Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pasaules gala gaidītājiem

Kopš rudens būtiski samazināju­sies Latvijas iedzīvotāju apmierinātība ar dzīvi... Tā šī mēneša sākumā vēstīja kāds aģentūras LETA virsraksts, atsaucoties uz Eirobarometra aptaujas datiem. Uz šādu secinājumu skatoties, uzreiz gribas uzdot šajā gadsimtā jau teju banālo jautājumu: un kā jūs šobrīd jūtaties?

Tik tiešām šķiet, ka neveiklu situāciju un kritienu (tiešā un pārnestā nozīmē), kad tiem vismazāk esi gatavs, lūzumpunktu un emociju, bez kurām pilnīgi droši varēja iztikt, nevienam vien pandēmijas laikā ir bijis vairāk un biežāk nekā jebkad iepriekš. Vai vismaz sajūta tāda, vērojot gan pašam sevi, gan citus, tuvāk un tālāk esošos. Turklāt ne tikai cilvēku personīgajā dzīvē, bet arī notikumos pasaulē – nemieri, sacelšanās, apspie­šana, varas demonstrācija, veselu mūžu ilguši kašķi, nespēja vienoties un atrast humānus risinājumus strīdiem un problēmām.

Sazvērestību teoriju cienītāji Covid-19 slimības uzliesmojumā un ar pandēmiju vairāk vai mazāk saistī­tajos pēdējā laika notikumos spēj vainot visu: gan tehnoloģiju attīstību, kas neglābjami pārņem pasauli un taču pilnīgi skaidrs, ka novedīs pie tās gala, gan atseviš­ķus cilvēkus, to grupas vai vēl daudz ko, par ko parasta­jam prātam pat grūti aizdomāties.

Tomēr, lai cik slikti arī kas pirmajā mirklī neizskatī­tos, uz to visu patiesībā ir viena pavisam skaidra atbilde: "Nekāds pasaules gals tas nav." Tā sarunā ar SestDienu saka arī pianists Daumants Liepiņš, komentējot sajūtas pēc tam, kad uzvara prestižā konkursā tomēr gājusi garām. Un laikam jau tā arī ir visveselīgākā iespējamā attieksme un pirmais solis, lai tiktu kādai neveiksmei, grūtībām, smagākam posmam vai – ja gribat – arī pandēmijai pāri. Pasaules gals tas nav un nebūs. Tāpat kā 5G nav nekāds bubulis; pat asiņainus konfliktus ja ne šī, tad varbūt nākamā paaudze atrisinās; ja citādi neva­rēs un ļoti vajadzēs – zālāju izdosies pārvērst ledus laukumā.

Pie tā tad arī paliksim.


Šīs SestDienas, 21. – 27. maija numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Tas nav pasaules gals. Pianists Daumants Liepiņš par to, kas ir svarīgāks par uzvarām konkursos un kāpēc mūzika ir greizsirdīga.

PASAULĒ. Vīrusu-šifrētāju industrija. Hakeru grupējuma DarkSide īstenotais kiberuzbrukums ASV lielākajai cauruļvadu sistēmai Colonial Pipeline un vēl virkne citu pēc tāda paša principa īstenotu skaļu kiberuzbrukumu liek pievērst uzmanību tā saucamo vīrusu–šifrētāju izmantotājiem. Tas arī liecina, ka ne tikai jau pastāv, bet pat strauji aug vesela pagrīdes industrija, kas nodarbojas ar šāda veida likumpārkāpumiem.

FOKUSĀ. Četras neīstenotas versijas. Izraēlas un palestīniešu konflikta beigas vismaz šī paaudze nepieredzēs.

TEHNOLOĢIJAS. 5G vēl tikai iešūpojas. Mobilo sakaru operatori prognozē, ka Latvijas iedzīvotāji piektās paaudzes sakaru tīkla labumus pa īstam sāks izjust tikai pēc pāris gadiem, taču ieguvumi būšot gaidīšanas vērti.

TUVPLĀNĀ. Zālāju nomaina pret ledus arēnu. Savu darbu Pasaules hokeja čempionāta labā – Olimpiskajā sporta centrā ierīkot pagaidu ledus laukumu – Mareks Ķerpis jau paveicis un, kā pats saka, savā projektā pārzina visu, tāpēc mierīgi varēs skatīties spēles.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata