Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Labrīt!

Kad nu kovids ir ķēris pat šķietami tik neievainojamu cilvēku kā Valdis Dombrovskis, tiesa, ne paša vīrusa, bet viņa priekšnieces EK prezidentes Urzulas fon der Leienas paskatā, mēģinot uzvelt viņam vainu ES vakcīnu veiksmes stāsta bremzēšanā, top skaidrāks, ka tik ātri, kā šķita pagājušajā vasarā, mēs no kovidlāsta vaļā netiksim.

Pat ja izrādītos, ka ātrāk no tā var tikt vaļā (proti, ātrāk tikt pie potēm), izstājoties no Eiropas Savienības, mums šis instruments nepalīdzētu, ja vien pati ES nenolemtu iemainīt mūs Krievijai pret dažiem vagoniem vakcīnu, kā 1939. gadā Vācijai svarī­gāki par Baltijas valstu pastāvēšanu izrādījās daži vilciena sastāvi naftas. Tāpēc tiem no mums, ko kovids vēl nav nogāzis, būtu vērts padomāt par kādu vēstīju­mu tām paaudzēm, kuras piedzīvos laiku pēc kovida. Tajā vēstījumā būtu jābūt visam tam, kas mums ir bijis tuvs un dārgs un ko kovids mums nu ir atņēmis.

Tā kā mēs nezinām, cik ilgi Ķīnas vīrusa pandēmija vilksies un kuri no mums to pārdzīvos, ir jāsagatavo, līdzīgi kā cilvēce jau ir sūtījusi Visumā informāciju par to, kas tai svarīgs, sākot ar vīrieša un sievietes tēliem, informatīvs vēstījums pēckovida pasaulei. Lai tās pārstāvjiem nebūtu jārokas bezgalīgos informācijas ruļļos, šajā vēstījumā ir jābūt tikai svarīgākajam. Tātad Dziesmu svētkiem, alus dzeršanai no viena kausa Jāņos, klimšanai pa veikaliem, maratoniem, kas parali­zē satiksmi pilsētās…

Kas vēl mums ir bijis svarīgs? Sāk jau aizmirsties. Katrā ziņā piemelot arī nevajadzētu, lai tas latvietis, kuru pēckovida paaudzes mēģinās restau­rēt, nesanāktu neīsts.

Tāpēc būtu jādibina vēl kāds birojs, kas noskaidrotu, kurā brīdī latvietis ir bijis visīstāks. Piemēram, kad viņš beidza dziedāt ārpus Dziesmu svētkiem un sāka skatīties televizoru. Un kurā brīdī sāka ilgoties pēc dziļākām ziemām un īsākām vasarām, tāpēc metās cīņā pret globālo sasilšanu.

 

Šīs SestDienas, 5. – 11. februāra numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Ar medicīnas kvalitāti Latvija var lepoties. Veselības centru apvienības un Centrālās laboratorijas valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa par to, kurā gadā mums pietiks ārstu, kāpēc Latvijas medicīna ir viena no labākajām pasaulē un kā varētu izvairīties no sliktākā scenārija.

PASAULĒ. Rēcošais kaķēns pret resnajiem runčiem. Janvāra beigās ASV finanšu pasauli satricināja sociālā tīkla Reddit kopiena r/WallStreetBets, kuras dalībnieki, dēvēti par mazajiem biržas investoriem amatieriem, pateicoties saliedētai rīcībai, spēja nodarīt iespaidīgus, desmitos miljardu ASV dolāru mērāmus zaudējumus lielajiem biržas spēlētājiem. Kādu iemeslu dēļ tas izrādījās iespējams, un kas notiks tālāk?

TEHNOLOĢIJAS. Viedtelefons pārvēršas planšetdatorā. Atlokāmais Samsung tālrunis Galaxy Z Fold 2 met izaicinājumu garlaicīgi vienādajiem viedtālruņiem.

SPORTS. Lielo hokeja burbuli pūšot. Hokeja 2021. gada pasaules čempionāta sarīkošana Covid-19 pandēmijas laikā būs nopietns izaicinājums organizatoriem. SestDiena centās noskaidrot sarežģītākos veicamos darbus un atskatījās uz 2006. gada notikumiem, kad Rīgā jau norisinājās PČ hokejā.

TUVPLĀNĀ. Atbildēt par savu bazaru. Esmu tikusi starp vecajiem bukiem! – gavilē repere Ūga jeb Daiga Barkāne. Šogad uz Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu Zelta mikrofons viņa pretendē divās nominācijās – ne tikai par labāko debiju, bet arī labāko hiphopa albumu.

DIENASGRĀMATA. Veģetārā eksperimenta piezīmes. Cik ļoti gribas iekosties gaļā, ja izlem kādu laiku to neēst, un ko no īpašajiem bezgaļas ēdieniem arī vēlākam sev labprāt atstāj gaļēdājs? Caurkrituša veģetārieša pārdomas pēc mēneša, kas pavadīts bez gaļas ēdienkartē.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata