, dopingu velosportā, matemātiku un ieceri nopirkt māju Kolorādo.

PILSĒTVIDE. Velokašķis Čaka ielā. Rīgas ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz 2030. gadam paredz transporta infrastruktūras hierarhiju: gājējs–velobraucējs–sabiedriskais transports–privātais autotransports. Pamatmērķis ir panākt, lai rīdzinieki izvēlētos braukt ar velosipēdu, ietu kājām vai izmantotu sabiedrisko transportu. Taču, šķiet, šobrīd nekas cits galvaspilsētas iedzīvotājus nešķeļ tik ļoti kā dažādie viedokļi par pagaidu velojoslu eksperimentu Marijas un Aleksandra Čaka ielā. Vajag vai nevajag? Tā ir laba, progresīva ideja vai, gluži otrādi, – muļķīga un nepārdomāta? Kuram taisnība?

INTERESANTI. Kulinārie kari – no boršča līdz dolmai. Borščs, kebabs, šakotis, dolma un vēl virkne citu ēdienu, kas tiek uzskatīti par neatņemu kādas tautas nacionālās virtuves sastāvdaļu, vienlaikus ir arī cēlonis kaismīgiem strīdiem par to izcelsmi un "vienīgo īsten" piederību. Daži no šiem strīdiem ieguvuši pat starpvalstu konflikta mērogu.

Kā arī PRIEKŠĀ, ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, RECEPTES, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI un ANEKDOTES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata