Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Labrīt!

Laikmetā, kad visu iespējams uzzināt uzreiz, atmiņas nepilnības atklājas ātri. Tagad, piemēram, šķiet, ka nekad agrāk nav bijis tik silta oktobra sākuma. Taču paskaties datos, un, re, ir gan bijusi silta oktobra pirmā dekāde arī citus gadus. Tāpēc, ja vien šis nav pirmais rudens, kuru tu apzinies, atkrīt lielā jūsma par nepieredzēti foršo laiku lapkritī. Labāk noskaņo sevi jau laikus, lai neburkšķētu, cik briesmīgos klimatiskos apstākļos dzīvojam, kad paliks aukstāks un lietaināks.

Piere­dze rāda un dati apstiprina, ka pēc 20. oktobra gan gandrīz nekad neturpinās labs laiks. Tad varēs sēņu nazi spraust sētsvidus ozolā un pievērsties valsts lietām. Vai, kā tas iespējams šoruden, pievērsties vērošanai, kā valsts lietas tiek kārtotas līdz šim varbūt vienīgajā nopietnajā valstī pasaulē – Ameri­kā. Kas zina, varbūt koronavīruss būs nācis Tram­pam par labu, nevis par sliktu, un tad jau atliks tikai atrast pamatojumu tam, ka vīrusu ir radījis Tramps, lai uzvarētu vēlēšanās, vai arī to speciāli viņa uzvarai vēlēšanās radījis Putins. Tikmēr mums vienas vēlēšanas garām, tāpēc vīrusa uzvaras gājiens šobrīd Latvijā šķiet tāda plosīšanās pa bufeti, kamēr dzīru viesi guļ nevainīgu dzērāja miegu un pat nepamana, kā viņu dzīvības sulas kļūst par sarkanā mūdža kokteiļa sastāvdaļu. Vīruss šoruden uguņo vairāk nekā lielais lapu krāsotājs, lai gan brūnējošās lapas labāk piestāv tuksnesīgajam gaisam – tādas krāsas debesis es Rīgā gan neatceros redzējis.

Šīs SestDienas, 9. – 15. oktobra, numurā lasiet:

PRIEKŠĀ. Domāt par pasauli pēc. Oktobrī vairāk nekā simt pasaules valstīs norisināsies Pasaules lielākā mācību stunda, un jau sesto gadu UNESCO Latvijas Nacionālā komisija aicina tai pievienoties arī Latvijas izglītības iestādes. Šogad stundas tēma ir veltīta pandēmijai, stāsta UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Izglītības sektora vadītāja Ilze Dalbiņa-Sarma un aicina skatīties uz to nevis kā uz zaudētu laiku, bet gan iegūtu iespēju.

TUVPLĀNĀ. Tuvāk vairs nav iespējams. Skaņu ierakstu restaurators, režisors un vienkārši entuziasts Mārtiņš Krastiņš sācis vēsturisko latviešu ieskaņojumu izdošanu. Pirmās ir Raimonda Paula 1969. gada plates. Turpinājums – jau pavisam drīz!

SPORTS. Laimes hormonu ķeršana. Laikā, kad cilvēku maskās atkal kļūst vairāk, Rimi Rīgas maratona rīkotāji ir paveikuši gandrīz vai neiespējamo – ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus, sarīkojuši 30. jubilejas maratonu. Svētdien Rīgas ielas pārpludinās skriešanas entuziasti.

PASAULĒ. Vraks, kas nedod miera. Šogad, pasažieru prāmja Estonia bojāejas 26. gadadienā, televīzijas kanāls Discovery sāka demonstrēt dokumentālo filmu Estonia – atradums, kas maina visu/Estonia: A Find That Changes Everything. Šī piecu sēriju filma var ja ne gluži "mainīt visu" viedokli par notikušo, tad vismaz likt radikāli pārskatīt oficiālo versiju par katastrofas cēloņiem.

SestDienas SALONS. Nevis dabūt, bet dzīvot. Cilvēks, kurš nosauca vārdā Latvijas dokumentālo kino, – Ābrams Kleckins.

CEĻOJUMS. Baltijas burbulī pret Covid bubuli. Jeb 2500 kilometru no Igaunijas ziemeļiem līdz Lietuvas dienvidiem izolācijas vasarā (I daļa).

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, RECEPTES, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata