Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Jo, sakiet, ko gribat, tā jau tie sapņi arī rodas un izaug – no nejau­šiem mirkļiem, ierosmēm un cilvēkiem

Latvieša sapnis

Lūk, šīs nedēļas SestDienas ekspresaptaujā noskaidrojām, ka, izrādās, lielās līnijās nemaz tik drūmi un nelaimīgi Latvijas iedzīvotāji nejūtas. Vai tas varētu nozīmēt, ka par spīti visam, kas ikdienā "nekad nenotiek tā, kā vajag" un ko "noteikti varētu labāk", latvieša sapnis par labu dzīvi tomēr lēnu garu piepildās? Ja tā, kas tad tajā sapnī ietilpst un kā vēl trūkst? Vai tas ir ulmaniskais "savs stūrītis, sava zemīte" vai tomēr kaut kas transformējies, pārprogrammējies līdz ar 21. gadsimta tehnoloģijām un jau pavisam cits?

"Manuprāt, mūsu paaudze nāk no tā sauktā ameri­kāņu sapņa, kas radās pagājušā gadsimta 70. un 80. gados Amerikā. Reālais bardaks, kāds viņiem tur ir, mums nav zināms – to vienkārši nerāda. Tas sapnis nav izslimots – vēl joprojām dzīvojam ar domu par laimi, kas aprobežojas ar skaistu virtuvi, māju, mašīnu un bērniem, kuriem viss būs labāk nekā mums," savu versiju tam, pēc kā patiesībā ilgojas vismaz daļa no sabiedrības, sarunā ar SestDienu min kinomākslinieks Jurģis Krāsons, kurš vienlaikus piebilst: laiki mainās.

Tik tiešām. Mainās. Un ne tikai domāšanā. Arī iespējās un pieejās viss met kūleņus, liek ieraudzīt dažādus skatpunktus, raudzīties plašāk, sasaistīt pirma­jā mirklī varbūt šķietami nesavienojamas lietas… lai pēc tam atkal atgrieztos atpakaļ pie pirmsākumiem un mēģinātu noskaidrot, kas tad vispār mūs dara laimīgus un kas šo it kā tik netveramo, bet reizēm teju taustāmo sajūtu ļauj noturēt ilgāk.

Zinātnieki, starp citu, beidzot izpētījuši, kāpēc tik bieži sapņus nevaram atcerēties – izrādās, par to atbil­dīgs īpašs neirons, kas aizvāc nevajadzīgās atmiņas. Lūk, tagad atliek vairs tikai noskaidrot, kas tad bija pirmais – vista vai ola –, un laime jau vispār vairs nebūs tālu. Vismaz tāda maza laimīte – kopīga ar draugiem, ar kuriem pēc tam par to varēs strīdēties un diskutēt, kādā it kā parastā rītā brokastīs pasūtot šampanieti. Vai pēcpusdienā dzerot kafiju ar Jaunsudrabiņu. Jo, sakiet, ko gribat, tā jau tie sapņi arī rodas un izaug – no nejau­šiem mirkļiem, ierosmēm un cilvēkiem. Varbūt tas pārtop kādā lielākā idejā, varbūt veselā Nākotnes namā, kurā svarīgi saglabāt gan melno un balto, gan stiklu un klusumu. Bet varbūt vienkārši drusku ļauj smaidīt. Un reizēm arī ar to jau pietiek.


Šīs SestDienas,  11. – 17. oktobra, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Granīts jau atvests! Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdētājs Valters Nollendorfs par izdzīvošanu pamežā, skološanos pie Jaunsudrabiņa un muzeja Nākotnes namu.

AKTUĀLI. Svešzemnieka skatpunkts. Āzijas metropolē plosās "vētra", kas daudz spēcīgāka par stiprāko dabas stihiju, – tā sašķaidījusi neskaitāmus veikalus un sabiedrisko ēku skatlogus, iznīcinājusi visu savā ceļā un nebūt nedomā rimties. Komponists Edgars Raginskis par novērojumiem un pārdomām no nemieru plosītās Honkongas.

PASAULĒ. Tramps pret Kongresu. ASV likumdevēji izmeklē iespējamos pārkāpumus prezidenta Trampa lūgumā Ukrainas kolēģim spert soļus, kas varētu kaitēt Trampa politiskajam pretiniekam.

TUVPLĀNĀ. Iepūst dvašu. Veidojot kino, Līga un Jurģis Krāsoni ienirst citā pasaulē un laikmetā – tad, lai atgrieztos, jāiebrauc benzīntankā pēc kafijas jeb "mūsdienas ir Circle K", viņi smejas. Īsi pirms filmas Nekas mūs neapturēs pirmizrādes abi mākslinieki stāsta arī par neizslimoto amerikāņu sapni, pasaules ārdīšanu bez revolūcijas un izkāpšanu no nacionālajām robežām.

VAI VIEGLI BŪT. Sētniekam. Visa darbdiena svaigā gaisā jebkurā gadalaikā var būt gan interesanta, gan fiziski grūta. Šī iemesla un arī atalgojuma dēļ sētnieka amata pienākumus ne visi ir gatavi uzņemties, taču šajā profesijā strādājošie atzīst: arī sētnieka darbs mainās un tam ir savas priekšrocības.

MŪZIKA. Rīga ir gatava. Vēl arvien. Pienvedēja piedzīvojumi savu ceturtdaļgadsimta jubileju svin ar jaunu albumu Nelaiks, izpārdotiem koncertiem un ir gatavi kļūt par pēdējo grupu, kas dziedās par eksotisku retumu kļuvušajā latviešu valodā.

PIEREDZE. Ieprogrammēt iespējas. Elīna Ingelande un Linda Sinka iepazinās jauniešu līderības programmā, kurā arī izauklēta ideja par programmēšanas mācībām skolēniem. Tā tapis uzņēmums Learn IT, kas nu jau vairāk nekā 20 skolās bērniem piedāvā apgūt programmēšanu. Meitenes gan cer, ka drīz viņu biznesam nebūs jēgas, jo programmēšana būs iekļauta ikvienas skolas mācību programmā. Viņas ir pārliecinātas: tas ir jēdzīgs veids, kā izmantot tehnoloģijas savā labā.

CEĻOJUMS. Laimes noslēpumu meklējot. Skaistā vasaras rītā ceļā uz Rīgas lidostu radio programmā stāsta par kārtējo pētījumu, kurš apliecinājis, ka dāņi esot vislaimīgākā nācija pasaulē. Nesen vēl paziņu lokā dzirdēju runājam, ka Dānijā ļaudis tiešām smaidot vairāk nekā jebkur citur. Tā nu sagadījies, ka lidmašīna pēc dažām stundām nosēdīsies tieši šīs laimes zemes galvaspilsētā Kopenhāgenā. Tāpēc gribot negribot pāris dienu ilgā ceļojuma laikā tā tiek uzlūkota un vērtēta tieši caur šādu prizmu: kas te ir tāds, kas liek vietējiem justies tik labi? Vai to būs iespējams pamanīt pilsētvidē un cilvēkos?

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

 

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Mans latvieša sapnis - savā provinces pilsētā atrast brīvu vietu savai mašīnītei. Bet ir grūti. Nez no kam tas tā? Varbūt no bada un posta?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata